Σάββατο, Μαΐου 15

Μπορεί το πλήθος να επικοινωνήσει με τον Θεό;

Μια μοναχική διαδικασία

Η επικοινωνία με τον Θεό δηλαδή με τα έγκατα του εαυτού σου απαιτεί ησυχία, σιωπή, γαλήνη


Οι Εβραίοι είναι ένας σπουδαίος δημιουργικός χαρισματικός και πανέξυπνος λαός. Τους χαρακτηρίζει το ανικανοποίητο κι αυτό θα μπορούσε να είναι μία εξήγηση για το γεγονός ότι ένα κράτος μόλις 72 χρόνων έχει καταφέρει τόσα επιτεύγματα. Είναι τόσο έξυπνος λαός που ακόμη και τον Θεό κατάφερε να τον φέρει στα μέτρα του ισραηλινού λαού.

Βy Τhe Clockwork Orange Times Team

Στο Torah μάλιστα εμφανίζεται ο Μωυσής σαν ο πραγματικός κυρίαρχος του παιγνιδιού μια και με τις ηγετικές του ικανότητες κατάφερε να ηρεμήσει τον Θεό όταν εκείνος είχε εξοργισθεί επειδή ο λαός του Ισραήλ προσκυνούσε το είδωλο του χρυσού μοσχαριού.

Ο Μωυσής κατέβηκε από το Όρος Σινά έκανε θρύψαλα το είδωλο του χρυσού μοσχαριού και κατάφερε να σώσει το λαό του από το ξέσπασμα της οργής του Θεού. Αυτό ήταν σπουδαίο επίτευγμα.

Λίγα 24ωρα πριν στο όρος Μερόν 45 Ιραηλινοί ορθόδοξοι βρήκαν τον θάνατο στη διάρκεια των εκδηλώσεων του Lag B’omer. Θα μπορούσε το ίδιο να συμβεί και στους Έλληνες ορθόδοξους στη διάρκεια παρόμοιων εκδηλώσεων. Οι Έλληνες και οι Εβραίοι παρά τις διαφορές μας έχουμε πολλά κοινά.

Αυτό όμως που δεν μπόρεσα να κατανοήσω ποτέ τόσο στην εβραική θρησκεία όσο και στην χριστιανική θρησκεία είναι η διαδικασία της κοινής προσευχής της έκφρασης της πίστης ανάμεσα σε ένα πλήθος πιστών που επιχειρούν να κάνουν το ίδιο.

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν μία τόσο εσωτερική και μοναχική διαδικασία όπως η προσπάθεια επικοινωνίας με τον Θεό να γίνεται ομαδικά λες και πρόκειται για συναυλία του Νίκου Βέρτη, της Γλυκερίας ή της Πάολα. Το κάνουν οι Εβραίοι, το κάνουν και οι Χριστιανοί. Προσεύχονται και γιορτάζουν όλοι μαζί. Οι Εβραίοι στις συναγωγές και οι Χριστιανοί στις εκκλησίες.

Πως είναι δυνατόν να προσεύχεσαι μαζί με άλλους 3.000 νοματαίους; Αυτό δεν είναι προσευχή είναι κουτσομπολιό και είναι λογικό ο Θεός να εξοργίζεται με κάτι τέτοια. Ασε που οι περισσότεροι άνθρωποι Εβραίοι και Χριστιανοί δεν προσεύχονται αλλά ζητιανεύουν. Ζητιανεύουν χρήματα, ευτυχία, παιδιά, έναν καλό σύντροφο για τη ζωή τους.

Είναι λογικό ο Θεός που επέλεξε τόσους αιώνες να ζει στη μοναξιά να τσατίζεται όταν βλέπει ένα πλήθος να του εκφράζει τη πίστη του. Ξυπνάνε μέσα του οι αναμνήσεις από την εποχή του οι Εβραίοι περίμεναν να κατέβει ο Μωυσής από το όρος Σινά και επειδή δεν πίστευαν ότι δε θα επιστρέψει έφτιαξαν ένα χρυσό μοσχάρι και άρχισαν να το προσκυνούν.

Η επικοινωνία με τον Θεό δηλαδή με τα έγκατα του εαυτού σου απαιτεί ησυχία, σιωπή, γαλήνη. Και γι΄αυτό οι καλύτερες ώρες επικοινωνίας με τον Θεό είναι 3-5 τα ξημερώματα. Εκείνη την ώρα δεν κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα, δεν κάνουν θόρυβο οι κηπουροί με τα ηλίθια εργαλεία τους, δεν κάνουν θόρυβο οι εξατμίσεις από τα μοτοποδήλατα των delivery boys. Σε περίπτωση που ροχαλίζει η γυναίκα σου ή ο άνδρας σου μπορείς απλά να τον σκοτώσεις και να συνεχίσεις να προσεύχεσαι.

Η κατά μόνας προσευχή είναι κάτι που εκτιμά ο Θεός καθώς διαπιστώνει την ειλικρινή προσπάθεια του ανθρώπου να επικοινωνήσει μαζί του. Η επικοινωνία με τον θεό απαιτεί απόλυτη ησυχία και γαλήνη. Δεν είναι συναυλία του Βέρτη ούτε ποροεκλογική συγκέντρωση του Νετανιάχου ή του Μητσοτάκη.

Επιλέξτε το δύσκολο αλλά και τον μοναδικό μοναχικό δρόμο της επικοινωνίας με τον Θεό. Στην εποχή της πανδημίας είναι σίγουρα πιο ασφαλής επιλογή.

 kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .