Σάββατο, Μαΐου 29

Να πόσα δέντρα υπάρχουν στον Αμαζόνιο


Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό τροπικό δάσος στον κόσμο. Εκτείνεται σε περίπου 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και εννέα χώρες σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, είναι μια από τις περιοχές της Γης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, με περισσότερα από 400 νέα είδη ζώων και φυτών που ανακαλύφθηκαν σε αυτόν

από το 2010. Ένα ερώτημα που σίγουρα θα έχει γεννηθεί σε πολλούς, λοιπόν, είναι το πόσα δέντρα αποτελούν αυτό το τεράστιο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με μια μελέτη από δεκάδες βιολόγους και συντηρητές που χρησιμοποιούν στατιστικά μοντέλα, ο Αμαζόνιος φιλοξενεί περίπου 390 δισεκατομμύρια δέντρα και 16.000 διαφορετικά είδη δέντρων, όπως διαβάζουμε στο mentalfloss.com. Αυτά τα δέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για το παγκόσμιο οικοσύστημα, καθώς ο Αμαζόνιος κατέχει έως και το 17% των χερσαίων πηγών άνθρακα στον κόσμο.

Ωστόσο, ένα σχετικά μικρό κλάσμα από αυτά τα 16.000 είδη δέντρων παίζει μεγάλο ρόλο στην αποθήκευση άνθρακα. Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Nature Communications, μόνο το 1% των δέντρων του Αμαζονίου ευθύνεται για το 50% της αποθήκευσης άνθρακα από τα δάση.

Η ικανότητα των δέντρων να απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα τους καθιστά μια σημαντική ασπίδα ενάντια σε περαιτέρω κλιματικές αλλαγές, κάτι που η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά, γι’ αυτό και λόγω των μεγάλων ποσοστών εκπομπής άνθρακα, άρχισε να φυτεύει ένα «Πράσινο Σινικό Τείχος» δέντρων. Το άκρως εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Κίνα μέχρι στιγμής έχει φυτέψει 32 εκατομμύρια στρέμματα νέων δασών από το 2008, αντισταθμίζοντας την αποθήκευση άνθρακα που χάθηκε από την αποψίλωση των δασών σε τροπικά δάση όπως ο Αμαζόνιος, όπου τα ποσοστά αποψίλωσης αυξάνονται και πάλι. Φαίνεται ότι 390 δισεκατομμύρια δέντρα δεν είναι αρκετά.

από newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .