Παρασκευή, Μαΐου 14

Πονάνε τα γόνατα; Το φάρμακο το… «κουβαλάτε»!


Οι ασθενείς με πόνο στα γόνατα εξαιτίας αρθριτικών, φαίνεται να βοηθούνται με ενέσεις από τα ίδια τους τα κύτταρα. Κύτταρα που προέρχονται από το ανοσοποιητικό τους σύστημα!

Η θεραπεία, που δοκιμάζεται σε μια κλινική μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle, έχει σαν αρχή της τη θεωρία του «επαναπρογραμματισμού» του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η κατάσταση, η οποία επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο «επιτίθεται» σε υγιείς ιστούς του σώματος και ειδικά σε κύτταρα που καλύπτουν τις αρθρώσεις. Αυτό δημιουργεί πρήξιμο, πόνο, δυσχέρεια στην κίνηση και τελικά παραμόρφωση και ζημιά στην άρθρωση.

Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα που τείνει να επηρεάζει τους ηλικιωμένους. Συνήθως προσβάλλονται τα χέρια, τα πόδια και οι καρποί, αν και άλλα μέρη του σώματος μπορούν να βλαφθούν επίσης.

Τα αίτια της νόσου δεν είναι ακόμα γνωστά, ωστόσο πιστεύεται πως είναι ή λοίμωξη ή ιός, επεμβαίνοντας με κάποιο τρόπο επί του ανοσοποιητικού συστήματος και απενεργοποιώντας τον προστατευτικό «διακόπτη ασφαλείας» του.

Θεραπεία προς το παρόν δεν υπάρχει, ενώ έχουν γίνει πολλές σχετικές έρευνες. Όμως, υπάρχουν διάφερες μέθοδοι για να μειωθούν τα συμπτώματα της φλεγμονής των αρθρώσεων, της ανακούφισης από τον πόνο καθώς και την επιβράδυνση των βλαβών στις αρθρώσεις.

Η νέα θεραπεία έχει ως στόχο την καταπολέμηση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, με σκοπό την «περαιτέρω εκπαίδευση» των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μέθοδος βασίζεται στα δενδριτικά κύτταρα, που αποτελούν βασικούς παράγοντες του ανοσοποιητικού και έχουν σαν δουλειά τους, την «περιπολία» του σώματος, αναζητώντας για απειλές, όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί, αλλά και την «πρόσληψη» άλλων κυττάρων –όπως αντισωμάτων- τα οποία θα βοηθήσουν στην άμυνα του οργανισμού.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα συγκεκριμένα κύτταρα χάνουν τη δύναμή τους για κάποιο λόγο, οδηγώντας στη κατάρρευση του ανοσοποιητικού που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε σε αβλαβείς εισβολές.

Στη δοκιμή που γίνεται από το Πανεπιστήμιο, δενδριτικά κύτταρα λήφθησαν από το αίμα των ασθενών και στη συνέχεια μπήκαν απευθείας στην άρθρωση του γόνατός τους. Τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου θα μετρηθούν σε επτά,  14 και 91 ημέρες από την ένεση.

Ο επικεφαλής ερευνητής καταλήγει λέγοντας πως, «εάν η μέθοδος λειτουργεί, μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου, όμως δεν θα διορθώσει τα ήδη προσβεβλημένα μέρη της άρθρωσης, ενώ η επανάληψη των ενέσιμων κυττάρων είναι απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .