Πέμπτη, Αυγούστου 26

Επιασαν δουλειά τα λόμπι στο χρηματιστήριο

Με μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στην "εμπροσθοφυλακή" συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑ, που συντηρεί επενδυτικές προσδοκίες και αναθερμαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί εν αναμονή επανόδου των funds, που είχαν μείνει εκτός αγοράς την περίοδο των θερινών διακοπών, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν η συναλλακτική κίνηση και ο τζίρος.

Επί το παρόντος το παιχνίδι παίζεται από παλιά και νεοπαγή λόμπι, που "έπιασαν δουλειά" και κινούνται δραστήρια για την προώθηση μετοχών της επιλογής τους. Οπως γίνεται κατά κανόνα σ'αυτές τις περιπτώσεις, οι κινήσεις τους υποστηρίζονται με αναλύσεις, δημοσιεύματα και φημολογία, που "ντύνουν" τις μετοχές με τα κατάλληλα stories.

Το έδαφος είναι άλλωστε πρόσφορο, καθώς η αγορά βρίσκεται στην αφετηρία ενός ακόμη ανοδικού κύκλου, τα blue chips  έχουν ήδη αποκομίσει σημαντικά κέρδη σε βάθος 12μήνου, ενώ έχουν μείνει πίσω πολλές μετοχές εταιρειών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική, ή είναι απλώς υποτιμημένες στο χρηματιστήριο

Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Βασικοί καταλύτες για την αγορά παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο και οι επιδόσεις του τουριστικού τομέα τον τελευταίο μήνα, που ενισχύουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Σημαντική παράμετρος  και το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Ρευστό σκηνικό  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεικτά πρόσημα στους βασικούς δείκτες.

Οι αγορές εστιάζουν τώρα στα μηνύματα που θα δώσει σήμερα η Fed ως προς τη συνέχιση του προγράμματος παροχής ρευστότητας και την πολιτική επιτοκίων.

Οι προοπτικές

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί η μεταβλητότητα. Η κρίσιμη περιοχή για τον ΓΔ είναι οι 925 μονάδες, όπου μπορεί να ανακοπεί η ανοδική κίνηση - εφ'όσον μάλιστα δεν αυξηθεί ο ημερήσιος τζίρος.

Το ράλι μετοχών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ενδέχεται να συνεχισθεί, αλλά κατεύθυνση στην αγορά θα δώσουν οι τραπεζικές μετοχές και ελάχιστα blue chips.

Σήμερα η υπέρβαση των 900 μονάδων αντιμετωπίστηκε αρχικά ως ευκαιρία για  κατοχύρωση κερδών και οι ρευστοποιήσεις "φρέναραν" τους δείκτες. Μετά τις 14:00 υπερίσχυσαν οι αγοραστές, στέλνοντας σταδιακά τους δείκτες σε ψηλά ημέρας. Αγοραστικές παρεμβάσεις έγιναν σε τραπεζικές μετοχές τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στα call auctions.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη. Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο ημίωρο. Εν συνεχεία πήραν καθοδική κατεύθυνση και έχασαν όλα τα κέρδη. Το σκηνικό άλλαξε άρδην μετά τις 14:00, με ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 915,46 μονάδες (+0,87%). Τερμάτισε στις 914,43 με κέρδη 0,76%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε +0,84% στις 2.189,32 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,85%. Εθνική +2,9%, Πειραιώς +2%, Εurobank +0,7%. Ελλάδος +0,4%. Στο κόκκινο Attica Bank -7,6%, Alpha -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ με άλμα +3,6%. Ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ +2,7%, Motor Oil +2,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2% και ΕΧΑΕ +1,4%, ΔΕΗ +1,2%. Με απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ -0,8%, Βιοχάλκο και Aegean -0,6%.

Στα mid caps εντυπωσιακό ριμπάουντ  πραγματοποίησαν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intracom +8,2%, Intralot +6,4%. Στον αντίποδα Ολυμπιακή Τεχνική -2%, BriQ  -1,7%, Elton -1,4%.

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση "τρέχει" πάλι η Ξυλεμπορία-Interwood (+18,6%), συνεχίζουν την κούρσα ΒΙΟΣΩΛ (+12,5%) και ΓΕΒΚΑ (+11,7%). Μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν επίσης: Βογιατζόγλου +10,2%,  Μοτοδυναμική +9,6%, Performance Tech. +9,3% Entersoft +7,7%.

 https://www.sofokleousin.gr/xrhmatisthrio-18?utm_source=Notify&utm_medium=Push&utm_campaign=Push-Post

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .