Τετάρτη, Ιουνίου 16

Το βότανο που καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και καθαρίζει το πεπτικό


 Νίκη Ψάλτη

Ένα ιδιαίτερα δραστικό βότανο που «καθαρίζει»το πεπτικό, ενώ σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται ακόμη και για την προετοιμασία των εξεταζομένων για την κολονοσκόπηση. Δείτε ποιο είναι

Τα γνωρίζουμε ως φύλλα σέννας, Αλεξάνδρειας ή Αιγύπτου, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι λοβοί ενός φυτού που ονομάζεται σέννα, κασσία ή σιναμική και ανήκει στην οικογένεια των Χερδωπών (Cassia acutifolia και Cassia angustifolio).

Παραδοσιακά τα φύλλα Αλεξάνδρειας χρησιμοποιούνται για την καθαρτική τους δράση και μέχρι σήμερα η σέννα ανήκει στα βότανα που λαμβάνονται, αλλά και συστήνονται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ περιέχονται σε φαρμακευτικές φόρμουλες υπακτικών.

Χρησιμοποιούνται μάλιστα σε μερικές χώρες για την εκκένωση του εντέρου πριν από εξέταση κολονοσκόπησης.

Τα φύλλα και ο καρπός της σέννας θεωρούνται φυσικό καθαρτικό γεγονός που αποδίδεται στα γλυκοσίδια ανθρακινόνης και τις σεννοσσίδες, τα οποία παρουσιάζουν αποδεδειγμένη καθαρτική δράση, βοηθώντας την πέψη και τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Πρόκειται για συστατικά που αυξάνουν την περίσταλση του εντέρου συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας, στην επάνοδο της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, και στην προστασία του ήπατος από τις τοξίνες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η πιο συνηθισμένη παρενέργεια της λήψης της είναι οι κράμπες του στομάχου και η διάρροια. Ωστόσο πρόκειται για ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες που υποχωρούν γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν συστήνεται η λήψη της περισσότερο από μία εβδομάδα συνεχόμενα και όπως με τη λήψη κάθε βοτάνου, καλό είναι να υπάρχει ένα διάστημα ανάπαυσης του οργανισμού μεταξύ των περιόδων λήψης του εκάστοτε βοτάνου.

Οι ειδικοί επίσης τονίζουν ότι η σέννα δεν είναι κατάλληλη για όλους, ενώ πρέπει να αποφεύγεται ιδιαίτερα από όσους έχουν φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, καθώς και στην περίοδο της κύησης.

Η καλύτερη ώρα για ένα ρόφημα σέννας είναι το βράδυ με ή χωρίς φαγητό (χρειάζονται περίπου 0κτώ ώρες για να δράσει). Σημειώνεται ότι η καθαρτική της δράση είναι τεκμηριωμένη γι’ αυτό άλλωστε και θα βρείτε και σε άλλες μορφές (ταμπλέτες, σιρόπια) για πιο εύκολη λήψη.

Από την άλλη μεριά όμως η δράση της ως ενισχυτικό της απώλειας βάρους δεν έχει τεκμηριωθεί γι’ αυτό και δεν πρέπει να λαμβάνεται με αυτό το σκοπό.

Επίσης η σέννα αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα (π.χ. διουρητικά, στεροειδή, αντιπηκτικά) γι’ αυτό και συνιστάται να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν τη λήψη της, σε περίπτωση που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος παρότι θωρακίζει το ήπαρ από τις τοξίνες, δεν πρέπει να θεωρείται μέθοδος αποτοξίνωσης, λόγω της ισχυρής της δράσης και των πιθανών παρενεργειών της.

Για ηπιότερη δράση και καλύτερη ανοχή από τον οργανισμό η σέννα συχνά συνδυάζεται συχνά με κανέλα, γαρίφαλο και πιπερόριζα (τζίντζερ).

 https://ygeiamou.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/108714/to-votano-pou-katapolema-tin-diskiliotita-ke-katharizi-to-peptiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .