Σάββατο, Σεπτεμβρίου 11

Ο Κυριάκος μοιράζει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς

Εκεί στο Μαξίμου, προφανώς νομίζουν πως είμαστε ηλίθιοι…. Ή ότι βλέπουμε ακόμα τα φύκια σαν μεταξωτές κορδέλες.

Καθρεφτάκια σε ιθαγενείς χαρίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας την 85η ΔΕΘ, αλλά το αφήγημα που επιχειρεί να παρουσιάσει αναιρείται από την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται στην έρευνα της εταιρείας Ipsos για την «Κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και δείχνει – σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα – ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι με τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ υπάρχει και σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης ως προς την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι αριθμοί είναι σκληροί για το επιτελείο του Μητσοτάκη: Αν και το 67% των Ελλήνων θεωρούν ότι τα χρήματα από το Ταμείο θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει το σοκ της

πανδημίας, το 53% λέει πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση των κονδυλίων. Και το 52% δεν είναι ικανοποιημένο από τη διαχείριση της πανδημίας.

Η φθορά είναι λοιπόν δεδομένη και το επικοινωνιακό επιτελείο προσπαθεί να κάνει διαχείριση κρίσης ακριβώς στο μέσον της πρωθυπουργικής θητείας (αν δεν προκύψουν, βεβαίως, πρόωρες εκλογές). Όμως η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο χειμώνα, οι πολίτες αγωνιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, για το κύμα ακρίβειας και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό.

Στρογγυλεύοντας τις γωνίες στην 85η ΔΕΘ

Πώς απαντά το Μαξίμου; Προσπαθώντας να «στρογγυλέψει» τις γωνίες που έχει στο δρόμο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να αποφύγουμε τα δύσκολα και να δώσουμε εύκολες υποσχέσεις. Τι θα γίνει όταν κλείσουν τα φώτα της ΔΕΘ; Βλέπουμε….

Όμως, κανένας δεν θα πει πως από τα 70 δισ. Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδόν τα 13 δισ είναι δάνεια που θα τα ξεπληρώνουμε μέχρι το 2058! Σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης…

Κανένας δεν θα εξηγήσει με ποια κριτήρια τα χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο καταλήγουν στις ίδιες τσέπες και όχι στην αγορά. Ναι, είναι γνωστό ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης επιτάσσει «τα λεφτά να πηγαίνουν στα λεφτά», αλλά και η ανοχή έχει όρια.

Κανένας δεν θα μπει στον κόπο να μιλήσει για την καταστροφή από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, για τους ανθρώπους που ζούσαν από τα δάση και τώρα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες, όπως στις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Κανένας δεν θα θυμηθεί τους 40.000 νέους που έμειναν έξω από τα πανεπιστήμια εξαιτίας της εμμονής του υπουργείου Παιδείας να πριμοδοτήσει τα ιδιωτικά κολέγια.

Κανένας δεν θα θυμηθεί τους άνεργους, όσους εργάζονται με μισθούς πείνας, όσους βλέπουν τα πενιχρά εισοδήματα να εξανεμίζονται από την υπερφορολόγηση.

Voucher για τάμπλετ και μεταξωτές κορδέλες

Αντί για τη γενναία αυτοκριτική που θα έπρεπε να γίνει από την κυβέρνηση, ακούμε για χρηματισμό των εφήβων με voucher για τάμπλετ και κινητά αν κάνουν το εμβόλιο, για δήθεν στοχευμένες ενέργειες που θα ανακουφίσουν τα αδύναμα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στο ρεύμα και βεβαίως ευχολόγια για τον έλεγχο της πανδημίας από ένα σύστημα υγείας που έχει αφεθεί στην τύχη του.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Στην Ελλάδα θα διοχετευθούν 70 δισ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία θα δοθούν σε ιδιώτες, μέσω τραπεζών. Μόνο που ξεχνούμε ότι αξιόχρεες είναι περίπου 20.000 από τις 850 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Δηλαδή οι υπόλοιπες δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ.

Στην Ελλάδα έχει προγραμματισθεί να διοχετευθούν στην υγεία το 4,4% των κονδυλίων, μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στον ευρωπαϊκό νότο είναι 10%. Δηλαδή  η Ισπανία και η Πορτογαλία θα δώσουν το 10% στο σύστημα υγείας για να το θωρακίσουν εν μέσω πανδημίας και στην Ελλάδα, όπου το σύστημα παραπαίει, θα δοθούν τα μισά χρήματα!

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η ελληνική κυβέρνηση – σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – θα «κατορθώσει» να δημιουργήσει 62.000 θέσεις εργασίας. Στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε καθεστώς μνημονίων, δημιουργήθηκαν 370 χιλιάδες θέσεις εργασίας…

Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κομίζει καθρεφτάκια. Εκεί στο Μαξίμου, προφανώς νομίζουν πως είμαστε ηλίθιοι…. Ή ότι βλέπουμε ακόμα τα φύκια σαν μεταξωτές κορδέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .