Παρασκευή, Απριλίου 16

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ «ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Nikos Rouspis

Ολοι εσείς που χαρήκατε που ο Δένδιας τά είπε χοντρά στον Τσαβούζογλου, για Συνθήκη της Λωζάνης και τουρκική μειονότητα στην Θράκη και πανηγυρίσατε δεόντως, δεν είστε παρά ένα μάτσο αμνήμονες μαλάκες, που δεν εννούν να παραδεχθούν ότι η τουρκική διπλωματία είναι 100 χρόνια μπροστά από αυτήν την Ψωροκώσταινας
Κι' ευτυχώς που τα γραπτά μένουν
Τότε και ο Δένδιας και ο Τσαβούζογλου ήταν μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κι' εγώ αγρυπνούσα
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ «ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Σε πλήρη αμφισβήτηση τίθεται η αρχή της αμοιβαιότητας της Συνθήκης της Λωζάννης, με βάση την οποία αντιμετωπίζονται θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και Ελληνες βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του ΣτΕ, υιοθετώντας την έκθεση «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τους μη μουσουλμάνους της Τουρκίας και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη», αναφέρει ευθαρσώς ότι:
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζουν τις θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με τα στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι να επικαλούνται την αρχή της "αμοιβαιότητας", που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, ως δικαιολογία για να αρνούνται να εφαρμόζουν ορισμένα δικαιώματα».
Βάζοντας, μάλιστα, στο ίδιο «τσουβάλι» τις συμπεριφορές Ελλάδος και Τουρκίας στο θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στις δύο αυτές χώρες, η Επιτροπή, στη σχετική της έκθεση, που σύντομα θα έλθει για έγκριση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του ΣτΕ, τονίζει ότι:
* «Οι δύο χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες τους χωρίς διακρίσεις και χωρίς να κοιτάζουν το πώς το γειτονικό κράτος μεταχειρίζεται τους δικούς του πολίτες».
Η Επιτροπή καταλήγει με το ότι «η επαναλαμβανόμενη, από την Ελλάδα και την Τουρκία, επίκληση της αρχής της αμοιβαιότητας, με βάση τη συνθήκη του 1923, ως βάση για να αρνούνται να εφαρμόσουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων που αναφέρονται μέσα σε αυτήν, είναι "αναχρονιστική" και μπορεί να απειλήσει την εθνική συνοχή της κάθε χώρας».
Καλεί, μάλιστα, τις δύο κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την «ελευθερία του εθνικού αυτο-προσανατολισμού και να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική των μειονοτήτων, της εκπαίδευσης και της θρησκείας».
sisour@orange.fr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2009
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΩΣ «ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΜΑΚΟΥΣ, ΡΟΜΑ!
Πέρασαν «τουρκική» μειονότητα
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, κατοχυρώθηκε χθες σε Ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο όρος «τουρκική», ως προσδιορισμός της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
Στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσης Γκρος, για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας σε Ιμβρο και Τένεδο εγκρίθηκε, τροποποιημένη, από τον εισηγητή, τροπολογία Τούρκου βουλευτή, με βάση την οποία τα μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη θα αποκαλούνται σχολεία «της τουρκικής μουσουλμανικής κοινότητας, για άτομα τουρκικής προέλευσης, Πομάκους και Ρόμα»
Οι παρεμβάσεις των Ελλήνων βουλευτών-μελών της συνέλευσης του ΣτΕ, κυρίας Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη και Ντίνου Βρεττού, δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν τη δυσάρεστη, για τις ελληνικές θέσεις, αυτή εξέλιξη.
Η συζήτηση γύρω από την έκθεση για τις ελληνικές μειονότητες σε Ιμβρο και Τένεδο, που εγκρίθηκε ουσιαστικά τροποποιημένη από την Ολομέλεια, εξελίχθηκε, ωστόσο, σε έναν μονόλογο υπέρ των αιτιάσεων της Αγκυρας για το θέμα των μειονοτήτων, από μία πλειάδα Τούρκων και Τουρκοκύπριων βουλευτών, που είχαν φροντίσει έγκαιρα να εγγραφούν ως ομιλητές, ενώ απουσίαζαν επιδεικτικά οι Ελληνες βουλευτές.
Οι Τούρκοι βουλευτές ανακάλυψαν την ύπαρξη 4.000 Τούρκων μειονοτικών στην Κω και τη Ρόδο ενώ ο εισηγητής της έκθεσης διαβεβαίωσε το Σώμα ότι έχει πάρει το πράσινο φως από την ελληνική πρεσβεία να επισκεφθεί τα δύο αυτά ελληνικά νησιά και να συντάξει ανάλογη έκθεση για το πώς... συμπεριφέρεται η Ελλάδα στους Τούρκους μειονοτικούς.
Επιδόθηκαν, χωρίς αντίλογο από την ελληνική πλευρά, σε ένα μακρύ κατηγορώ κατά της Ελλάδος για καταπίεση και στέρηση βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, «που βιώνει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», ενώ δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τα στρατεύματα κατοχής στη Βόρεια Κύπρο ως παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων μιας εγγυήτριας δύναμης.
Κατορθώνοντας, μάλιστα, να «περάσουν» κι άλλη τροπολογία στο σχετικό Ψήφισμα, επέτυχαν να συζητηθούν τα θέματα των δύο μειονοτήτων, σε Ελλάδα και Τουρκία, σε διμερές επίπεδο και όχι στα πλαίσια των όσων προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης. Πέτυχαν δε ακόμη να προστεθεί στην αιτιολόγηση του αφελληνισμού της Ιμβρου και της Τενέδου, ότι αυτό δεν προκλήθηκε μόνον από πολιτικά αίτια αλλά και από ...οικονομικούς λόγους.
Κατά τα άλλα, με την έκθεση Γκρος, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, καλείται η Τουρκία να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και να συμβάλει, από κοινού με την Ελλάδα, στη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων σε Ιμβρο και Τένεδο.
sisour@orange.fr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/06/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .