Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ζήρια Αχαΐας

ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ - ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ - ΚΑΗΚΑΝ ΔΕΚΑ ΣΠΙΤΙΑ

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ζήρια Αχαΐας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι σε δασική έκταση στη Ζήρια Αχαΐας. 

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή μέσω του αριθμού 112 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι κάτοικοι του παραλιακού χωριού Λόγγος, καθώς και οι ένοικοι ξενοδοχείου που βρίσκεται εκεί. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά σε σπίτια των χωριών Ζήρια, Λαμπίρι και Καμάρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη καεί τέσσερα σπίτια,

κάτι που υποχρέωσε την Πυροσβεστική να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις της. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση αυτή τη στιγμή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 33 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μέλη εθελοντικών ομάδων, πέντε αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το γιγαντιαίο ρώσικο Beriev, και δημοτικές υδροφόρες.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, Βασίλης Γλωσσίδης, κάνει λόγο για ολιγωρία της Πυροσβεστικής. Όπως λέει στο zougla.gr «αυτή δεν ήταν καινούργια πυρκαγιά. Ήταν αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε πιάσει πριν από λίγες μέρες, από την ίδια εστία ξεκίνησε. Και ενώ πήγε εκεί ένα όχημα της Πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να την ελέγξουν. Δεν έδειξαν τη σοβαρότητα που έπρεπε και κάηκε η Ζήρια». Ο κ. Γλωσσίδης σημειώνει ότι έχουν καεί κατοικίες στο χωριό, τις υπολογίζει σε δέκα, και πλέον η φωτιά καίει ελιές. Λέει επίσης ότι όλοι οι κάτοικοι της Ζήριας είναι ασφαλείς. Άλλοι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για 20 καμένα σπίτια.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η περίμετρος της περιοχής που κλείνει από τις αρχές όλο και μεγαλώνει. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επεκτάθηκαν μέχρι τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, όπου μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα μπορούν να μπουν στο ρεύμα προς την πρωτεύουσα της Αχαΐας. Οι οδηγοί που θέλουν να πάνε προς την Αθήνα θα πρέπει να μπουν στην Στερεά Ελλάδα και να πάρουν τον δρόμο Ναυπάκτου - Ιτέας. Στην περιοχή έφτασε νωρίς το βράδυ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.  

 

Αρχικά δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Ζήρια και Άνω Ζήρια, ενώ στη συνέχεια έκλεισαν η Παλαιά και η Νέα Εθνική Οδός στο ύψος του Δρέπανου. Λίγο αργότερα η φωτιά πλησίασε στα σπίτια στις Καμάρες και, με μήνυμα από το 112, δόθηκε εντολή εκκένωσης τους προς το Αίγιο. Λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στους δύο εθνικούς δρόμους, παρατηρείται μποτιλιάρισμα στα σημεία που έχουν μείνει ανοιχτά, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των οδηγών που επιχειρούν να απομακρυνθούν είτε προς την Αθήνα είτε προς το Αίγιο. 

 

 

 

 

 

Η ίδια εντολή δόθηκε και στους κατοίκους του χωριού Καμάρες, όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι λουόμενοι στην παραλία και οδηγοί. Λουόμενοι που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα απομακρύνονται ήδη από με σκάφη του Λιμενικού. Πάντως, όσοι βρίσκονται στις παραλίες Μπούκα Καμαρών και Λαμπίρι ζητούν ακόμη μεγαλύτερη συνδρομή από σκάφη, καθώς, όπως λένε, μπορούν να απομακρυνθούν μόνο από τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, γίνονται συνεχώς περιπολίες από σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη για να παρέμβουν όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων είναι δύσκολο να προσεγγίσουν τις παραλίες και να απομακρύνουν πολίτες. Απομακρύνθηκαν, επίσης, 110 παιδιά από κατασκήνωση στην περιοχή της Παναγοπούλας. 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό στο Ρίο και το νοσοκομείο του Αιγίου για να υποδεχτούν πολίτες που θα χρειαστούν ιατρική βοήθεια. Ήδη υπάρχουν αναφορές για αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι στην Κάτω Ζήρια, ενώ έχει οργανωθεί επιχείρηση για τη μεταφορά γυναίκας που έχει εγκλωβιστεί κοντά στην εκκλησία του χωριού. 

Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

 

 

 

 

 

https://www.zougla.gr/greece/article/se-ekseliksi-pirkagia-sti-ziriaaxaas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.