Δευτέρα, Ιουλίου 5

Η Μέρα που ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ. Συστήνεται στον φρουρό: «Είμαι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλω να παραδοθώ»--Φρουρός: Kι εγώ είμαι ο Πάπας της Ρώμης, άντε φύγε από δω. Ο Κουφοντίνας επιμένει δε φεύγει, και ο φρουρός πάει στον Διευθυντή και μεταφέρει τα λόγια του.Η απάντηση ήταν, φέρτον εδώ να δούμε ποιος είναι !

«Είμαι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλω να παραδοθώ».
Screen Shot 2019-09-05 at 1


Το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου του 2002, ένα ταξί σταματάει έξω από το μέγαρο της ΓΑΔΑ. Ο επιβάτης είναι άνδρας, έχει κοντά κουρεμένα μαλλιά και φοράει μαύρο παντελόνι. Αφήνει στον οδηγό 100 ευρώ και κατεβαίνει από το όχημα. Πλησιάζει το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και συστήνεται στον φρουρό: «Είμαι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλω να παραδοθώ»
.

Η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, θα μεταφέρει λίγο αργότερα στα δημοσιογραφικά μέσα την πρώτη του δήλωση σχετικά με την παράδοσή του. Θα πει: «[Ο Δημήτρης Κουφοντίνας] εμφανίστηκε για να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του και δηλώνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όσες ενέργειες ανέλαβε η 17Ν. Αρνείται την ενοχή του για τις πράξεις που του αποδίδονται σύμφωνα με τον τρόπο που περιγράφονται στο κατηγορητήριο, δηλώνει ότι η αξία που καθόρισε την προσωπική του πορεία ήταν η πίστη του στην οικοδόμηση ενός επαναστατικού κινήματος και το όραμά του για μία σοσιαλιστική κοινωνία. Εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όσους κρατούνται για την υπόθεση αυτή, δίκαια ή άδικα, και υπενθυμίζει σε κάθε περίπτωση ότι βασική αξία για τον κάθε αγωνιστή σε τέτοιες στιγμές είναι η αξιοπρέπεια».

Το καλοκαίρι του 2002

Η δράση της 17 Νοέμβρη ξεκινάει το 1975 με τη δολοφονία του Richard Welch, ανώτερου στελέχους της CIA που διέμενε στην Αθήνα. Το όνομα της οργάνωσης αποτελεί αναφορά στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και αυτοπροσδιορίζεται ως μαρξιστική και αντιμπεριαλιστική. Τα μέλη της μοιράζονται επίσης ένα έντονο αντιαμερικανικό αίσθημα. Η οργάνωση θα δράσει για 27 χρόνια και η αρχή του τέλους της τοποθετείται το καλοκαίρι του 2002, λίγους μήνες πριν την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στις 29 Ιουνίου του 2002, ο Σάββας Ξηρός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και ετοιμάζονται να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό στα εκδοτήρια της εταιρείας Hellas Flying Dolphins. Ο μηχανισμός εκρήγυνται πρόωρα και τραυματίζει σοβαρά τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος και συλλαμβάνεται. Οι αρχές θα ανακαλύψουν δύο γιάφκες της οργάνωσης, μία στα Κάτω Πατήσια και μία στο Παγκράτι. Θα ακολουθήσουν οι συλλήψεις τον υπόλοιπων μελών της οργάνωσης. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως αποκαλύφθηκε μετά την παράδοσή του, το διάστημα εκείνο κρυβόταν στο Αγκίστρι.

Η συμμετοχή στη 17Ν

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας γεννήθηκε το 1958 στην Τερπνή Σερρών. Στην ηλικία των 14 ετών μετακομίζει με την οικογένειά του στην Αθήνα. Τελειώνει το Γυμνάσιο και εγγράφεται στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής το 1977. Συμμετέχει στην πολιτική από τα εφηβικά του χρόνια και, συγκεκριμένα, στη μαθητική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΜΚ). Σε μεγαλύτερη ηλικία θα ενσωματωθεί από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα λειτουργήσει ως αναγνωρισμένο στέλεχος, μέχρι τη διαγραφή του λόγω των ριζοσπαστικών του απόψεων. Θα παραμείνει πολιτικά ενεργός μετά την αποχώρησή του, συμμετέχοντας αυτή τη φορά σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Γίνεται μέλος της Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη στις αρχές του 1980, όπου αναλαμβάνει διάφορους ρόλους. Θεωρείται για πρώτη φορά ύποπτος για τρομοκρατική ενέργεια το 1985 και, συγκεκριμένα, για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στους Αμπελόκηπους.

Το 2002 του απαγγέλονται κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες. Καταδικάζεται σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 ανθρωποκτονίες, σε εκρήξεις, σε ληστείες και για συμμετοχή στην οργάνωση.

Η φυλακή

Το 2014 εκδίδεται το βιβλίο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», στο οποίο ο Δημήτρης Κουφοντίνας περιγράφει την πολιτική του πορεία, τη διάρθρωση της οργάνωσης και την εμπλοκή του σε αυτή. Για 15 χρόνια εκτίει την ποινή του χωρίς να έχει το δικαίωμα να αιτηθεί άδειας. Παίρνει την πρώτη του άδεια στις 9 Νοεμβρίου του 2017, με απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών, λόγω καλής διαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .