Κυριακή, Ιουλίου 25

Editorial

Είναι ορισμένα βρώσιμα λουλούδια που μπορούν να προσθέσουν μια πολύχρωμη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά τελική πινελιά σε καλοκαιρινές σαλάτες, σούπες και κοκτέιλ. Αν και μπορείτε να τα βρείτε στην αγορά και σε ορισμένα παντοπωλεία, η καλλιέργειά τους στο σπίτι είναι ακόμα πιο αποδοτική. Η συλλογή βρώσιμων λουλουδιών από τον δικό σας βιολογικό κήπο είναι συχνά και η ασφαλέστερη κίνηση, καθώς θα είστε σίγουροι ότι καλλιεργήθηκαν χωρίς χημικά ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα.

Ωστόσο, όπως πάντα, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ένα λουλούδι είναι πραγματικά βρώσιμο πριν το βάλετε στο πιάτο σας (Αν δεν είστε σίγουροι, παραλείψτε το!). Θα πρέπει επίσης να πλένετε απαλά όλα τα λουλούδια σας πριν τα καταναλώσετε και να δοκιμάζετε αρχικά μια μικρή μπουκιά από κάθε νέο πέταλο, σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί.

Μαζέψτε τα λουλούδια σας το πρωί, αμέσως μετά την άνθισή τους αλλά πριν αρχίσουν να μαραίνονται, για πιο φρέσκια κι έντονη γεύση. Καταναλώστε τα αμέσως ή αποθηκεύστε τα σε ένα δοχείο στο ψυγείο, ακουμπισμένα πάνω σε μια υγρή χαρτοπετσέτα, μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Αφού επιλέξετε ποια λουλούδια θα φυτέψετε στον κήπο σας, όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Φυτεύοντας πολλαπλές ποικιλίες αυξάνετε τις πιθανότητες ότι τουλάχιστον μία από αυτές θα αναπτυχθεί επαρκώς, ακόμη κι αν ο καιρός είναι άστατος. Ακολουθούν μερικές επιλογές για αρχή, οι οποίες έχουν τόσο πλούσια γεύση όσο και όμορφη εμφάνιση.

6 όμορφα, βρώσιμα λουλούδια που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε στο σπίτι

Καλέντουλα

Τα βαθύ πορτοκαλί πέταλα της καλέντουλας έχουν μια γήινη, ελαφρώς πικρή γεύση. Όσα δεν τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, πηγαίνουν κατευθείαν στην DIY περιποίηση της επιδερμίδας μας, καθώς το έλαιο του λουλουδιού είναι ενυδατικό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Νεροκάρδαμο

Από το στέλεχος μέχρι το φύλλο, από το σπόρο μέχρι το πέταλο, όλα τα μέρη του νεροκάρδαμου είναι βρώσιμα και έχουν μια πιπεράτη γεύση. Αυτά τα άνθη πολλαπλών χρήσεων είναι επίσης θαυμάσιοι «σύντροφοι»: Όταν τοποθετούνται δίπλα σε ένα άλλο βρώσιμο φυτό, μπορούν να το προστατεύσουν από ζωύφια. Συνδυάστε τα με μπρόκολο, αγγούρι και λάχανο για μια φρέσκια, πολύχρωμη σαλάτα – χωρίς πρόσθετα φυτοφάρμακα.

Βιολέτα

Οι βιολέτες επιλέγονται για τη μακρά περίοδο ανάπτυξής τους. Μπορούν να παραμείνουν ανθισμένες όλο το καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο στις περισσότερες περιοχές. Μαζέψτε τα μικρά, ντελικάτα λουλούδια τους όλη την εποχή για να προσθέσετε ένα ελαφρώς γλυκό φινίρισμα στο μαγείρεμά σας.

Βασιλικός

Τα καλύτερα φυτά είναι αυτά που εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς. Στη χώρα μας, αλλά και στη μεσογειακή κουζίνα γενικότερα, ο βασιλικός κατέχει βασικό ρόλο στην απογείωση της γεύσης. Αυτά τα λουλούδια τείνουν επίσης να προσελκύουν επικονιαστές, οπότε φροντίστε να κρατήσετε μερικά στο έδαφος για έναν κήπο πιο φιλικό προς την άγρια ζωή. Και κρατήστε τουλάχιστον ένα ή δύο στελέχη για να τα ξαναφυτέψετε για την επόμενη χρονιά.

Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο παράγει πολλά άνθη που έχουν μια υπέροχη αχνή μοβ απόχρωση και έχουν ελαφρά γεύση κρεμμυδιού και σκόρδου. Είναι φυτό πολυετές, με ύψος που φτάνει τα 20 εκατοστά. Τα άνθη του είναι ρόδινα, κυλινδρικά και ανθίζουν από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο.

Μάραθος

Είναι ψηλός και προσθέτει ύψος σε μικρούς κήπους, οι επικονιαστές τον λατρεύουν και το φύλλωμά του είναι ελαφρύ, χνουδωτό και ελκυστικό. Αργότερα το καλοκαίρι, βγάζει όμορφα κίτρινα λουλούδια, τα οποία μπορούν να συλλεχθούν για την ελαφριά γεύση γλυκόριζας που έχουν ή να αφεθούν και να παράγουν αρωματικούς σπόρους μάραθου.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .