Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15

Ακριβαίνει διαρκώς το ρεύμα; Ναι, αλλά ΠΟΙΟΣ ακριβώς και ΠΏΣ και ΓΙΑΤΊ το ακριβαίνει;

Μετά την εφαρμογή και στην Ελλάδα του "target model" (μοντέλου στόχου) της ΕΕ, αποκτήσαμε επιτέλους Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς αυτό ακριβώς ήταν που "χρειαζόταν" η Μαριορή "για να γίνει Ευρωπαία". Στο Χρηματιστήριο κάθε μέρα δίνονται προσφορές απ' τους διάφορους "παίκτες", με βάση τις οποίες υπολογίζεται η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού για την επόμενη ημέρα (Day Ahead Market). Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπετε την... προβλεπόμενη διαμόρφωση του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής για σήμερα Τρίτη 7/9/2021 και βλέπουμε πως οι τιμές θα κυμαίνονται από 99,06€/Mwh η ελάχιστη, στις 4 τα ξημερώματα που οι περισσότεροι κοιμόμαστε, μέχρι και 159,90€/Mwh στη βραδινή αιχμή ζήτησης, στις 8 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Transparency Platform του Entso-e, η ζήτηση φορτίου είναι εξαιρετικά χαμηλή και τη Δευτέρα 6/9/2021 κυμάνθηκε από 4075MW στις 4-5 τα ξημερώματα μέχρι 6604MW στη μεσημεριανή αιχμή και 6264MW στη βραδινή αιχμή. Προφανώς δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές για τις 7/9/2021 και η πρόβλεψη φορτίου είναι πως θα κυμανθεί από 4127MW στις 4-5 τα ξημερώματα μέχρι 6585MW στη μεσημεριανή αιχμή και 6240MW στη βραδινή αιχμή. (Ήδη λίγο πριν τη δημοσίευση της ανάρτησης έχει ανακοινωθεί πως η ελάχιστη ζήτηση διαμορφώθηκε λίγο νωρίτερα και λίγο ψηλότερα: στις 3-4 τα ξημερώματα ήταν 4242MW).

Στο δεξί μέρος του πιο πάνω διαγράμματος βλέπετε την ποσοστιαία συμμετοχή κάθε επιμέρους τεχνολογίας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και, καθώς φυσά τόσο που έχουμε απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, οι "Α"ΠΕ αναμένεται να δίνουν το 52,32% της -όχι σπουδαίας- ζήτησης. Πώς να υπάρχει άλλωστε ζήτηση όταν οι άνεμοι φέρνουν δροσιά και κλείνουν τα κλιματιστικά, ενώ κι ο τουρισμός δεν είναι στα καλύτερά του λόγω Covid; Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι για ποιο λόγο η ελάχιστη τιμή είναι στα 99,06€/Mwh και η μέγιστη στα 159,90€/Mwh, ένα εύρος τιμών που εξασφαλίζει υπερκέρδη στα αιολικά και γδέρνει με σιγουριά τους καταναλωτές; Μα, για τον πολύ απλό λόγο ...

πως οι "Α"ΠΕ ΔΕΝ αποδίδουν και ιδίως όταν τις χρειαζόμαστε, ενώ και η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 4,6 φορές απ' τον περυσινό Σεπτέμβρη, (απ' τα 11,4 στα 52,8€/MWh, συμβόλαιο ενός μήνα Dutch TTF Natural Gas Calendar Month). Επιπλέον, η τιμή του φόρου CO2 έχει υπερδιπλασιαστεί απ' τον περυσινό Σεπτέμβρη (απ' τα 27,5 στα 61,5€/τόνο) και το φυσικό αέριο επιβαρύνεται κι αυτό με φόρο CO2.

Σ' αυτή την τιμή του φυσικού αερίου υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες που είναι πιο φθηνές απ' τις μονάδες αερίου, ακόμα και με την τιμή του "δικαιώματος εκπομπής" (φόρο) CO2 στα 60€/τόνο. Μια ενδεικτική ανάλυση παρουσιάστηκε στις 16/8/2021 απ' τον κ. Απόστολο Ευθυμιάδη στο FB, με τις παραδοχές που φαίνονται στον πιο πάνω πίνακα. Κυρίως ωστόσο μας τα είχε πει 5 μήνες νωρίτερα ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ, δεν τα λέει το ιστολόγιο. Αλλά, αν δουλεύουν λιγνιτικές μονάδες, ιδίως η υπερσύγχρονη Πτολεμαΐδα 5, που ολοκληρώνεται -επιτέλους- μέσα στο 2022, δεν θα καίμε φυσικό αέριο. Κι αυτό είναι που τρέμουν, γι' αυτό και τρέχουν να την κλείσουν και να χτίσουν στο οικόπεδο μονάδα φυσικού αερίου.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Θυμίζω πως είναι πολιτική απόφαση του 2010, την οποία υπηρετούν έκτοτε με συνέπεια ΌΛΕΣ οι μνημονιακές κυβερνήσεις, η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες αερίου. Υπάρχουν "Έλληνες" πολιτικοί, που δέχθηκαν την εγκατάλειψη ενός εγχώριου καυσίμου, που στήριξε τη χώρα επί δυο γενιές, για χάρη ενός εισαγόμενου καυσίμου. Τι είναι λοιπόν αυτό που δεν καταλαβαίνετε;

Και για να μην ξεχνιόμαστε: τώρα που θα πάρετε τους νέους, φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που έχουν ΚΑΙ "ρήτρα αναπροσαρμογής" ΚΑΙ "ρήτρα CO2", μην ξεχάσετε πως ένα μέρος απ' τα λεφτά που παίρνει η ΔΕΗ προορίζονται για το μπόνους του golden boy Προέδρου της ... 

Προφανώς για τις "πολύτιμες υπηρεσίες" του, που προσφέρει κάποιος που δεν αξίζει να κάθεται στην πολυθρόνα που τίμησε κάποτε ο αείμνηστος πλέον καθηγητής Θεμ. Ξανθόπουλος. Δυστυχώς, πνίγηκε στις 3/9, ενώ κολυμπούσε στο Σούνιο, ο πρώην Πρύτανις του ΕΜΠ και Πρόεδρος της ΔΕΗ, (και αργότερα Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην κυβέρνηση Καραμανλή), αυτός που είχε την εντιμότητα και αξιοπρέπεια να πετάξει την παραίτησή του στα μούτρα του Μητσοτάκη για το σκάνδαλο της Tractebel. Αφού πρώτα είχε βάλει τις βάσεις για την ενδυνάμωση της ΔΕΗ και της λιγνιτικής βιομηχανίας της χώρας. Το ιστολόγιο τον αποχαιρετά με απέραντο σεβασμό ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 https://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2021/09/blog-post_260.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .