Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15

Κυβέρνηση: Εξετάζει την παραχώρηση σπιτιών για πρώτη κατοικία σε νέα οικονομικά ευάλωτα ζευγάρια

ΕΡΩΤΗΜΑ:

Μήπως τα  νέα ζευγάρια, τα οικονομικά ευάλωτα θα είναι οι παράνομοι μετανάστες που μπούκαραν στη χώρα μας, λέω μήπως;;; Γιατί αυτούς η κυβέρνηση θεωρεί ευάλωτους και όχι τους Έλληνες που κοιμούνται στα παγκάκια. --ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Πολλά τα σχέδια και οι σκέψεις για να προχωρήσει το  νέο Σχέδιο Δράσης για τα ευάλωτα ζευγάρια προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται υπό επεξεργασία εντάσσονται  για την στέγαση οικογενειών, με στόχο την στήριξη νέων ζευγαριών που εμπίπτουν στις κατηγορίες των ευάλωτων με οικονομικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αξιοποίηση κατοικιών που βρίσκονται στην κυριότητα του Δημοσίου, ώστε αυτά να διατίθενται, ίσως με την φόρμουλα της δωρεάν παραχώρησης χρήσης, σε νέα ζευγάρια, οικονομικά ευάλωτα.

Στόχος είναι η κάλυψη της ανάγκης για πρώτη κατοικία νέων που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια αλλά αδυνατούν να καλύψουν το κόστος του ενοικίου.

Η βασική σκέψη είναι να παραχωρούνται για δωρεάν χρήση σε νέα ευάλωτα ζευγάρια, ακίνητα από το απόθεμα ακινήτων που υπάρχουν στη διάθεση του ελληνικού Δημοσίου. Εναλλακτικά εξετάζεται η παραχώρηση στέγης έναντι χαμηλού ενοικίου.

Και γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στέγη σε οικογένειες που έχουν βρεθεί στο δρόμο μετά από πλειστηριασμούς τραπεζών ;

Αν αναρωτιέστε που θα βρεθούν τα σπίτια

 Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου διαθέτει ένα απόθεμα 70.000 ακινήτων, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Με την ίδια σκέψη θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σπίτια από τα προγράμματα του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ


Ποιοι δικαιούνται δωρεάν σπίτια εργατικές κατοικίες μέσω ΟΑΕΔ

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν σπίτια εργατικές κατοικίες μέσω ΟΑΕΔ

Εργατικές κατοικίες δωρεάν μέσω ΟΑΕΔ σε ευπαθείς οικογένειες

 

Aριθμ. 4317/Δ2 470 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 947/11.03.2021
Καθορισμός των προϋποθέσεων και των εισοδηματικών κριτηρίων για την παραχώρηση της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 4756/2020 (Α΄235).

Ο YΠOYPΓOΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
αποφασίζουμε:

Καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια, οι προϋποθέσεις συμμετοχής και οι λοιπές λεπτομέρειες για την παραχώρηση κατά κυριότητας από τον ΟΑΕΔ των κενών και αδιάθετων κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του πρώην ΟΕΚ ή των αγορασμένων απ’ αυτόν μέσω του προγράμματος ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. σε δικαιούχους με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας ως εξής:

Άρθρο 1
Όροι και Προϋποθέσεις συμμετοχής:

α) Δικαιούχοι παραχώρησης κατοικίας είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που προσέφεραν εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμένοι, για τουλάχιστον 900 ημέρες μέχρι την 31.12.2020, σε οποιοδήποτε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ τ.ΟΕΚ.

Για την συμπλήρωση της βασικής ασφαλιστικής προϋπόθεσης των 900 ημερών εργασίας, οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κυήσεως και λοχείας υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση, ενώ για το χρόνο στράτευσης υπολογίζονται στην ασφάλιση ως ημέρες εργασίας δέκα (10), για κάθε μήνα στράτευσης.

β) Μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων:

• Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους. Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης λαμβάνονται υπόψη και ακίνητα που τυχόν μεταβιβάστηκαν παλαιότερα ή ενόψει της παραχώρησης της κατοικίας.

• Οι αιτούντες να μην έχουν τύχει άλλης στεγαστικής παροχής (δάνειο ή κατοικία)από τον τ. ΟΕΚ.

γ) Ύπαρξη προστατευόμενων τέκνων:

Απαραίτητη προϋπόθεση για υποβολή αιτήματος παραχώρησης κατοικίας είναι η ύπαρξη τέκνων που προστατεύονται από τον δικαιούχο και συγκατοικούν μ’ αυτόν κατά τρόπο μόνιμο.

δ) Χαμηλό Οικογενειακό Εισόδημα:

Οι αιτούντες να είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

ε) Διαμονή:

Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεως για παραχώρηση κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο (Δήμο) μόνιμης διαμονής τους.

Εφόσον διαπιστωθεί η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων θεωρούνται όλες άκυρες.

Άρθρο 2
Καθορισμός προτεραιότητας για την επιλογή των δικαιούχων:

• Ανήλικα Τέκνα: 50 μόρια ανά ανήλικο τέκνο, με ανώτατο όριο τα 200 μόρια.

• Ύπαρξη αναπηρίας: για 67% και άνω 200 μόρια για κάθε ανάπηρο μέλος.

• Μονογονεϊκή οικογένεια: 100 μόρια.

Άρθρο 3
Καθορισμός χρεούμενης αξίας:

Η χρέωση των κατοικιών που έχουν ανεγερθεί σε οικισμούς τ. ΟΕΚ γίνεται με βάση την υπ’ αρ. 3153/195/ 17-2-2017 (Β’ 474) κοινή απόφαση της Υπουργού και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ των αγορασμένων διαμερισμάτων μέσω προγράμματος ΠΑ.ΚΑ. ΔΙ. με βάση την αναγραφόμενη, στο αγοραστικό συμβόλαιο, τιμή. Εφαρμόζονται και για τις εν λόγω παραχωρήσεις οι υπουργικές αποφάσεις περί ρύθμισης οφειλών, ήτοι οι υπ’ αρ. 13097/661/25-4-2017 (Β’ 1403) και 52246/3173/26-1-2018 (Β’ 539).

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

 



 

Με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, προβλέπεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του OAEΔ θα μπορεί να αποφασίζει, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας, την διάθεση των κατοικιών αυτών, με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα ορίζονται με σχετική υπουργική απόφαση

Η δωρεάν παραχώρηση εργατικών κατοικιών θα αφορά κυρίως οικογένειες με πολύ χαμηλά οικονομικά εισοδήματα, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ή οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας

Η υλοποίηση θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση της παραπάνω διάταξης νόμου και εν συνεχεία της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις

Νόμος 4756/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 235/26.11.2020
Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων

Άρθρο 62
Εξαιρετικές περιπτώσεις παραχώρησης αδιάθετων και κενών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ

1. Οι κατοικίες που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ. Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. Ο.Ε.Κ.), δύναται να παραχωρούνται κατά κυριότητα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης του Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε δικαιούχους τ. Ο.Ε.Κ./Ο.Α.Ε.Δ. με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

2. Ως έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες ορίζονται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ

3. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις κατοικιών που αγοράστηκαν από τον τ. Ο.Ε.Κ. με τα Προγράμματα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.) και εξακολουθούν να παραμένουν κενές και αδιάθετες.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ., δυνάμει του άρθρου 8 του β.δ. 803/1970 (Α΄ 271), συστήνει και ορίζει έκτακτες επιτροπές για την προετοιμασία της διαδικασίας διάθεσης των κατοικιών κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 και για την υποβολή σχετικής γνωμοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ..

5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση της παρ. 1 και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

 http://www.odigostoupoliti.eu/poioi-dikaiountai-dorean-spitia-ergatikes-katoikies-meso-oaed/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .