Τετάρτη, Ιουνίου 23

Ο καθηγητής Θοδωρής Γιάνναρος με άρθρο του στο Capital.gr υποστηρίζει ότι το Νοσοκομείο “Η Ελπίς” δέχεται επίθεση “γιατί χαλάει τα σχέδια κάποιων”

Τι συμβαινει;

Δέχεται έναν ανηλεή πόλεμο από το κατεστημένο και κάποια συμφέροντα που δεν ανέχονται να τους χαλάει τα σχέδια

Τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο “Η Ελπίς”;

Δείτε τι καταγγέλει στο άρθρο του στo Capital.gr ο  κ. Θοδωρής Γιάνναρος,  Βιολόγος-Γενετιστής

Κάπου κυκλοφόρησε πως κάποιοι χαρτογιακάδες-παρατρεχάμενοι πρότειναν την ουσιαστική απαξίωση του Γενικού νοσοκομείο Αθηνών “Η Ελπίς” και τη μετατροπή του σε “πάρκινγκ ψυχών” για να φιλοξενηθούν εκεί καρκινοπαθείς τελευταίου σταδίου.

Καλό θα ήταν οι γραφειοκράτες της πλάκας να διαβάσουν λίγα για την ιστορία αυτού του νοσοκομείου, μπας και ο νους τους ξελαμπικάρει, ώστε να σταματήσουν να προσπαθούν να εκθέσουν την επίσημη πολιτεία με τις ανόητες και ανήθικες κουταμάρες που προτείνουν.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Η Ελπίς”, που ιδρύθηκε το 1836 ως “Πολιτικό Νοσοκομείο” και λειτούργησε από το 1842 μέχρι το 1986 ως Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών “Η Ελπίς”, έχει συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία μέχρι σήμερα στον χώρο της Υγείας, της Ιατρικής Επιστήμης και της κοινωνικής προσφοράς. Στα σχεδόν 200 χρόνια ιστορίας του, υπήρξε πρωτοπόρο της υγείας, συμμετέχοντας πάντοτε στις επάλξεις και τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης. Υπήρξε το πρώτο ελληνικό νοσοκομείο και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων λειτουργίας του περιέθαλψε ισότιμα πλήθος πολιτών -επώνυμους και ανώνυμους πολίτες, τραυματίες του άτυχου πολέμου του 1897, τους Θεσσαλούς και Κρήτες πρόσφυγες, τους τραυματίες των Βαλκανικών πολέμων, τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τους φαντάρους του 1940, υποστήριξε τον αθηναϊκό λαό κατά την περίοδο του μεγάλου λιμού της Κατοχής και υπήρξε στο κέντρο των πολεμικών συγκρούσεων στα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο. Η ιστορία του συμπορεύεται με αυτή της πόλης των Αθηνών και του Ελληνικού Κράτους. Από το 1983, το Νοσοκομείο εντάχθηκε στο ΕΣΥ και διαθέτει ένα πλήρες σύστημα περίθαλψης, ειδικά μετά το 2010 που ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με “state of the art” ιατρικό εξοπλισμό και τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.

Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Φ. Στάουφερτ ανέλαβε τα σχέδια του κτιρίου μαζί με τον Έντουαρντ Σάουμπερτ, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του Δανού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν. Τη χρηματοδότηση ανέλαβαν σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας, η Δούκισσα της Πλακεντίας, ο Κωνσταντίνος Βέλλιος, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Κωνσταντίνος Γαλάτης.

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Βέλλιος, Έλληνας μεγαλέμπορος από τη Βιέννη, διέθεσε μεγάλες εκτάσεις στο ελληνικό κράτος για να ανεγερθεί το νοσοκομείο και χρειάστηκε να απειλήσει μέσω εφημερίδων τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, Ανάργυρο Πετράκη, προκειμένου επιτέλους να εκμεταλλευτεί για τους Αθηναίους τη δωρεά του, διορίζοντας ανθρώπους για να την παραλάβουν, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αναγκασμένος να επαναξιολογήσει τις κινήσεις του.

Έτσι, το νοσοκομείο “Η Ελπίς” άνοιξε επίσημα τις πύλες του στους ασθενείς για πρώτη φορά το 1842. Εκεί εργάστηκαν για μεγάλο διάστημα οι φημισμένοι γιατροί Θεόδωρος Αρεταίος, ο καθηγητής χειρουργικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Μαγγίνας, ο σπουδαίος γιατρός Νικόλαος Μακκάς, ο καθηγητής Χειρουργικής Μαρίνος Γερουλάνος και πολλοί άλλοι σπουδαίοι επίσης και φημισμένοι για τις γνώσεις και δεξιότητές τους γιατροί, που στη συνέχεια επάνδρωσαν και εξέλιξαν άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που δημιουργήθηκαν.

Η ιδέα ίδρυσης του νοσοκομείου “Ελπίς” γεννήθηκε στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης του 1821 για την ελευθερία του έθνους κατά τον προπαρασκευαστικό νομοθετικό σχεδιασμό για την πολιτική συγκρότηση και τη δημιουργία κράτους. Η δε ίδρυσή του είναι ταυτόσημη με τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, η ιστορία της πόλης των Αθηνών εμπεριέχει την ίδρυση και την πορεία του Νοσοκομείου “Η Ελπίς” και η ιστορία του Νοσοκομείου είναι άμεσα εξαρτώμενη και αδιαχώριστη τόσο από την ιστορική διαδρομή της πρωτεύουσας, όσο και του Δήμου Αθηναίων.

Σίγουρα, αυτήν τη στιγμή, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Η Ελπίς” με γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό να εργάζονται με αυταπάρνηση εν μέσω πανδημίας, δέχεται έναν ανηλεή πόλεμο από το κατεστημένο και κάποια συμφέροντα που δεν ανέχονται να τους χαλάει τα σχέδια ένα ταπεινό, κατά τη γνώμη τους, μεσαίου μεγέθους νοσοκομείο όπως αυτό, και με τη βοήθεια κάποιων κύκλων οι οποίοι έχουν εκπονήσει σχέδια-μελέτες απροσδιορίστου εγκυρότητας να διαρρέουν αναληθή στατιστικά στοιχεία και να θέλουν έμμεσα να το κλείσουν. Τα επίσημα στοιχεία που διαψεύδουν τους “δήθεν επιστήμονες των οικονομικών της υγείας” βρίσκονται στα επίσημα βιβλία του ΥΥΚΑ, και έχουν ήδη δημοσιευθεί από το σύνολο του γραπτού Τύπου, ή έχουν ανακοινωθεί από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς των ηλιθίων συκοφαντών -όποιοι και να είναι αυτοί και σβήνουν τα σχέδιά τους.

Ίσως κάποιοι θα έπρεπε να ενημερωθούν… πως το έχουν προσπαθήσει κι άλλοι, αλλά απέτυχαν παταγωδώς, όπως θα αποτύχουν κι αυτή τη φορά, όποιοι και αν είναι! Όλες οι δωρεές που προσφέρθηκαν από την Ομογένεια για το “Ελπίς” ήταν και συνεχίζουν να είναι για το “Ελπίς” και θα μείνουν στο “Ελπίς”, το οποίο θα συνεχίσει αγέρωχα το έργο του, διότι για τον Τομέα Υγείας αντιπροσωπεύει ό,τι η Ακρόπολις για την Ελλάδα – είναι το πρώτο Ελληνικό Νοσοκομείο μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους! Δεν είναι τυχαίο ότι τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη, όπως το CNN, το Reuters, το Al Jazeera, τα γερμανικά ARD, ZDF, το BBC, το αυστριακό ORF, τα γαλλικά TV5 & France24, ο Gurdian, οι NYT, η Corrierre della Serra, η Liberation κ.ά. επισκέφθηκαν δεκάδες φορές το “Ελπίς”, αφιερώνοντάς του διθύραμβους και καθιστώντας το το πιο προβεβλημένος στο εξωτερικό Ελληνικό Νοσοκομείο.

Είναι ντροπή και μόνο η σκέψη ένα τέτοιο νοσοκομείο-κόσμημα, που ο κόσμος αγαπάει και που μέσα του καθρεφτίζεται ολόκληρη η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ιατρικής, να απειλείται με λουκέτο, επειδή κάποιοι για δικούς τους ανεξήγητους λόγους επιμένουν για ακόμα μια φορά.

Όπως είπαμε: το έργο έχει ξαναπαιχτεί αλλά απέτυχε…

*Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

email: theogiannaros@gmail.com, Twitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/o-kathigitis-thodoris-giannaros-me-arthro-toy-sto-capital-gr-ypostirizei-oti-to-nosokomeio-quot-i-elpis-quot-dechetai-epithesi-quot-giati-chalaei-ta-schedia-kapoion-quot/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .