Πέμπτη, Αυγούστου 19

Προσυμφωνημένα από το 2016, μεταξύ EE και Aφγανιστάν, τι θα γίνει με τους μετανάστες!

Προσυμφωνημένα από το 2016, μεταξύ EE και Aφγανιστάν, τι θα γίνει με τους μετανάστες!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Η υποκρισία της ΕΕ στο θέμα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν αλλά και οι εκ των υστέρων «ανησυχίες» του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την επόμενη μέρα στην Καμπούλ, αναδεικνύονται περίτρανα μέσα από ντοκουμέντα, που φέρνει σήμερα το φως της δημοσιότητας το zougla.gr!

Κατ’ αρχήν, όπως προκύπτει από Πρόταση Ψηφίσματος που κατέθεσε χθες, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Dominique Bilde, ΕΕ και Αφγανιστάν έχουν συμφωνήσει, από τις 2 Οκτωβρίου 2016, στη μελλοντική κοινή πορεία για θέματα μετανάστευσης και υπέγραψαν δήλωση στις 26 Απριλίου 2021.

Στην ίδια Πρόταση Ψηφίσματος αποκαλύπτεται ότι, το 2020 το Αφγανιστάν ήταν η δεύτερη χώρα από την οποία προήλθε ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων διεθνή προστασία στην Ευρώπη, ενώ το 2021 τα δύο πέμπτα των ασυνόδευτων ανηλίκων ήταν Αφγανοί, και ότι το ποσοστό επιστροφής ήταν 6% (στοιχεία του 2020), ενώ οι Αφγανοί αποτέλεσαν την τρίτη πιο παράτυπη ιθαγένεια που ελέγχθηκε μεταξύ 2016 και 2018 στη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται δε ότι, από το 2002 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει πάνω από 4 δισ. ευρώ για αναπτυξιακή βοήθεια στο Αφγανιστάν και ότι η βοήθεια από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη από το 2007 ανέρχεται σε 16 δισ. Ευρώ.

Την ίδια ημέρα, με ερώτηση της προς την Κομισιόν, Βελγίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Renew Europe Hilde Vautmans, υπενθυμίζει ότι, από τις 10 Ιουνίου 2021, το Κοινοβούλιο προέτρεψε το Συμβούλιο, την ΕΥΕΔ και την Κομισιόν να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν, το συντομότερο δυνατό, μια στρατηγική για τη μελλοντική συνεργασία με το Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων.

Ρωτάει δε, έστω και εκ των υστέρων, ποια ήταν η επίσημη θέση της ΕΕ στην απόφαση των ΗΠΑ ν’ αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν και σε ποιο βαθμό υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, για το ενδεχόμενο όπου οι Ταλιμπάν θα αναλάμβαναν την εξουσία μετά την απόσυρση ξένων στρατευμάτων.

Μόλις χθες εξάλλου και αφού οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είχαν δρομολογηθεί, ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Rik Daems, εδέησε να ανακοινώσει ότι, «τα τελευταία είκοσι χρόνια, πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν επενδύσει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου προς όφελος του Αφγανικού λαού. Αυτές οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στις γυναίκες και τα κορίτσια, τα παιδιά και την προστασία των μειονοτήτων, οι οποίες τώρα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και εκείνες που συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα»... και να εκφράσει τις όψιμες «ανησυχίες» του ότι, στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη δικαιοσύνη, στην προστασία από τη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πιο ειδεχθείς μορφές της, το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια και πολιτική ζωή είναι επιτεύγματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Προτρέπει, τέλος, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιτρέψουν στους πολίτες που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να έχουν πρόσβαση στα εδάφη τους και να διασφαλίζουν τον σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης ανά πάσα στιγμή, όπως υπενθυμίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

https://www.zougla.gr/kosmos/article/prosimfonimena-apo-to-2016-metaksi-e-ke-afganistan-ti-8a-gini-me-tous-metanastes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .