Δευτέρα, Αυγούστου 16

Η δολοφονία της Εύβοιας... Η Πορτογαλική πολυεθνική έρχεται...

Λοβερδος Στελακατος Χρηστος

Η δολοφονία της Εύβοιας. Η Πορτογαλική πολυεθνική έρχεται.
Επένδυση μαμούθ στην Εύβοια σε λίγους μήνες ξεκινάνε.
Η επένδυση και η είσοδος της... EDP Renewables

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εντός της πρότασης που έχει καταθέσει στο Enterprise Greece τονίζει ότι στις παραπάνω θέσεις  δεν προβλέπεται η ανάπτυξη αστικών χρήσεων, καθώς πρόκειται κυρίως για δασικές εκτάσεις για τις οποίες υπάρχει συμβατότητα ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
Πρόκειται για περιοχές που μέχρι σήμερα είναι αρκετά καλά διαφυλαγμένες ως προς το φυσικό τους περιβάλλον και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, λόγος για τον οποίο στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura. Εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς το Αισθητικό Δάσος Στενής, έκτασης 500 εκταρίων, τα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους των χωριών της Κύμης, Καταφύγια Αγριας Ζωής, Τόπους Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Αξίας για τα Πτηνά, αρχαιότητες, το μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων της Ελλάδας και το μοναδικό ελατόδασος του Αιγαίου.
Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:
«Σήμερα συνήλθε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και ενέκρινε άλλη μία μεγάλη στρατηγικής σημασίας επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενός νέου μεγάλου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στην Εύβοια, ισχύος 470,4MW από τις εταιρίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EDP Renewables. Παρά την πανδημία η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η συγκεκριμένη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς ανοίγει το δρόμο για την πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα του Πορτογαλικού Ομίλου, EDP Renewables».
Και σε αυτή την περίπτωση οι τοπικές κοινωνίες αγνοούνται και η γνώμη τους περιττεύει. Στο διάστημα που ακολούθησε τις αδειοδοτήσεις οι Δήμοι Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας τάχθηκαν ξεκάθαρα ενάντια στη δημιουργία του καταστροφικού αυτού βιομηχανικού έργου και δήλωσαν ότι θα κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια και πράξη για να το σταματήσουν και να προωθήσουν ένα άλλο μέλλον, βιώσιμο και αειφορικό για την κεντρική Εύβοια. Εν τούτοις, ανεπηρέαστη από τις θέσεις των αυτοδιοικητικών φορέων, η ΡΑΕ προχώρησε τον περασμένο μήνα στην έκδοση βεβαίωσης παραγωγού ειδικού έργου προς την εταιρεία ENERCOPLAN ENERGY-EPC & INVESTMENT ΙΚΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το έργο προωθείται και ενισχύεται στον μέγιστο βαθμό.
Ωστόσο, ενδικοφανείς προσφυγές έχουν ασκηθεί από τους τρεις δήμους της κεντρικής Εύβοιας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολίτες κατά των δύο αρχικών αδειοδοτήσεων που έλαβε η εταιρεία. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, 43 περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς της κεντρικής Εύβοιας, μεταξύ των οποίων η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, απαιτούν από τους προαναφερόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχετικών αποφάσεών τους και να πράξουν κάθε δυνατή κίνηση και ενέργεια με την οποία να διασφαλίζουν την προστασία του τόπου, την ακύρωση των υφιστάμενων σχεδίων για τον εν λόγω ΑΣΠΗΕ και οποιονδήποτε άλλον στο μέλλον.
https://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2021/08/blog-post_438.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .