Δευτέρα, Αυγούστου 16

Η Νίκη στο δίλημμα της ζωής της. Το 95.2% των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους από COVID είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Γιατί πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά 2-12 και 12-18 ετών;

Λεπτο προς λεπτο το παγκοσμιο θριλερ

Oι νύχτες της Νίκης είναι πράγματι εφιαλτικές, βγαλμένες από σελίδες του Jo Nesbo και του Stephen Edwin King

Σε ένα μεγάλο δίλημμα βρίσκεται η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αποτέλεσμα όλη νύχτα να ξεφυλλίζει τις παλιές εργασίες της σαν φοιτήτρια του Harvard ώστε να το επιλύσει. Oι νύχτες της Νίκης είναι πράγματι εφιαλτικές, βγαλμένες από σελίδες του Jo Nesbo και του Stephen Edwin King. Το 95.2% των συμπολιτών μας που έχασε τη ζωή του από COVID-19  είτε είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Γιατί θα πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά από 2 ετών έως 18; Το γεγονός ότι συμβαίνει στο Ισραήλ δεν μπορεί να αποτελέσει πλέον οδηγό γιατί ήδη η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στο Ισραήλ δέχεται πλεόν σφοδρή κριτική εντός και εκτός της χώρας.


Βy Breaking Bad

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett μίλησε την Πέμπτη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla και τον παρότρυνε να επιταχύνει τη ρυθμιστική έγκριση του εμβολίου COVID-19  για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Αυτή η επιλογή είναι σίγουρα επιλογή υψηλού ρίσκου.

Ο Bourla είπε στον Βennett ότι δίνει στο θέμα μεγάλη σημασία και θα εργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να επιταχύνει τη διαδικασία, σύμφωνα με το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η Pfizer είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμα τα εμβόλια για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Τα αποτελέσματα για δύο μικρότερες ηλικιακές ομάδες που άρχισαν τις δοκιμές λίγο αργότερα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Moderna με τη σειρά της δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει να έχει αρκετά στοιχεία για να υποβάλει αίτηση για άδεια προς την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για εμβολιασμούς σε μικρότερα παιδιά στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2022.

Επίσης, τον Ιούλιο, ένας ανώνυμος αξιωματούχος του FDA είπε στο NBC News ότι η άδεια έκτακτης ανάγκης για τα εμβόλια COVID-19 ώστε να χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών μπορεί να έρθει ήδη τον ερχόμενο χειμώνα.

Επί του παρόντος, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech διανέμεται με άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, η οποία μπορεί να ανακληθεί όταν τελειώσει η κρίση COVID-19. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Μάιο ότι ζητούσε πλήρη έγκριση από τον FDA, η οποία θα επέτρεπε στο εμβόλιο να παραμείνει στην αγορά και να πωληθεί απευθείας στους πελάτες.

Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης ισχύει μόνο για άτομα άνω των 12 ετών προς το παρόν, καθώς η εταιρεία ζητά έγκριση από τον FDA για τη χορήγηση του εμβολίου COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 2-11 ετών.

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz επανέλαβε την υποστήριξή του στο σχέδιο τα παιδιά να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 στα σχολεία, τονίζοντας ότι είναι το καλύτερο μέρος για να προσεγγίσουν νέους που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Τα σχόλια σηματοδότησαν μια προφανή πρόκληση για την εξουσία της Υπουργού Παιδείας Yifat Shasha-Biton, ο οποία αντιτίθεται στα εμβόλια κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

«Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσεγγίσουμε όλους εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», δήλωσε ο Horowitz στα νέα του Channel 12.
Αφού το Ισραήλ φάνηκε να έχει αφήσει πίσω του την πανδημία του κορωνοϊού τον Ιούνιο, τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται μια ταχέως επιταχυνόμενη εξάπλωση της νοσηρότητας, που τροφοδοτείται από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta. Η κυβέρνηση έχει κάνει τον εμβολιασμό το κύριο όπλο της στην αντιμετώπιση του αναζωπυρωμένου ιού, με τα εμβόλια να είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους τους άνω των 12 ετών.

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται στα σχολεία γιατί εκεί είναι το μέρος όπου έρχονται οι νέοι», είπε ο Horowitz, αποκαλώντας τα σχολεία αποτελεσματικές τοποθεσίες για την προσέγγιση των μη εμβολιασμένων παιδιών με την άδεια των γονέων τους ώστε να εμβολιαστούν.

Αναγνωρίζοντας ότι η υπ. Παιδείας Shasha-Biton αντιτίθεται στην ιδέα, ο Horowitz είπε ότι «η απόφαση σχετικά με τους εμβολιασμούς και όλα όσα σχετίζονται με την υγεία είναι απόφαση του υπουργού Υγείας και αυτή είναι η εξουσία μου σύμφωνα με το νόμο».

Η Shasha-Biton απάντησε ότι δεν έχει αντίρρηση να εμβολιάσει τα παιδιά στα σχολεία, αλλά όχι κατά τις ώρες μελέτης.

Πρόσφατα η υπ. Παιδείας του Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει τον εμβολιασμό στα σχολεία έγκλημα.

Στο μεταξύ  ομάδα ερευνητών του Johns Hopkins ανέφερε πρόσφατα ότι αφού μελέτησαν μια ομάδα περίπου 48.000 παιδιών, βρήκαν μηδενικούς θανάτους COVID μεταξύ υγιών παιδιών, αλλά τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (Centers for Disease Control) δεν ενδιαφέρονται.

By Audrey Unverferth
July 21, 2021

Ο Dr. Marty Makary είναι ειδικός στην ιατρική και καθηγητής στη Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg και στη Σχολή Carey Business School. Η ερευνητική του ομάδα «συνεργάστηκε με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό FAIR Health για να αναλύσει περίπου 48.000 παιδιά κάτω των 18 ετών που είχαν διαγνωστεί με Covid σε δεδομένα ασφάλισης υγείας από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2020».

Αφού μελέτησε περιεκτικά δεδομένα για χιλιάδες παιδιά, η ομάδα «βρήκε μηδενικό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών χωρίς προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση όπως η λευχαιμία». Αντί να αναγνωρίσει αυτήν την επιστημονική πραγματικότητα, ο Makary λέει ότι το CDC συνεχίζει να χρησιμοποιεί «αστεία στοιχεία» για να ωθήσει το εμβόλιο COVID στα παιδιά.

Όπως σημείωσε ο Makary στο Wall Street Journal, οι επιπτώσεις της έρευνας της ομάδας του είναι τεράστιες. «[Εάν η έρευνά μας] ισχύει, έχει σημαντικές επιπτώσεις για υγιή παιδιά για το εάν χρειάζονται δύο δόσεις εμβολίου», λέει ο Makary.

Σε τελική ανάλυση, «Η Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης [National Education Association] συζητά αν θα παροτρύνει τα σχολεία να απαιτήσουν εμβολιασμό πριν επιστρέψουν στο σχολείο αυτοπροσώπως. Πώς μπορούν αυτοί ή όλοι να συζητήσουν το ζήτημα χωρίς τα σωστά δεδομένα; ​​”

Η ερώτηση του Makary είναι προφανής, αλλά όχι λιγότερο επίκαιρη. Ο Makary λέει ότι οι διογκωμένοι αριθμοί θανάτου COVID συνεχίζουν να διορθώνονται και να «αναθεωρούνται προς τα κάτω».

Ωστόσο, αντί να καταπολεμήσει τη θεσμική δυσπιστία με επιστημονικά δεδομένα και συζητήσεις, ο Makary λέει ότι το CDC αποφεύγει τη διαφάνεια και την αυστηρή έρευνα. O Makary επέκρινε το CDC υποστηρίζοντας ότι «φουσκώνει τους νοσοκομειακούς και θανάτους από Covid και δεν εξετάζει εάν πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός των νέων». Σύμφωνα με τον Makary αυτό το πρόβλημα είναι συστημικό.

Υποστηρίζει ότι «ένας τεράστιος αριθμός κυβερνητικών πολιτικών οδηγιών και ιδιωτικών πολιτικών όσο αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών εξαρτώνται από ένα αμφισβητήσιμο σημείο δεδομένων. Το CDC ισχυρίζεται ότι 335 παιδιά κάτω των 18 ετών πέθαναν με διάγνωση COVID στο αρχείο τους. Ωστόσο, ο Makary αναφέρει ότι, “το CDC, το οποίο απασχολεί 21.000 υπαλλήλους, δεν έχει ερευνήσει κανένα θάνατο για να μάθει αν ο Covid-19 τον προκάλεσε ή αν αφορούσε προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση.”

«Χωρίς αυτά τα δεδομένα, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης του CDC [CDC Advisory Committee on Immunization Practices] αποφάσισε τον Μάιο ότι τα οφέλη του εμβολιασμού δύο δόσεων υπερτερούν των κινδύνων για όλα τα παιδιά 12 έως 15 ετών», σημειώνει ο Makary.

«Έχω γράψει εκατοντάδες ιατρικές μελέτες με κριτές, και δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν συντάκτη περιοδικών που θα αποδεχόταν τον ισχυρισμό ότι 335 θάνατοι προήλθαν από ιό χωρίς δεδομένα για να δείξουν εάν ο ιός ήταν τυχαίος ή αιτιώδης και χωρίς ανάλυση σχετικών παράγοντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία. “

Σύμφωνα με τον Μάκαρι, το CDC αψηφά τους κανόνες ιατρικής έρευνας, διαδίδοντας έναν «αστείο» ισχυρισμό χωρίς επαρκή έρευνα ή διαφάνεια. Και αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ο Makary δείχνει ότι είναι μέρος ενός μοτίβου.

Ο διευθυντής του CDC Rochelle Walensky ισχυρίζεται ότι 200 ​​νοσηλεία παιδιών και ένας θάνατος μπορεί να αποφευχθεί για τέσσερις μήνες εάν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο έφηβοι. Ο Makary δεν πείστηκε. Λέει ότι η έκθεση Covid για εφηβική νοσηλεία του CDC, όπως και ο αριθμός των θανάτων της, δεν διακρίνει στον ιστότοπο εάν ένα παιδί νοσηλεύεται για τον Covid ή με τον Covid.”

Αυτό είναι ένα πρόβλημα, επειδή υπάρχει μια προφανής διαφορά μεταξύ αυτών των κατηγοριών ασθενών. Τα νοσοκομεία συχνά εξετάζουν τους ασθενείς για COVID ως θέμα ρουτίνας, ακόμη και αν δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό. Για τις μετρήσεις του Walensky, ο Makary υποστηρίζει: «Ένα ασυμπτωματικό παιδί που έχει θετικά αποτελέσματα μετά από τραυματισμό σε ατύχημα με ποδήλατο θα θεωρηθεί ως« Covid νοσηλεία ».”

Ο Makary λέει ότι οι αναξιόπιστες αναφορές του CDC δεν σταματούν εκεί. Προσθέτει ότι, “Το CDC μπορεί επίσης να καταγράφει [-] δεδομένα σχετικά με τις επιπλοκές του εμβολίου.” Το CDC βασίζει την ανάλυση κινδύνου-οφέλους για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών σε ποσοστά επιπλοκών από τη βάση δεδομένων του Συστήματος Αναφορών Ανεπιθύμητων Εμβολίων (Vaers). Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτή η βάση δεδομένων αποτελείται από αυτοαναφερόμενα, ανεπεξέργαστα δεδομένα που «δεν έχουν επαληθευτεί και πιθανώς υποεπιβάλλουν ανεπιθύμητα συμβάντα».

Όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των ελλείψεων στα δεδομένα και την ανάλυση του CDC, λέει ο ερευνητής. “Μέχρι σήμερα, το CDC εξακολουθεί να μην τεκμηριώνει καθημερινά νέες νοσηλείες για ασθένεια COVID. Αντ ‘αυτού, αναφέρει το διογκωμένο ποσοστό νοσηλείας για κάθε ασθενή που έχει θετικά αποτελέσματα για τον ιό. Και ενώ το CDC ωθεί το εμβόλιο στους Αμερικανούς, ο Makary λέει ότι ο οργανισμός φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται να ανακαλύψει ποσοστά φυσικής ανοσίας.

-Αντί να επιδιώκουν τη διαφάνεια, το CDC και άλλες μεγάλες οντότητες αποφεύγουν την επιστημονική έρευνα και φιμώνουν εκείνους που τολμούν να υποβάλουν ενοχλητικές ερωτήσεις: Ο επιδημιολόγος του Χάρβαρντ Martin Kulldorff μου είπε ότι απομακρύνθηκε από την ομάδα εργασίας της συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια των εμβολίων Covid αφού εξέφρασε μια διαφορετική γνώμη », σημειώνει ο Μάκαρι.

Το CDC και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. που εγκρίνει τα εμβόλια απασχολούν 39.000 άτομα, αλλά κρίσιμα επιστημονικά δεδομένα εξακολουθούν να αποσιωπούνται και να μην λαμβάνονται υπόψη, σημειώνει ο Makary. Προτιμούν να βασίζονται σε «μη επαληθευμένα δεδομένα», «Το CDC ή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρέπει να αναθέσουν ταχέως στους γιατρούς να ερευνήσουν κάθε μία από τις χιλιάδες επιπλοκές εμβολίου που αναφέρθηκαν στον Vaers». Σύμφωνα με τα ευρήματα του Makary, ο οργανισμός θα πρέπει επίσης να επανεκτιμήσει τους ισχυρισμούς του σχετικά με τη θνησιμότητα και τη νοσηλεία παιδιών.

Το CDC δεν είναι η μόνη οντότητα της οποίας τα δόγματα αναιρούνται από αυτά τα ευρήματα. Ενώ η ομάδα του Makary κατέγραψε μηδενικούς θανάτους COVID για υγιή παιδιά, τα παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να υποφέρουν από δρακόντειες εντολές μάσκας και άλλους περιορισμούς που επιβάλλονται με βάση την πεποίθηση ότι το COVID είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα παιδιά.

Kαι σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Αμερικανοί έρχονται να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BionTech στην ανιμετώπιση της Delta ενώ εξυμνούν το αντίστοιχο της Moderna.

US study> Moderna vaccine far better than Pfizer at preventing Delta infection

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας υπογραμμίζαμε τις αποχρώσεις ενδείξεις για την προσπάθεια “διαφοροποίησης” του Ugur Sahin της BionTech από τον εταίρο του την Pfizer και επίσης την διαφαινόμενη απροθυμία του Τούρκου επιστήμονα να μπει σε ένα ράλι παραγωγής νέων εμβολίων.

Μόλις πρόσφατα ο Sahin είχε δηλώσει ότι για την ώρα δεν υπάρχει θέμα για την παρασκευή εμβολίου ειδικά για τη μετάλλαξη Delta μια και το ήδη υπάρχον εμβόλιο της Pfizer την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Μάλιστα ο ίδιος απέφυγε να συστήσει την εντισχυτική δόση και την άφησε στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων.

Κατά κάποιο τρόπο είπε νίπτω τας χείρας μου. Ο επιστήμονας Ugur Sahin έχει προφανώς τους λόγους του.

Και να λοιπόν που εμφανίζεται Αμερικανική μελέτη η οποία εν μέσω μετάλλαξης Delta αδειάζει το εμβόλιο της Pfizer υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο της Moderna είναι 60% πιο αποτελεσματικό από το αντίστοιχο της Pfizer στη πρόληψη της Delta.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ-παρότι πρόσφατα παρήγγειλε και εκατομμύρια εμβόλια της Moderrna-έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό του με Pfizer, όπως επίσης και μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

H μελέτη είναι σίγουρα ένα χτύπημα στο εμβόλιο των BionTech/Pfizer.

(Διαβάστε εδώ τι έγραφε το Κουρδιστό Πορτοκάλι σε προηγούμενη ανάρτησή μας)

Πάμε να δούμε τη μελέτη σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Associated Press και The Times of Israel

USA study. Το εμβόλιο της Moderna είναι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο της Pfizer στην πρόληψη της μόλυνσης από τη Delta
Η έρευνα της Mayo Clinic διαπιστώνει ότι ότι η αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων έχει μειωθεί αλλά η πτώση της Pfizer ήταν πολύ πιο απότομη. Και τα δύο παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά ενάντια σε σοβαρές ασθένειες

Το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στην απόκρουση της παραλλαγής Delta του ιού από τον εμβολιασμό του Pfizer-BioNTech, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ από την Mayo Clinic.

Η μελέτη που ανέβηκε στο medRxiv πριν από την αξιολόγηση από ομότιμους αυτήν την εβδομάδα διαπίστωσε ότι ενώ και τα δύο εμβόλια ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά (περίπου στο 90 %) στην πρόληψη της μόλυνσης έως τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που μπήκε στο παιγνίδι η Delta η αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων είχε μειωθεί.

Ωστόσο, το ένα εκ των δύο εξακολουθεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το άλλo: Eνώ η αποτελεσματικότητα της Moderna μειώθηκε στο 76%, η αποτελεσματικότηα του εμβολίου της Pfizer μειώθηκε στο 42%.

Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 50.000 ασθενείς.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν η πτώση της αποτελεσματικότητας είναι αποτέλεσμα της ικανότητας της Delta να παρακάμπτει το εμβόλιο, ή της διάβρωσης της προστασίας που προσφέρεται με την πάροδο του χρόνου ή ενός συνδυασμού και των δύο παραγόντων.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό του σχεδόν αποκλειστικά με το εμβόλιο Pfizer, χορηγεί σήμερα τρίτες δόσεις σε ενήλικες άνω των 60 ετών με την ελπίδα να αυξήσει την προστασία.

Σύμφωνα με έναν κορυφαίο εμπειρογνώμονα την Τρίτη, αυτή η προσπάθεια μπορεί (!) να αποφέρει καρπούς. Μπορεί και όχι!

Η μελέτη της Mayo Clinic διαπίστωσε ότι σε πολλές πολιτείες, εκείνοι που εμβολιάστηκαν με Pfizer είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν παρά το εμβόλιο, σε σύγκριση με τη Moderna.

«Στη Florida, η οποία βιώνει σήμερα τη μεγαλύτερη αύξηση του COVID-19, ο κίνδυνος μόλυνσης τον Ιούλιο μετά τον πλήρη εμβολιασμό με mRNA-1273 (το πλάνο Moderna) ήταν περίπου 60% χαμηλότερος από ό, τι μετά τον πλήρη εμβολιασμό με BNT1 62b2 (Pfizer),” διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, και τα δύο εμβόλια φάνηκε να παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά (πάνω από 90%) στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι ενώ και τα δύο εμβόλια mRNA COVID-19 προστατεύουν ισχυρά από τη μόλυνση και τις σοβαρές ασθένειες, είναι δικαιολογημένη η περαιτέρω αξιολόγηση των μηχανισμών που διέπουν τις διαφορές στην αποτελεσματικότητά τους, όπως τα δοσολογικά σχήματα και η σύνθεση του εμβολίου».


Το Ισραήλ βασίστηκε κυρίως στο εμβόλιο της Pfizer για να εμβολιάσει τον πληθυσμό του, αλλά έχει επίσης αγοράσει εκατομμύρια δόσεις της έκδοσης Moderna.

Και οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν επί του παρόντος ενισχυτικά πλάνα που θα στοχεύουν σε νεότερες παραλλαγές όπως η Delta, αλλά αυτά θα χρειαστούν πολλούς ακόμη μήνες για να φτάσουν στην αγορά και όταν φθάσουν μπορεί να έχει επικρατήσει κάποια άλλη καλοχτενισμένη μετάλλαξη.

Το εμβόλιο COVID-19 είναι το μόνο εμπορικά εγκεκριμένο προϊόν της Moderna. Αναπτύσσει επίσης πολλά εμβόλια που στοχεύουν στην προστασία από τη γρίπη, τον Ζίκα και τον HIV μεταξύ άλλων ιών. Όλα αυτά βρίσκονται σε αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρίας.

Η εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε για να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία εμβολίων mRNA, δήλωσε ότι είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος το τελευταίο έτος, από 930 εργαζόμενους σε περίπου 1.800. Ανέφερε συνολικά έσοδα 4,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χάρη στο εμβόλιο και ορισμένες επιχορηγήσεις.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/i-niki-sto-dilimma-tis-zois-tis-to-95-2-ton-ellinon-poy-echasan-ti-zoi-toys-apo-covid-eiche-ypokeimeno-nosima-i-kai-ilikia-70-eton-kai-ano-giati-prepei-na-emvoliasoyme-ta-paidia-2-12-kai-12-18-eton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .