Τρίτη, Μαΐου 25

Η πολλή τηλεόραση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να θέσει τον εγκέφαλό σας σε κίνδυνο για άνοια αργότερα

DALLAS – Υπάρχει ένα παλιό ρητό που προειδοποιεί ότι “η τηλεόραση θα σαπίσει τον εγκέφαλό σου”. Αρκετές νέες μελέτες διαπιστώνουν ότι μπορεί να είναι αλήθεια. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η καθημερινή παρακολούθηση περισσότερης τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης και της μέσης ηλικίας μπορεί να γεράσει ταχύτερα τον εγκέφαλο και να θέσει τους θεατές σε μεγαλύτερο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση αργότερα στη ζωή.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν επίσης ότι η μέτρια προς υψηλή τηλεθέαση κατά τη μέση ηλικία έχει επίσης σχέση με χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας. Ωστόσο, οι καθιστικές συμπεριφορές που διεγείρουν τον εγκέφαλο, όπως το διάβασμα, δεν είχαν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις.

Η φαιά ουσία είναι ο πιο σκούρος ιστός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Βοηθά στο συντονισμό του μυϊκού ελέγχου, της όρασης, της ακοής, της λήψης αποφάσεων και άλλων σημαντικών εγκεφαλικών λειτουργιών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου ενός ατόμου, τόσο καλύτερες γνωστικές δεξιότητες έχει συνήθως.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε μια σειρά μελετών στο συνέδριο επιδημιολογίας, πρόληψης, τρόπου ζωής και καρδιομεταβολικής υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2021.

Η τηλεόραση επιταχύνει τη διαδικασία νοητικής γήρανσης

Μια μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health εξέτασε συγκεκριμένα τον αντίκτυπο της τηλεόρασης στον όγκο της φαιάς ουσίας. Ο Dr. Ryan Dougherty και η ομάδα του στο τμήμα επιδημιολογίας εξέτασαν 599 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη, ρωτώντας τους για τον μέσο αριθμό ωρών ημερησίως που είχαν περάσει παρακολουθώντας τηλεόραση κατά το προηγούμενο έτος.

Στη συνέχεια, η ομάδα υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, η οποία αποκάλυψε ότι όσοι ανέφεραν τον μεγαλύτερο χρόνο τηλεθέασης είχαν τους χαμηλότερους όγκους φαιάς ουσίας. Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι ο όγκος της φαιάς ουσίας μειωνόταν κατά 0,5% για κάθε επιπλέον ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης. Αυτό είναι το ίδιο με τον ετήσιο ρυθμό μείωσης στους ανθρώπους κατά τη μέση ηλικία.

“Στο πλαίσιο της γνωστικής και εγκεφαλικής υγείας, δεν είναι όλες οι καθιστικές συμπεριφορές ίσες”, αναφέρει ο Dr. Dougherty σε δελτίο τύπου. “Οι μη διεγερτικές καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης, ενώ οι γνωστικά διεγερτικές καθιστικές δραστηριότητες (π.χ. ανάγνωση, ηλεκτρονικά και επιτραπέζια παιχνίδια) συνδέονται με τη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας και τη μείωση της πιθανότητας άνοιας”.

“Η εξέταση των πλαισιακών διαφορών στις ποικίλες καθιστικές συμπεριφορές είναι κρίσιμη κατά τη διερεύνηση της γνωστικής και εγκεφαλικής υγείας”, προσθέτει ο επικεφαλής συγγραφέας.

“Στα ευρήματά μας, η τηλεθέαση παρέμεινε συνδεδεμένη με τη γνωστική λειτουργία και τον όγκο της φαιάς ουσίας μετά τη συνεκτίμηση της σωματικής δραστηριότητας, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η καθιστική συμπεριφορά μπορεί να προσδίδει έναν μοναδικό κίνδυνο όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου και της νόησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, δεδομένου ότι είναι πλέον αποδεκτό ότι η νευροβιολογία της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της ατροφίας του εγκεφάλου, αρχίζει κατά τη μέση ηλικία. Αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία μπορούν να στοχευθούν και να μειωθούν τροποποιήσιμες συμπεριφορές, όπως η υπερβολική τηλεθέαση, ώστε να προαχθεί η υγιής γήρανση του εγκεφάλου”.

Η άνοια εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη και την Αλαμπάμα εξέτασαν διαφορετικά δεδομένα, εστιάζοντας στη γνωστική έκπτωση, τον κίνδυνο άνοιας και τους δομικούς δείκτες του εγκεφάλου από απεικονιστικές τομογραφίες του εγκεφάλου. Παγκοσμίως, οι γιατροί διαγιγνώσκουν περίπου 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις άνοιας ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μέχρι το 2050, οι ερευνητές αναμένουν ότι ο επιπολασμός της άνοιας θα αυξηθεί κατά 116% στις χώρες υψηλού εισοδήματος και κατά 264% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

“Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία ή τη διακοπή της άνοιας”, σημειώνει η Priya Palta, νευρολόγος στο New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center. “Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι σχεδόν το 40% των διαγνώσεων άνοιας παγκοσμίως μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει με την τροποποίηση δώδεκα παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης”.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ποσότητα τηλεθέασης, ένα είδος καθιστικής συμπεριφοράς, μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική έκπτωση και τους απεικονιστικούς δείκτες της υγείας του εγκεφάλου”, προσθέτει ο Palta. “Ως εκ τούτου, η μείωση των καθιστικών συμπεριφορών, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στόχο τροποποίησης του τρόπου ζωής για την υποστήριξη της βέλτιστης υγείας του εγκεφάλου”.

Στην παρούσα μελέτη, η ομάδα του Palta ρώτησε τους συμμετέχοντες πόσο παρακολουθούσαν τηλεόραση κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους. Ωστόσο, η ομάδα δεν βασίστηκε στις απαντήσεις τους σε συγκεκριμένες ώρες ή ποσότητες χρόνου. Αντ’ αυτού, ανέφεραν αν δεν παρακολουθούσαν ποτέ ή σπάνια τηλεόραση (χαμηλή), αν παρακολουθούσαν μερικές φορές τηλεόραση (μέτρια/μέτρια) ή αν παρακολουθούσαν συχνά τηλεόραση (υψηλή).

Τα δεδομένα περιλάμβαναν αποτελέσματα από 10.700 ενήλικες με μέση ηλικία 59 ετών. Οι ερευνητές επισκέφθηκαν τα άτομα αυτά πέντε φορές σε διάστημα 24 ετών για να πραγματοποιήσουν επακόλουθες γνωστικές δοκιμές, εστιάζοντας στη μνήμη εργασίας, τη γλώσσα, την εκτελεστική λειτουργία και την ταχύτητα επεξεργασίας.

Σε διάστημα 15 ετών, όσοι ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν μεγάλες δόσεις τηλεόρασης είχαν κατά 6,9% μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν ελάχιστα την τηλεόραση. Ωστόσο, οι μεγάλες ποσότητες τηλεθέασης δεν είχαν ισχυρή σχέση με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακός για τους ηλικιωμένους

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές του Μπέρμιγχαμ εξέτασαν 1.601 ενήλικες από το ίδιο σύνολο δεδομένων, με μέση ηλικία 76,2 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 971 είχαν αξιολογήσει την τηλεθέαση ως υψηλή στις προηγούμενες επισκέψεις. Όσοι περιέγραψαν την τηλεθέαση ως μέτρια ή υψηλή είχαν μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα στη ζωή τους- γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη ατροφία ή φθορά του εγκεφάλου. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου παρακολούθησης τηλεόρασης και της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερη με την επίμονη παρακολούθηση τηλεόρασης σε όλη τη μέση ηλικία.

“Ενώ μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της άσκησης για την υγεία του εγκεφάλου, είναι λιγότερο γνωστές οι πιθανές συνέπειες της παρατεταμένης καθιστικής συμπεριφοράς, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου”, λέει η Kelley Pettee Gabriel, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

“Αυτό είναι σημαντικό να εξεταστεί, διότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα και η καθιστική συμπεριφορά μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία και τις ασθένειες. Η ενασχόληση με υγιείς συμπεριφορές κατά τη μέση ηλικία, μεταξύ των ηλικιών 45 έως 64 ετών στο πλαίσιο της μελέτης μας, μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες για την υποστήριξη ενός υγιούς εγκεφάλου αργότερα στη ζωή”.

Πηγή: Study Finds

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

 https://theflagreport.com/i-polli-tileorasi-kata-ti-mesi-ilikia-borei-na-thesei-ton-egkefalo-sas-se-kindyno-gia-anoia-argotera/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .