Τρίτη, Αυγούστου 31

Αφγανός υπουργός έγινε κούριερ στη Γερμανία

Ο Σαγιέντ Σανταάτ ήταν υπουργός επικοινωνίας στην αφγανική κυβέρνηση πριν μετακομίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Γερμανία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα εργάζεται ως κούριερ στη Λειψία.

Δέχθηκε επικρίσεις από τους δικούς του ανθρώπους για την απόφασή του να δεχθεί μια τέτοια δουλειά, όταν μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2018, εργαζόταν για την κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως τονίζει, «δεν υπάρχει λόγος να νιώσω ένοχος».

«Ελπίζω ότι και άλλοι πολιτικοί θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με μένα και θα εργαστούν για τον κόσμο. Δεν θα κρύβονται απλά» δηλώνει ο 49χρονος.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μέλη της οικογένειάς του και φίλοι του προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν είτε μέσω των πτήσεων εκκένωσης είτε μέσω άλλων διαδρομών.

Με την ημέρα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων να πλησιάζει, ο αριθμός των Αφγανών αιτούντων άσυλο στη Γερμανία έχει αυξηθεί πάνω από 130% από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων.

Στη Γερμανία, ο Σανταάτ δυσκολεύτηκε να βρει μια εργασία αντάξια του βιογραφικού του. Διαθέτοντας πτυχία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ήλπιζε να εργαστεί σε τομέα σχετικό με τις σπουδές του. Αλλά χωρίς τη γνώση γερμανικών, οι πιθανότητες ήταν λίγες.

«Η γλώσσα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι» δήλωσε ο Σανταάτ, ο οποίος κατέχει και τη βρετανική υπηκοότητα. Κάθε μέρα, πριν ξεκινήσει την εξάωρη βραδινή του βάρδια, παραδίδοντας γεύματα για την εταιρεία Lieferando, κάνει μάθημα γερμανικών για τέσσερις ώρες.

«Οι πρώτες μέρες ήταν συναρπαστικές αλλά δύσκολες», τονίζει, σημειώνοντας ότι ήταν δύσκολη η εκμάθηση ποδηλασίας στις συνθήκες αυξημένης κυκλοφορίας της πόλης. «Όσο περισσότερο βγαίνετε έξω και συναστρέφεστε με κόσμο, τόσο περισσότερα μαθαίνετε», είναι το μήνυμά του.

.lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .