ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΙΜΠΡΑΗΜ Ο ΑΝΩΜΑΛΟΣ ΚΟΥΛΗΣ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 80.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Η ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ – ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

ANATOLIKH-MANH-KAMENA-XARTHS

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τρίτη 3 Αυγούστου σε δασική έκταση στην Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και τις επόμενες μέρες επεκτάθηκε και τελικά έφτασε μέχρι το Γύθειο κατακαίοντας μια τεράστια έκταση.

Η καμένη έκταση στην Ανατολική Μάνη σύμφωνα με χαρτογράφηση εικόνας υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 η οποία λήφθηκε στις 8/8/2021 και 12.20 τοπική ώρα υπολογίζεται σε 7.930 εκτάρια. Να σημειωθεί ότι 1 εκτάριο=10 στρέμματα.

Πριν και μετά τη φωτιά οι εκτάσεις στην Ανατολική Μάνη-Με μαύρο καταγράφονται οι καμένες εκτάσεις

Ο πρώτος απολογισμός της καμένης έκτασης είναι απογοητευτικός για την περιοχή της Μάνης. Η εκτίμηση αυτή έγινε μέχρι τις 8 Αυγούστου, πριν δηλαδή 4 μέρες, με τη φωτιά να είναι ακόμα σε εξέλιξη αν και περιορισμένη. Επομένως, ο  τελικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη περιοχή αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος, όταν θα σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.

Στο σύνδεσμοhttp://beyond-eocenter.eu/index.php/web-services/firehub λειτουργεί η υπηρεσία #FireHUB η οποία ανιχνεύει και παρακολουθεί την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών κάθε 5 λεπτά, σε χωρική ανάλυση 500 μ., για κάθε γεγονός πυρκαγιάς που συμβαίνει στην Ελλάδα, και δίνει εκτιμήσεις της χωρικής διασποράς του καπνού. Παρέχει σε ημερήσια βάση τη χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων και αποτιμά τις καταστροφές σε μέση (250–400 μ.) και υψηλή χωρική ανάλυση (10–20μ.). Η χαρτογράφηση βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο στους δορυφορικούς σταθμούς του Κέντρου BEYOND και σε δορυφορικά δεδομένα υψηλής χωρικής ανάλυσης Copernicus Sentinel-2 που συλλέγονται στο Ελληνικό Mirror Site.

 makeleio.gr