Παρασκευή, Απριλίου 9

Μεγάλο ποσοστό των εμβολιασθέντων και νοσούν αλλά και μεταδίδουν τον ιό!

Παγκόσμια ανησυχία

Απογοητευτική εξέλιξη

17 Νοεμβρίου του 2020. Η καθηγήτρια  Βιοχημείας και Βιοπληροφορικής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Michal Linial* δήλωνε στη Jerusalem Post ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα mRNA εμβόλια. Η Linial εξήγησε ότι «το mRNA είναι ένα πολύ εύθραυστο μόριο, που σημαίνει ότι μπορεί να καταστραφεί πολύ εύκολα … Εάν βάλετε το mRNA στο τραπέζι, για παράδειγμα, σε ένα λεπτό δεν θα υπάρξει κανένα απομένον mRNA. Αυτό σε αντίθεση με το DNA, το οποίο είναι τόσο σταθερό. “

Προσέθεσε επίσης ότι η ευθραυστότητα ισχύει για το mRNA οποιουδήποτε ζωντανού όντος,

είτε ανήκει σε φυτό, βακτήρια, ιό ή άνθρωπο. Ως εκ τούτου η ανησυχία (για το mRNA) πρέπει να είναι  θα αποσυντεθεί και ως εκ τούτου θα καταστεί αναποτελεσματικό. Είπε ότι ενώ η Moderna και η Pfizer βασίζονται σε νέες τεχνολογίες εμβολίων, ζητούν από τους οργανισμούς μας να κάνουν κάτι που κάνουν καθημερινά: σύνθεση πρωτεϊνών-διαδικασία όπου τα κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες.

Οι Moderna και Pfizer προσφέρουν απλώς μια συγκεκριμένη αλληλουχία mRNA στα κύτταρα μας. Μόλις το mRNA βρίσκεται στο κύτταρο, η ανθρώπινη βιολογία αναλαμβάνει δράση. Τα ριβοσώματα διαβάζουν τον κώδικα και χτίζουν την πρωτεΐνη, και τα κύτταρα εκφράζουν την πρωτεΐνη στο σώμα.

Η Linial είπε ότι οι ανησυχίες της έχουν λιγότερη σχέση με τη χρήση mRNA και περισσότερο με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς και με άλλες προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι να πάει στραβά και να οδηγήσουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι έχουν εμβολιαστεί όταν στη πραγματικότητα είναι απροστάτευτοι.

Για παράδειγμα, είπε ότι επειδή το mRNA είναι τόσο εύθραυστο, το εμβόλιο Pfizer πρέπει να φυλάσσεται σε -70 βαθμούς Κελσίου. Εάν δεν διατηρηθεί στο ιδανικό περιβάλλον, το εμβόλιο θα μπορούσε να «χαλάσει» και να καταστεί αναποτελεσματικό. Επιπλέον, είπε ότι παραμένουν αρκετά ερωτήματα, όπως εάν αυτά τα εμβόλια θα είναι πραγματικά ικανά να προκαλέσουν μια αρκετά προστατευτική ανοσοαπόκριση και πόσο θα διαρκέσει αυτή η ανοσία.

«Θα ήταν το χειρότερο [σενάριο] εάν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να είναι άνοσοι, ενώ θα μπορούσαν ακόμη να μεταδίδουν τον ιό ή και να νοσήσουν οι ίδιοι” είπε η Linial.

«Θα έχουμε ένα προφίλ ασφαλείας για ορισμένους μόνο μήνες, οπότε αν υπάρχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια, δεν μπορούμε να το ξέρουμε»

Όταν ρωτήθηκε αν θα έκανε το εμβόλιο αμέσως, απάντησε: «Δεν θα το κάνω αμέσως – πιθανώς όχι για τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο», είπε στην Post. «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά».

Δυστυχώς μεγάλο μέρος των ανησυχιών της Ισραηλινής γιατρού επιβεβαιώνονται.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος θα έγραφε στη σελίδα του στο  FB>

Ένα 10% έως 25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο Covid-19, συνεπώς μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της «αγέλης», πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες. Αυτό τονίζει σε ανάρτηση του στο fb ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), στην οποία αναλύει τι είναι έως τώρα γνωστό σχετικά με τη μετάδοση του κορΩνοϊού μετά τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει, «γνωρίζουμε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί, προστατεύονται από τον ιό και πως το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως με σαφήνεια, είναι εάν αν αποτρέπει την λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης.

Γνωρίζουμε όμως ότι αν συμβεί, εάν δηλαδή κολλήσουμε, τότε τα εμβόλια αποτρέπουν την βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες. Αλλά μπορεί να παραμείνει ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Και το ξαναλέω: όχι γιατί κολλήσαμε τον ιό από το εμβόλιο, Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Κολλήσαμε γιατί εκτεθήκαμε στον ιό. Επομένως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει εμάς, αλλά ίσως μείνει κάποια ποσότητα του ιού που κολλήσαμε μέσα μας. Εμείς δεν κινδυνεύουμε, αν έχουμε εμβολιαστεί. Αλλά επειδή θα μείνει ο ιός στο στόμα και στη μύτη μας, χωρίς να απειλεί εμάς, εάν βήχουμε ή αν μιλάμε έντονα, μπορεί το ιικό φορτίο να μεταφερθεί από εμάς και να πάει για παράδειγμα στο συνομιλητή μας ή στο διπλανό μας στην ουρά στο σούπερ μάρκετ, που εάν δεν είναι εμβολιασμένος και δεν έχει εκτεθεί στον ίο, μπορεί να κολλήσει και ίσως να νοσήσει».

 Ποσό πιθανό όμως είναι αυτό; Δηλαδή, ποσό πιθανό είναι να μείνει επαρκές ιικό φορτίο σε εμάς, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να μεταδίδουμε άθελα μας τη νόσο; Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, «ξέρουμε πλέον από αρκετές μελέτες ότι δεν είναι πολύ πιθανό. Βλέπουμε δηλαδή με στοιχεία από διαφορετικές χώρες πως τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μειώνουν την ασυμπτωματική λοίμωξη και πως το ποσοστό μείωσης των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς ή συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, είναι τουλάχιστον 75%. Η ασυμπτωματική λοίμωξη είναι η παράμετρος που μελετάται πέραν του προφανούς λόγου και γιατί συνήθως το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο εκδηλώνεται και ασυμπτωματικά. Πιθανότατα λοιπόν οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να προωθήσουν τη μετάδοση (σύμφωνα με τις τιμές Ct από τα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη των εμβολιασθέντων στις μελέτες). Πάρα ταύτα, ένα 10-25% των εμβολιασθέντων, μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο. Γι’ αυτό λέμε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης, συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν βρεθούν τέσσερις φίλοι σε ένα σπίτι και είναι όλοι εμβολιασμένοι, τότε δεν θα χρειαστεί να φοράνε μάσκα. Γιατί το πιο πιθανό είναι, να είναι όλοι προστατευμένοι από το εμβόλιο. Αν όμως ένας από αυτούς είναι ανοσοκατασταλμένος για παράδειγμα, τότε πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα. Γιατί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι εξίσου μεγάλη για τους ανοσοκατασταλμένους. Εκτός και αν ο ανοσοκατασταλμένος έχει κάνει εξετάσεις και ο γιατρός ή η γιατρός του, τον έχει διαβεβαιώσει ότι έχει επαρκή ανοσία».

Επομένως, καταλήγει, «μέχρι να ξέρουμε οριστικά για το αν τα εμβόλια σταματούν πλήρως τη διασπορά, αν κολλήσουμε τον ιό αφού εμβολιαστούμε, καλό είναι να προσέχουμε για να προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και όσους συναναστρεφόμαστε».

Λίγες ώρες πριν δημοσιεύαμε την είδηση>

Αμηχανία και αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο Γεννηματάς στην Αττική, όπου έχουν ανιχνευθεί πολλαπλά κρούσματα της πανδημίας του κοροναϊού ανάμεσα σε νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς πολλοί από τους οποίους είχαν εμβολιαστεί ή είχα περάσει τη νόσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το βράδυ της Κυριακής βρέθηκαν 41 κρούσματα σε νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς, ενώ ήδη έχουν κλείσει δύο κλινικές.

Όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, πολλοί από τους ασθενείς που είναι υγειονομικοί είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κοροναϊό.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε πως «είναι 15 από το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές) και οι υπόλοιποι είναι συνοδοί ασθενών και ασθενείς. Αν με ρωτάτε από που ξεκίνησε, κανένας δεν ξέρει».

«Οι νοσηλευτές και οι γιατροί ήταν εμβολιασμένοι οι μισοί και οι άλλοι μισοί είχαν περάσει τη νόσο, δηλαδή δεν ήτανε σε ποσοστό προσωπικού που δεν είχαν εμβολιαστεί» πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

* Michal Linial is a Professor of Biochemistry and Bioinformatics of the Hebrew University of Jerusalem (HUJI) and the Director of the Israeli Institute for Advance studies (IIAS) in Jerusalem (from 2012-2018). She served as the Director of the Sudarsky Center for Computational Biology at the Hebrew University and the head of Node for ELIXIR-IL.

Prof. Linial obtained her Ph.D. in Molecular biology (1986) from HUJI studying mechanistic aspects of replication in parasites. She then completed her post-doctoral training at Stanford, CA-USA, on the field of cellular neurochemistry. On 1989 she joined the faculty of HUJI in the Biological Chemistry department. She is a founder (imitated in 1999) and chair of the honor educational program for Computational Biology in HUJI. She is the representative of Israel in the pan-European project of ELIXIR. ML serves in the Board of Directors and as a Vice-President of the International Society of Computational Biology and was selected as a fellow of the society. From 2005 she serves at the steering committee of ISMB, RECOM and ECCB the flagship international conferences of the Bioinformatics and Computational Biology communities. ML was a visiting professor in University of Washington in Seattle and Microsoft Research Center in Cambridge, MA-USA. ML has authored over 150 peer-reviewed papers and contributed to the development of bioinformatics databases and websites that are open to the large communities of the biomedical and Life science researchers. Her current research interests covers host-pathogen co-evolution, protein family evolution, microRNA mode of action in extreme cellular conditions and researching the molecular basis of aging and metabolic diseases. She applies large-scale technologies including next generation sequencing, genomics, GWAS, protein structure, mass spectrometry and evolution for revealing the different regulation levels cell in health and disease.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .