Πέμπτη, Μαΐου 20

Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί στο μέτωπο της πυρκαγιάς

Μια εφιαλτική νύχτα ζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, του Αλεποχωρίου και τον υπόλοιπων περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε νέο μήνυμα από τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, με το οποίο συστήνει στους κατοίκους αλλά και όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβενίου και Ιεράς Μονής Αγ.

Ιερόθεου, να απομακρυνθούν άμεσα μέσω των επαρχιακών οδών προς τα Μέγαρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης επέκτασης της φωτιάς. Από τη μία, η δύναμη πυρόσβεσης έχει μειωθεί λόγω της αποχώρησης των εναέριων μέσων με τη δύση του ηλίου. Από την άλλη, ο καιρός αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων που θα δίνουν τη μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πόσο απαιτητικό ήταν μέχρι τώρα το έργο των πυροσβεστών φαίνεται από το γεγονός ότι η πορεία της πυρκαγιάς ήταν τέτοια που υποχρέωσε την ηγεσία του σώματος να δώσει εντολή για αποχώρηση τους από δύσβατα σημεία, ώστε να μην εγκλωβιστεί κανένας. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες ώρες, και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Λίγη ώρα νωρίτερα,  οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα, ενώ έγιναν πολίτες και πυροσβέστες έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη για να βγάλουν από τα σπίτια τους πολίτες με αναπηρία και να τους οδηγήσουν σε ασφαλές μέρος.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Η φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας. Στο μέτωπο της φωτιάς έσπευσαν 166 πυροσβέστες με 54 οχήματα, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα. Διακόπηκε η κυκλοφορία σε δρόμους της περιοχής, ενώ εκκενώθηκαν έξι χωριά και οικισμοί, συγκεκριμένα ο Σχίνος, η Αγία Σωτήρα, οι Βαμβακιές, η Μαυρολίμνη, το Μάζι, το Παρασκευά και δύο μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.

Εικόνα από το Αλεποχώρι:

Το πρωί της Πέμπτης η φωτιά κινήθηκε προς το Αλεποχώρι. Το μεσημέρι διαφαινόταν πως η πυρκαγιά στην περιοχή Σχίνου-Αλεποχωρίου στα Γεράνεια βρισκόταν σε κάποια ύφεση, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που άρχισαν να φυσούν στο σημείο ενεργοποίησαν το πύρινο μέτωπο, το οποίο μάλιστα στράφηκε προς τα Μέγαρα. Αμέσως ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός των μηνυμάτων μέσω του 112 και προληπτικά εκκενώθηκαν άλλοι τρεις οικισμοί από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα. Έτσι μέσω των μηνυμάτων από το 112 οι κάτοικοι παροτρύνθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή. 

Προηγουμένως, η πυρκαγιά, που ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Λουτρακίου, είχε ήδη κατακάψει περί τα 20.000 στρέμματα. Επίσης έχουν εκκενωθεί πολλοί οικισμοί από τον Σχίνο έως το Αλεποχώρι και έχουν υποστεί ζημιές πολλά σπίτια και αγροτικές υποδομές.

 


https://www.zougla.gr/greece/article/ekenononte-ke-ali-ikismi-sto-metopo-tis-pirkagias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .