Δευτέρα, Ιουλίου 19

Πως οι θαυματουργές αλλά αμφιλεγόμενες στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό

Τι εδειξε ερευνα

Ανήκει σε κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών

Τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης που ονομάζονται στατίνες έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενα στο παρελθόν, αλλά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από την covid-19, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ερευνητές στο Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία από ένα εθνικό αμερικανικό μητρώο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το δείγμα αποτελούνταν από άτομα που είτε είχαν ή δεν είχαν πάρει στατίνες πριν να μολυνθούν με Covid-19 και εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο -το οποίο λαμβάνεται ως

χάπι και πωλείται στα φαρμακεία χωρίς συνήθως συνταγογράφηση αλλά με εντολή γιατρού- μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο από την Covid-19 κατά 41%.

Οι στατίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών και κατά συνέπεια σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η χαμηλή χοληστερίνη (LDL) λαμβάνοντας στατίνες μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, γιατί η ίδια η LDL προάγει έντονα τη φλεγμονή, καθιστώντας πιθανώς τους ασθενείς πιο πιθανό να επιβιώσουν από τα φλεγμονώδη συμπτώματα της Covid. Η μελέτη διεξήχθη από την Lori Daniels, καθηγήτρια και διευθύνττια της Καρδιαγγειακής Εντατικής Μονάδας στο UC San Diego Health.

Οι ιδιότητες των στατινών που καταπολεμούν την covid θα μπορούσαν επίσης να σχετίζονται με το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), ισχυρίζονται οι ερευνητές. Το ACE2 είναι ένα ένζυμο που συνδέεται με τις μεμβράνες των κυττάρων που βρίσκονται στις αρτηρίες και τους πνεύμονες και είναι ήδη γνωστό ότι αποτελεί την «πύλη» για τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Το SARS-CoV-2 έχει μια ακίδα στην επιφάνεια του στελέχους του που ονομάζεται S-πρωτεΐνη που της επιτρέπει να συνδέεται με τον δέκτη ACE2 που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Μόλις η ακίδα ανοίξει την πόρτα για είσοδο του ιού στο κύτταρο, το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2, το RNA του, συνδέεται με μυριάδες πρωτεΐνες και αρχίζει να αναπαράγεται.

«Όταν αντιμετωπίσαμε τον ιό στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τον παραλήπτη ACE2 του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των στατινών, και εάν μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο Covid-19», δήλωσε η καθηγήτρια Daniels. «Εκείνη την εποχή, πιστεύαμε ότι οι στατίνες ενδέχεται να αναστέλλουν τη μόλυνση του SARS-CoV-2 μέσω των γνωστών αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων και των δυνατοτήτων δέσμευσής τους, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού».

Για τη μελέτη τους, ειδικοί χρησιμοποίησαν δεδομένα από το μητρώο καρδιαγγειακών παθήσεων της American Heart Association. Αυτή η βάση δεδομένων περιέχει μη αναγνωρισμένα δεδομένα υγείας για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για Covid σε περισσότερα από 140 νοσοκομεία που συμμετέχουν σε ολόκληρη τη χώρα. Από τον Ιούλιο του 2021, δεδομένα από περισσότερα από 49.000 αρχεία ασθενών είχαν ανέβει στην πλατφόρμα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ανώνυμα ιατρικά αρχεία 10.541 ασθενών για περίοδο εννέα μηνών, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, που εισήχθησαν σε 104 διαφορετικά νοσοκομεία των ΗΠΑ. «Από αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιήσαμε πιο προηγμένες αναλύσεις καθώς προσπαθήσαμε να ελέγξουμε συνυπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και νοσοκομειακούς παράγοντες», δήλωσε η Daniels. «Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα ευρήματά μας ότι οι στατίνες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από την Covid-19 μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν».

Εκείνοι που επωφελήθηκαν φάνηκαν να έχουν καλό ιατρικό λόγο να λαμβάνουν στατίνες, όπως ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η χρήση στατινών ή ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου συσχετίστηκε με 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των Covid ασθενών με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή υπέρτασης. Αυτό μπορεί επίσης να αποδοθεί στον δέκτη ACE2, ο οποίος βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Οι ασθενείς με οποιαδήποτε χρήση στατίνης (μόνος ή σε συνδυασμό με φάρμακα κατά της υπέρτασης) είχαν 41% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου. Σε σύγκριση με αυτούς που δεν λάμβαναν καμία κατηγορία φαρμάκων, οι ασθενείς που έπαιρναν μόνο στατίνη είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες θανάτου, ενώ εκείνοι που λάμβαναν φάρμακα στατίνης και κατά της υπέρτασης είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες.

Ωστόσο, η μελέτη δεν επιβεβαίωσε ότι οι στατίνες ήταν σίγουρα η αιτία επιβίωσης. «Όπως με οποιαδήποτε μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι συσχετίσεις που περιγράφουμε μεταξύ της χρήσης στατίνης και της μειωμένης σοβαρότητας της μόλυνσης Covid-19 οφείλονται σίγουρα στις ίδιες τις στατίνες», δήλωσε η Daniels. «Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε τώρα να πούμε με πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι ίσως να διαδραματίζουν ρόλο στη σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ασθενούς από την Covid-19. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα αποτελέσουν κίνητρο για τους ασθενείς να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους».

Οι στατίνες συνταγογραφούνται ευρέως, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων εκτιμούν ότι το 93% των ασθενών που χρησιμοποιούν φάρμακο μείωσης της χοληστερόλης τα λαμβάνουν κανονικά. Ενώ οι στατίνες είναι γενικά καλά ανεκτές, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν πόνους ως παρενέργεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο. Προκαλούν κάποιες μικρές παρενέργειες, όπως διάρροια, πονοκεφάλους και ναυτία, σύμφωνα με το NHS, αλλά μπορούν να αποτρέψουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, παρακολουθεί πολλές έρευνες για τα διάφορα οφέλη τους.

Οι στατίνες είναι το πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο στον κόσμο και εκτιμάται ότι το 30% όλων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 40 ετών μπορούν να το πάρουν. Τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης χορηγούνται σε άτομα που πιστεύεται ότι έχουν 10% ή μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου εντός των επόμενων 10 ετών.

Παρέχουν επίσης βοήθεια σε που έχουν υποστεί καρδιακά προβλήματα στο παρελθόν, αλλά οι ειδικοί λένε ότι τα κατώτατα όρια μπορεί να είναι πολύ υψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι τα οφέλη υπερβαίνουν τις παρενέργειες για πολλούς ανθρώπους. Συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και ναυτία και οι στατίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ηπατίτιδας, παγκρεατίτιδας και προβλημάτων όρασης ή απώλειας μνήμης.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/pos-oi-thaymatoyrges-alla-amfilegomenes-statines-mporoyn-na-meiosoyn-ton-kindyno-thanatoy-apo-koronoio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .