Τρίτη, Μαΐου 25

Μαύρος μύκητας : Η νέα επιπλοκή του κορονοϊού που ανησυχεί τους επιστήμονες

Σε εγρήγορση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα μετά την εφάνιση μιας νέας λοίμωξης, που εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους νοσούντες ή αναρρώσαντες από τον κορονοϊό στην Ινδία.

Μουκορμύκωση ή «μαύρος μύκητας» είναι η ονομασία της λοίμωξης και πρόκειται για μία σπάνια μυκητιασική λοίμωξη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρα.

Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος μύκητας έχει την τάση να εξαπλώνεται στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας θρομβώσεις και τελικά νέκρωση σε πολλούς ιστούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ,χωρίς την απαραίτητη θεραπεία και χειρουργική επέμβαση, φτάνει γρήγορα στην εγκέφαλο.

Πως μεταδίδεται 

Η αμερικανική υπηρεσία ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) σημειώνει πως η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με την απλή εισπνοή από τους μήκυτες στη μούχλα, σε αλλοιωμένα τρόφιμα, στον αέρα. Σε ένα νοσοκομείο ο μύκητας αναπτύσσεται εύκολα σε υγραντήρες του αέρα ή δοχεία οξυγόνου που δεν έχουν καθαριστεί όπως πρέπει.

Πάντως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μόλις εμφανιστούν συμπτώματα, ο μύκητας πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, πολλές φορές με χειρουργικό καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής. Διαφορετικά έχει μοιραία έκβαση στο 54% των περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία της CDC. Μάλιστα ο ασθενής καταλήγει μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Η πάθηση θεωρείται σπάνια. Πριν από την πανδημία του κορονοϊού στην Ινδία δεν εκδηλώνονταν περισσότερα από δέκα-είκοσι κρούσματα τον χρόνο. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 5.000, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων.

Ειδική πτέρυγα για τους νοσούντες 

Πολλά νοσοκομεία στην Ινδία εγκαινιάζουν πλέον ειδική πτέρυγα τους νοσούντες από τον συγκεκριμένο μύκητα. Στα κρατίδια Ρατζαστάν και Τελανγκανά οι τοπικές αρχές κάνουν πλέον λόγο για πανδημία μουκορμύκωσης.

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει και ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο στους νοσούντες από τον κορονοϊό: Όπως συμβαίνει ενίοτε και με ορισμένες άλλες λοιμώξεις, ο οργανισμός τους μερικές φορές δείχνει μία υπερβολική ανοσοαπόκριση, ενεργοποιώντας την αποκαλούμενη «καταιγίδα κυτοκίνης». Με απλά λόγια: το σώμα υπερ-αντιδρά απέναντι στον «εισβολέα» εκκρίνοντας τόσο μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .