Δευτέρα, Μαΐου 17

Το μοντέλο του μαζικού Τουρισμού "λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου" σε rooms to let ή rbnb για 3-4 μήνες, μας τελείωσε!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :
Το μοντέλο του μαζικού Τουρισμού "λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου" σε rooms to let ή rbnb για 3-4 μήνες, μας τελείωσε!
 
Και τώρα τι;;
 
Μπορεί στην δυτική ζώνη της νέας παγκοσμιοποίησης η νέα διευθέτηση να τα θέλει όλα τηλε (εμπόριο, εργασία, πολιτισμός, εκπαίδευση, σεξ κλπ) αλλά τηλε (ή virtual) τουρισμός δεν μπορεί να υπάρξει! 
 
Η καθίζηση του τουριστικού κλάδου σε όλο τον κόσμο (μείον 26% του τζίρου σε όλο τον πλανήτη, πολύ χειρότερα σε εμάς αφού ο εισαγόμενο τουρισμός από 18δις επί Κουντουρά πέρσι έπεσε στο 4,1δις) όλα δείχνουν ότι δεν θα επανέλθει σε κάποια αντίστοιχα μεγέθη κανονικότατας πριν το 2025.
 
Έτσι, τα επόμενα πέτρινα χρόνια του κλάδου, απουσία και οποιασδήποτε σοβαρής κυβερνητικής ή Κοινοτικής πολιτικής στήριξης, θα είναι και μια περίοδος τεραστίων αναδιανομών. Τα πάγια κυρίως (οι υποδομές) και τα δίκτυα πωλήσεων (tour operators) φαίνεται ότι θα συγκεντρωθούν από βίαια χρεοκοπημένες μονάδες σε funds. Ποια funds;;
 
Αυτά που τώρα ενισχύονται στην ΕΕ με το γκρι χρήμα που τυπώνει η ΕκΤ "υπέρ των μικρομεσαίων" και ποτέ δεν φτάνει σε αυτούς. 1,8τρσ € (1.800δισ...) και τουλάχιστον δεκαπλάσια τοξικά παράγωγα το "νέο χρήμα" που έκοψε η ΕκΤ για να στηρίξει τέτοιου είδους αναδιανομές προς τα πάνω.
Θα μου πεις, βεβαίως, ήταν λίγα τα 520€ το κεφάλι έσοδα (ανεξαρτήτως αριθμού διανυκτερεύσεων) που εδώ, στην Ελλάδα εισπράτταμε. Από τον κατιμά δηλαδή της τουριστικής αγοράς, που μας έφερνε 34εκ τουρίστες. 
 
Όχι, καθόλου λίγα, γύρω στο 15% του ΑΕΠ η συμβολή τους (και γύρω στο 16% στην απασχόληση). Αφού φρόντισαν οι πολιτικές που ξεπήδησαν από το μπλοκάκι του Σημίτη (χωρίς να αλλάξουν μετά) ο πρωτογενής αγροτοδιατροφικος τομέας να έχει φτάσει στο 3% του ΑΕΠ και η μεταποίηση στο 12%.
Η κρίση του κορωνοϊού θα κάνει όμως , για τουλάχιστον 4 χρόνια, αν όλα πάνε καλά, και αυτά τα νούμερα άπιαστο όνειρο. Οπότε, πέραν των άλλων, κινδυνεύουν με κατάρρευση η πτώχευση και οι υποδομές αν αρκεστούμε στις ασπιρίνες σαν αυτές που έδωσε πέρσι ο Κούλης. Μείωση ΦΠΑ, λέει. ΟΚ, αλλά από ποιους πελάτες;;
 
Οι περισσότεροι εποχικοί επισκέπτες έμειναν και θα μείνουν φοβισμένοι στα αντίστοιχα κουκούνινγκ, το πολύ πολύ να βρέξουν και φέτος τα πόδια τους σε καμία λίμνη η κανένα ποτάμι δίπλα στο χωριό τους. Δεν υπάρχει περίπτωση, και με την αποτυχία και των εγχώριων πολιτικών διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και την αρνητική εικόνα ασφαλείας που εκπέμπουμε ως μη virus free, να φανεί μια άσπρη μέρα στον ορίζοντα για τον κλάδο συνολικά. Και τους μικρομεσαίους του ειδικότερα.
Υπάρχει μήπως κάτι άλλο να πουλήσουμε για να μην καταρρεύσει το σύμπαν εδώ;;
 
Ναι! Μισθώσεις ετήσιες των άδειων δωματίων στα ΚΑΠΗ της Β. Ευρώπης, κυρίως στις ξενοδοχειακές μονάδες που θα μείνουν άδειες η κλειστές το καλοκαίρι λόγω κρίσης ζήτησης! Επεκτείνοντας έτσι και την περίοδο λειτουργίας όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών εστίασης κλπ.
Κάτι πήγε να κάνει σχετικά ο Θεοχάρης δίνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά δεν ήρθε σχεδόν κανένας για να ξεχειμωνιασει εδώ. Γιατί;; 
 
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι αυτό πάλι είναι ένα ισχυρό Δημόσιο ΕΣΥ! Κανένας ηλικιωμένος δεν θα πλησιάσει για Υγειονομική ασφάλεια από τον ιό για να φάει εδώ την σύνταξη του τον χειμώνα αν δεν διασφαλιστεί ακριβώς αυτό. Όταν μάλιστα τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα στερούνται και συστημάτων κεντρικής θέρμανσης. 
 
Τώρα πόσο έτοιμοι θα είμαστε να διαχειριστούμε σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό μονίμων κατοίκων για 24 συνεχόμενους μήνες τουλάχιστον, αν αυτού του τύπου ο προληπτικός "Θεραπευτικός" Τουρισμός πετύχει, είναι μιας άλλης τάξης πρόβλημα. Αλλά και ευκαιρία ουσιαστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στην πράξη, από ανάλυση πήξαμε.
 
Το άλλο που πρέπει να γίνει είναι η γενναία επιχορήγηση του εσωτερικού τουρισμού. Πέρσι ο Τσιπρας ζήτησε πακέτο κοινωνικού τουρισμού 750εκ, ο Κουλης έδωσε 34 και φέτος απαιτείται πακέτο πάνω από 1δισ για να μην καταρρεύσει το σύμπαν.
 
Βεβαίως όλα αυτά είναι αμυντικά μέτρα. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο τουριστικός κλάδος θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί αν αυτοοργανωθει και ανάοργανωθεί, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, μέσω πιστωτικών του συνεταιρισμών και με την έκδοση νέου ψηφιακού παγίου για την διενέργεια των κρατήσεων και τις συναλλαγές με τους πελάτες και προμηθευτές επί smart contracts.
Αλλά αυτά είναι "ψιλά γράμματα" για να γίνουν τώρα πράξη, πρέπει να σωθούν οι μικρομεσαίοι και οι θέσεις εργασίας.
 
Εδώ κάπου τριγύρω θα είμαι για να πυροβολώ από το πληκτρολόγιο και μετά από τις επερχόμενες εκλογές. Ή εδώ πιο δίπλα, όπου όλα τα πιο πάνω υλοποιούνται και πιο εύκολα.
https://zeys-elaynon.blogspot.com/2021/05/rooms-to-let-rbnb-3-4.html?showComment=1621016638807#c2998091790137025475

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .