Σάββατο, Αυγούστου 7

Η πυρκαγιά κατακαίει Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Μαλακάσα

Η πυρκαγιά κατακαίει Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Μαλακάσα

Άλλη μία δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες που εξαπλώνονται ραγδαία και καίνε στο πέρασμά τους σπίτια και εκτάσεις γης. Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στην Αττική αφορά τους Θρακομακεδόνες, τη Βαρυμπόμπη και τη Μαλακάσα που καίγονται σπίτια.

Το στοίχημα των πυροσβεστών είναι να οριοθετηθεί άμεσα η φωτιά που έχει κατεύθυνση τον Ωρωπό.

Εάν η φωτιά περάσει στο δάσος, τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα. Γι΄αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη (στη Μαλακάσα) στην κρίσιμη χαράδρα που βρίσκεται στον κυκλικό κόμβο Μαρκοπούλου με κατεύθυνση τον Ωρωπό.

Τα εναέρια μέσα επιχειρούν από νωρίς το πρωί. Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Νέες εκκενώσεις οικισμών

Νέο μήνυμα εστάλη περίπου στις 6 το πρωί του Σαββάτου από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει συγκεκριμένα το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για περιοχές πέριξ της Βαρυμπόμπης.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα. Στο ένα μέτωπο, κινείται βορειοανατολικά των Θρακομακεδόνων, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εστίες σε διάφορες περιοχές, όπως και τη Βαρυμπόμπη. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνιχτική. Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη για να σβήσουν τη πυρκαγιά, ενώ από το πρωί τα εναέρια μέσα επιχειρούν στην προσπάθεια της οριοθέτησής της. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι εντάσεις των ανέμων αναμένεται να ενταθούν. Η προσπάθεια των Πυροσβεστών στη Μαλακάσα γίνεται για να μη φτάσει η φωτιά στον Ωρωπό. Με τη συνδρομή και του στρατού, οι πυροσβέστες άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες για να εμποδίσουν τη φωτιά. Προς το παρόν δεν φυσάει ο άνεμος για να μεταφέρει τις καύτρες σε άλλες εστίες στη Μαλακάσα. Στους Θρακομακεδόνες επικράτησε πανικός καθώς μέσα σε λίγα μόλις λεπτά η φωτιά έκαψε τα πρώτα σπίτια. Έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη. Ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη. Οι πολίτες καλούνται να πάνε προς την θάλασσα, δηλαδή προς την Σκάλα Ωρωπού. https://www.zougla.gr/greece/article/i-pirkagia-katakei-8rakomakedones-menidi-ke-malakasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .