Πέμπτη, Αυγούστου 19

Δώστε το Μαξίμου στο λαό! – Αντιγράφει την Ελισάβετ ο Κυριάκος


 Γράφει η Κόμπρα

Φαίνεται πως οι συναναστροφές του πρωθυπουργού με μέλη βασιλικών οικογενειών τον επηρέασαν και “ζήλεψε” κάποιους απ’ τους τρόπους τους. Πρώτα ήρθε η δέσμευση στη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία για ανάπλαση του χώρου στο Τατόι και τώρα –σύμφωνα με πληροφορίες– βρίσκεται στα σκαριά άνοιγμα του Μεγάρου Μαξίμου στο κοινό!

Το “κοινό” είναι ένας ευγενικός τρόπος αναφοράς στο πόπολο. Το πόπολο, λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού είναι αυτό που ορίζει ποιος θα είναι ο νοικάρης εκεί. Θα μου πείτε τι σχέση έχει το άνοιγμα του Μαξίμου στο κοινό με τα βασιλικά καμώματα. Ήταν Αύγουστος του 1957, όταν ο Λόρδος Όλτρινχαμ εξαπέλυσε, μέσω άρθρου του, δριμύτατη κριτική στην βασίλισσα Ελισάβετ. Αυτό, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη βρετανική μοναρχία, εν μέσω φθίνουσας δημοφιλίας του θεσμού.

Σε μία προσπάθεια να ανακτήσει έστω και μέρος της χαμένης δημοφιλίας, η Ελισάβετ είχε αποφασίσει τότε να καθιερώσει την “ώρα του κοινού”. Εκείνο το διάστημα ο οποιοσδήποτε Βρετανός μπορούσε να επισκεφθεί το Μπάκινγχαμ και –γιατί όχι– ίσως να συναντήσει σε κανένα διάδρομο την ίδια τη βασίλισσα. Ήταν ο τρόπος της μοναρχίας να κάνει το πόπολο, να αισθανθεί ότι έχει πρόσβαση στο παλάτι.

Τελικά η συνταγή δούλεψε και ο Λόρδος Όλτρινχαμ βοήθησε με την κριτική του τον θεσμό της βρετανικής μοναρχίας να επιβιώσει στον 20ο αιώνα. Αυτή η… όμορφη ιστορία έχει καταγραφεί και σκηνοθετικά, μέσα από τη δημοφιλή σειρά του Netflix γύρω απ’ τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ, “The Crown” (“Το Στέμμα”). Πολύ πιθανόν από εκεί να πηγάζει η ιδέα και για την εδώ απόφαση. Άλλωστε ο Κυριάκος έχει παραδεχτεί δημόσια ότι παρακολουθεί σειρές στο Netflix, το είπε προεκλογικά στη Σταματίνα Τσιμτσιλή!

Σου λέει για να το έκαναν οι βασιλιάδες στη Βρετανία, γιατί όχι και εμείς στην Ελλάδα. Το πόπολο είναι πόπολο και με κάτι τέτοια παραμυθιάζεται και ξεχνάει τα προβλήματά του. Τώρα θα μου πείτε, άλλο το παλάτι, που δεν κρύβει δα και σπουδαία κρατικά μυστικά κι άλλο το Μέγαρο Μαξίμου που είναι η έδρα του πρωθυπουργού. Είναι σαν να άνοιγε την πύλες της η Ντάουνινγκ Στρήτ 10 στο Λονδίνο.

Αυτό δεν το διανοήθηκε κανένας Αγγλοσάξωνας. Αλλά εμείς εδώ είναι να μην πάρουμε φόρα. Έτσι, από το 2022 το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζεται να ανοίγει μια φορά το μήνα στο κοινό. Θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη και η νέα διακόσμηση της Μαρέβας, που ως άλλη πρώτη κυρία επιμελήθηκε του ντεκόρ. Αυτό για να μη λένε οι κακές οι γλώσσες ότι ο πρωθυπουργός μας εμπνέεται μόνο από μοναρχίες και δεν παίρνει “ιδέες” και από τις ΗΠΑ…

Για το προφανές ζήτημα της ασφάλειας (παράφρονες, κοριοί, μικροκάμερες κλπ) ας μην το συζητήσουμε. Εμείς εδώ είμαστε υπεράνω…

από slpress

 https://teleytaiaexodos.blogspot.com/2021/08/blog-post_7020.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .