Δευτέρα, Ιουλίου 19

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές στα κουκούτσια των φρούτων!


Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μας και έτσι πλέον φρούτα, όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα βερίκοκα μπορούν να αξιοποιηθούν από τη φλούδα μέχρι και τα κουκούτσια τους.

Μέχρι πρόσφατα οι βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων παρήγαγαν ένα μεγάλο ποσοστό αποβλήτων, ανάμεσα στα οποία και οι πυρήνες (κουκούτσια) των φρούτων, που δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω λόγω της αμυγδαλίνης, μιας ουσίας, η οποία κατά την πέψη μπορούσε να μετατραπεί σε τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες που επεξεργάζονται φρούτα, είθισται να αναζητούν τρόπους για να πετάξουν τα συγκεκριμένα υποπροϊόντα. Ωστόσο, ένα κουκούτσι μπορεί να περιέχει έως και 23% πρωτεΐνη, καθώς και υψηλά ποσοστά ακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, γεγονός που οδήγησε κάποιους στην προσπάθεια για την αξιοποίησή τους.

Σήμερα, λοιπόν, κάποιες ξένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να συλλέγουν τους πυρήνες φρούτων και καρπών από τις μεταποιητικές βιομηχανίες και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μηχανήματα να εξάγουν τον εσωτερικό τους σπόρο, χωρίς να τα σπάσουν. Στη συνέχεια, με ειδικές διαδικασίες, βρήκαν τρόπο να αφαιρούν την επικίνδυνη αμυγδαλίνη (που μετατρεπόταν σε κυανιδίνη) από τον σπόρο, αφήνοντας ανεπηρέαστη την ποιότητα και τη γεύση του προϊόντος. Η ασφάλεια των τελικών προϊόντων που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία πιστοποιείται κατόπιν ελέγχων.

Μία από τις εταιρίες αυτές, η Kern Tec Gmb, στην Αυστρία, έχει ήδη ξεκινήσει τα πρώτα λανσαρίσματα, προν το παρόν με δύο προϊόντα. Το ένα είναι ένα «μαντολάτο» σοκολάτας από ανακυκλωμένα κουκούτσια βερίκοκου. Το άλλο είναι λάδι φτιαγμένο από κουκούτσια δαμάσκηνων, βερίκοκων και κερασιών. Ως επόμενο στόχο είναι η παραγωγή γάλακτος, αλευριού και σκόνης πρωτεΐνης από τα πολύτιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κουκούτσια.


 Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .