Παρασκευή, Μαΐου 21

Άβα Γκάρντνερ: Η αλήθεια για τις «λεσβιακές σχέσεις» και γιατί κανείς από τους 3 συζύγους της δεν την ικανοποίησε ποτέ

ava_2

Όλα όσα είχε εκμυστηρευθεί το είδωλο του κινηματογράφου σε έναν δημοσιογράφο, σε μια βραδιά γεμάτη αλκοόλ και αποκαλύψεις - Η παθιασμένη σχέση με τον Σινάτρα και ο σκανδαλώδης δεσμός με τη Λάνα Τάρνερ

Τη «μεθυσμένη» βραδιά που η Άβα Γκάρντνερ, μία από τις πιο θρυλικές φιγούρες της αποκαλούμενης «χρυσής εποχής» του Χόλιγουντ, του άνοιξε την καρδιά της, αποκαλύπτοντας βαθιά κρυμμένα μυστικά για την προσωπική της ζωή, θυμάται και περιγράφει στην Daily Mail o αρθρογράφος Μάικλ Θόρντον.

O κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου περιγράφει στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «καρέ-καρέ» την επίσκεψή του στο σπίτι της χαρισματικής ηθοποιού στο Λονδίνο, από τη στιγμή που χτύπησε το κουδούνι της (το οποίο έγραφε το όνομα του σκύλου της, για να αποθαρρύνει περίεργους επισκέπτες) μέχρι τη στιγμή που, αρκετές ώρες και ποτά αργότερα, του εκμυστηρεύθηκε την αλήθεια για τις ερωτικές της σχέσεις με γυναίκες και την αιτία που δεν στέριωσε κανένας από τους τρεις γάμους της.

Η επίσκεψη του Θόρντον στο «φρούριο Γκάρντνερ» (όπως αποκαλούσε το σπίτι της η σταρ) συνέβη τον Δεκέμβριο του 1982, όταν ο δημοσιογράφος και κριτικός εξασφάλισε την πολύτιμη πρόσκληση από το κινηματογραφικό είδωλο για μία εκ βαθέων συνέντευξη με αφορμή τα 60α της γενέθλια.

Με αφορμή την πρόσφατη είδηση ότι η 59χρονη Ελίζαμπεθ Γκόβερν (από το Downton Abbey) πρόκειται να υποδυθεί σύντομα την Γκάρντνερ, που θαύμαζε για χρόνια, στο Γουεστ Εντ, ο Θόρντον ανακαλεί στη μνήμη του τις ώρες που πέρασε δίπλα στην σταρ, καθώς του αφηγούνταν στιγμιότυπα από την ταραχώδη ζωή της.

avaa


Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρόσεξε μπαίνονταν στο διαμέρισμα της 60χρονης ηθοποιού ήταν μια μεγάλη κορνιζαρισμένη φωτογραφία του τρίτου και τελευταίου συζύγου της, Φρανκ Σινάτρα. Ο έρωτάς τους σημάδεψε αναμφίβολα τη ζωή και των δύο, αλλά ο γάμος τους ήταν γεμάτος σκαμπανεβάσματα και τσακωμούς, και έληξε επίσημα μετά από έξι χρόνια. Αρκετό καιρό πριν χωρίσουν ο τραγουδιστής την είχε κατηγορήσει δημόσια για μια λεσβιακή σχέση με μια άλλη «θεά» του Χόλιγουντ, τη Λάνα Τάρνερ. Και οι δυο γυναίκες είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς που η Τάρνερ, στην αυτοβιογραφία της το 1982, είχε περιγράψει ως «αρρωστημένες φήμες». Ωστόσο η διάψευσή τους δεν κατάφερε ποτέ να σβήσει τους ψιθύρους που ανέφεραν ότι μία από τις πιο ποθητές γυναίκες που εμφανίστηκαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη αισθανόταν μυστική έλξη προς το δικό της φύλο.

Μια βιογραφία της Γκάρντνερ που δημοσιεύτηκε 16 χρόνια μετά τον θάνατό της περιλάμβανε αναφορές για τη «σεξουαλική της περιέργεια» και τις επισκέψεις της σε γκέι μπαρ και οίκους ανοχής σε όλον τον κόσμο. «Εγώ όμως έμαθα την αλήθεια ήδη από την πρώτη συνέντευξή μας», λέει ο αρθρογράφος.

Κάποια στιγμή πάνω στην κουβέντα τους, η Άβα Γκάρντνερ, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι ουίσκι, ξέσπασε με καθόλου κόσμιες εκφράσεις ενάντια σε εκείνους που αναπαρήγαγαν τη φημολογία. Στην ερώτηση του Θόρντον γιατί δεν τους μηνύει, εκείνη τον κοίταξε διερευνητικά, προσπαθώντας να καταλάβει αν μπορούσε να τον εμπιστευτεί. «Άκου μωρό μου, αυτό ειναι off the record, εντάξει; Δεν θα μπορούσα ποτέ να μηνύσω αυτούς τους μπάσταρδους επειδή η Λάνα δεν θα με υποστήριζε ποτέ. Υπάρχουν πολλοί που ζουν ακόμα και ξέρουν τι συνέβαινε».

ava
Με τον τρίτο και τελευταίο σύζυγό της, Φρανκ Σινάτρα


Καθώς προχωρούσε η βραδιά και το αλκοόλ έρεε άφθονο, η Γκάρντνερ προχωρούσε σε όλο και περισσότερες αποκαλύψεις. Σύντομα εκμυστηρεύθηκε στον Θόρντον ότι, παρόλο που της άρεσαν οι άνδρες και υπήρξε ερωτευμένη και με τους τρεις συζύγους της, με κανέναν από αυτούς δεν είχε ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις. Η Λάνα Τάρνερ υπήρξε όντως ερωμένη της, όπως και άλλες σταρ του κινηματογράφου με ηχηρά ονόματα. Γιατί λοιπόν συνέχισε να αρνείται πεισματικά την αλήθεια;

«Γλυκέ μου, στην MGM και σε όλα τα στούντιο του Χόλιγουντ το '40 και το '50, υπήρχαν ρήτρες ηθικής στα συμβόλαιά μας. Κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αμαυρώνει τη φήμη του στούντιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακύρωση του συμβολαίου σου μέσα σε μια νύχτα. Σήμερα κανείς δεν θα έδινε δεκάρα για το τι κάνουν δυο γυναίκες ηθοποιοί πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά τότε σίγουρα τους ένοιαζε».

Η Γκάρντνερ, που γεννήθηκε την παραμονή Χριστουγέννων του 1922 στη Βόρεια Καρολίνα ήταν το έβδομο και μικρότερο παιδί μιας φτωχικής οικογένειας αγροτών. Καθώς μεγάλωνε, η ομορφιά της προσέλκυε όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των αγοριών, όμως ο συνεσταλμένος της χαρακτήρας τους κρατούσε συνήθως σε απόσταση. Η ίδια κατάλαβε αρκετά νωρίς ότι δεν την έλκυαν μονάχα οι άνδρες. «Ήμουν 17 και επισκεπτόμουν για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη όταν συνειδητοποίησα ότι μπορούσαν να έχω αισθήματα για μια άλλη γυναίκα, ακόμα και κάποια που δεν γνώριζα», είπε στη συνέντευξή της.

Όταν πήγε να δει ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουει με πρωταγωνίστρια την 23χρονη τότε Μπέτι Γκρέιμπλ, κεραυνοβολήθηκε από την ομορφιά της μετέπειτα pin-up queen του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν μπορούσαν να τραβήξω τα μάτια μου πάνω από αυτό το πανέμορφο πλάσμα και άρχισα να αντιλαμβάνομαι, με κάποια ντροπή, ότι με τραβούσε σωματικά. Είχε έναν πολύ σεξουαλικό τρόπο να λέει τις ατάκες της, σουφρώνοντας το στόμα της σαν να στέλνει φιλιά στο κοινό με κάθε λέξη... Η Μπέτι ήταν camp, αλλά τελείως στρέιτ. Χρόνια αργότερα, προσπάθησα να της πω τι επίδραση είχε πάνω μου στα 17 μου, και εκείνη ξέσπασε σε γέλια».

Συνεχίζοντας την εξομολόγησή της, η Άβα μίλησε για τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο και τη γνωριμία της με τον Μίκι Ρούνεϊ, τον πρώτο της σύζυγο. Όταν παντρεύτηκαν το 1942, εκείνη ήταν παρθένα. Κάποια στιγμή μετά τον χωρισμό τους, που ήρθε αρκετά σύντομα, o Ρούνεϊ επαίνεσε τις επιδόσεις της στο κρεβάτι. Όταν ο Θόρντον της το υπενθύμισε αυτό, το σχόλιό της ήταν: «Καλά, εκείνος μπορεί να το απόλαυσε, εγώ πάντως σίγουρα όχι».

ava_ekso


Ο δεύτερος γάμος της το 1945 με τον διάσημο μουσικό Άρτι Σο ήταν ακόμα πιο καταστροφικός από τον πρώτο. Ο Σο, που είχε ήδη στο ενεργητικό του 4 γάμους, άρχισε σύντομα να της συμπεριφέρεται με σαδιστικό τρόπο και την πρόσβαλλε συχνά μπροστά σε κοινούς τους φίλους, αναφερόμενος στην ταπεινή καταγωγή της. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους η Γκάρντνερ ξεκίνησε να πίνει αρκετά, αλλά και να πηγαίνει σε ψυχολόγο.

Μετά το δεύτερο της διαζύγιο η Γκάρντνερ πήγε να ζήσει με μια ατζέντισσα του Χόλιγουντ, τη Μίνα Γουόλις που ήταν ξετρελαμένη μαζί της. «Με λάτρευε. Όμως εκείνη τουλάχιστον δεν προσπαθούσε να με αφήσει έγκυο», είπε στη συνέντευξη της η 60χρονη. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε η θυελλώδης σχέση της με τον Φρανκ Σινάτρα, όταν εκείνος ήταν ακόμα παντρεμένος με την Νάνσυ. Ο σάλος που προκλήθηκε από τον παράνομο δεσμό τους και τη διάλυση του γάμου του ήταν μεγάλος και η ίδια θέλοντας να αποδράσει έφυγε για το Λονδίνο, με αφορμή τα γυρίσματα ενός φιλμ.

Εκεί γνώρισε την 39χρονη Κριστίν Νόρντεν, sex symbol του βρετανικού σινεμά και αμφισεξουαλική. «Ήταν πολύ καυτή γυναίκα. Ήταν πανέμορφη και καταλήξαμε στο κρεβάτι. Έπειτα πετάξαμε στο Παρίσι για να επισκεφθούμε ένα nightclub για λεσβίες».

Η σύντομη περιπέτεια δεν επηρέασε τη σχέση με τον Σινάτρα, τον οποίο τελικά παντρεύτηκε το 1951. Σύντομα ξεκίνησαν οι καυγάδες, τους οποίους πυροδοτούσε το αλκοόλ που κατανάλωνε πλέον σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά, και οι σκηνές από τον μουσικό που έφτασε αρκετές φορές στο σημείο να κάνει και ψεύτικες απόπειρες αυτοκτονίας. Το 1952 και ενώ το ζευγάρι ήταν σε διάσταση, ο Σινάτρα όρμησε σε ένα εστιατόριο και βλέποντας την Γκάρντνερ να κάθεται με τη Λάνα Τάρνερ και μια άλλη γυναίκα, άρχισε να φωνάζει έξαλλος «Λεσβίες! Δεν είναι παρά ένα μάτσο λεσβίες!».

burt-1
Με τον Μπαρτ Λάνκαστερ στους «Δολοφόνους»


Η κόντρα μεταξύ του Σινάτρα και της Γκάρντνερ οξύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο Φρανκ έκανε μια αιφνιδιαστική έφοδο στο σπίτι τους στο Παλμ Σπρινγκς και βρήκε την εν διαστάσει σύζυγό του με τη Λάνα Τάρνερ τόπλες. Μια άλλη ηθοποιός πήδηξε από το παράθυρο σε κάτι θάμνους μόλις ο τραγουδιστής εισέβαλε στο σπίτι. Ακολούθησε μια σκηνή με άφθονες φωνές και σπασίματα επίπλων, και τον Σινάτρα να διατάζει την Άβα Γκάρντνερ να φύγει από το σπίτι του.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό που ουσιαστικά «σφράγισε» το τέλος του γάμου της με τον Σινάτρα (με τον οποίο παρέμειναν ακόμα τρία χρόνια τυπικά παντρεμένοι αλλά ζώντας χωριστά) ήταν η απόφαση της Γκάρντνερ να κάνει έκτρωση και τις δύο φορές που έμεινε έγκυος μαζί του. Οι πρώην σύζυγοι της σταρ συνήθιζαν να λένε ότι η ηθοποιός έτρεμε και μόνο στην ιδέα να μείνει έγκυος και δεν έκανε ποτέ σεξ χωρίς να χρησιμοποιεί διάφραγμα.

Μετά το διαζύγιο με τον Σινάτρα, οι δυο ηθοποιοί συνέχιζαν να κρατούν επαφές, αν και περιστασιακά επανέρχονταν στη σχέση τους παλιές κόντρες. Η ηθοποιός συνέχισε τη θυελλώδη ζωή της περνώντας μερικά χρόνια στην Ισπανία και ταξιδεύοντας σε πολλά μέρη, προτού τελικά καταλήξει στο Λονδίνο.

Μετά τον θάνατό της σε ηλικία 67χρονών, η κόρη του Σινάτρα, Τίνα, λέει ότι βρήκε τον πατέρα της σκυφτό στο δωμάτιό της, με το πρόσωπό του γεμάτο δάκρυα, να μην μπορεί καν να μιλήσει από τη θλίψη.


Protothema.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .