Τρίτη, Σεπτεμβρίου 7

Bloomberg: "Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας"

 ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Bloomberg: "Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας"

Για επίπεδα ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα προκαλέσει μια τρομακτική αύξηση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, κάνει λόγο μέσω δημοσιεύματος το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει με σοκ τις τιμές στην ενέργεια, με το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να ανέρχεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ» αναφέρεται συγκεκριμένα στο Bloomberg.

Η αύξηση οφείλεται στη ζήτηση του φυσικού αερίου, στο οποίο αυτή τη στιγμή παρατηρείται ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος παραγωγής του.

Οι επιχειρήσεις, μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο αναγκάστηκαν να υπολειτουργήσουν λόγω της πανδημίας Covid-19, ετοιμάζονται και πάλι να λειτουργήσουν κανονικά. Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις εργασίες τους, με συνέπεια να αυξάνεται η ζήτηση της ενέργειας.

Ωστόσο οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να σταματήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας -από τη βιομηχανία λιπασμάτων έως τη βιομηχανία χάλυβα- ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους, αναφέρει το Bloomberg.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ράλι τιμών εκτυλίσσεται παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι, εάν τα πράγματα είναι κρίσιμα τώρα, μια περίοδο με χαμηλή ζήτηση, τότε ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

«Οι τιμές αυξάνονται για τους καταναλωτές τη στιγμή που το κόστος όλων των αγαθών -από το φαγητό έως τις μεταφορές- σημειώνει άνοδο, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους πολιτικούς, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή μετάβαση» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα» δήλωσε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, της μονάδας ανάλυσης της γαλλικής εταιρείας Engie SA.

Η αύξηση τιμών οδηγεί σε πληθωρισμό

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο, «τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα, όπως και οι τιμές στη Βρετανία. Οι βραχυπρόθεσμες τιμές ρεύματος στη Βρετανία αυξήθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία. Ο ζεστός καιρός και η χαμηλή ταχύτητα των ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή ορυκτών και ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος. Όλα αυτά οδήγησαν στο υψηλότερο κόστος μόλυνσης φέτος στην Ευρώπη... Η ενίσχυση των αποθεμάτων -που είναι στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μία δεκαετία- δεν ήταν εύκολη, με τον κορυφαίο πάροχο, τη Ρωσία, να μειώνει τις ροές σε μια περίοδο κατά την οποία η Ασία συλλέγει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να κατέληγαν και στην Ευρώπη» αναφέρει το άρθρο.

Παράλληλα το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στη δική της παραγωγή, με διάφορες διακοπές να προκαλούν προβλήματα στις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα. «Η εγχώρια παραγωγή επίσης βαίνει μειούμενη, με τον κολοσσό Groningen στην Ολλανδία να κλείνει τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό του.

»Οι αυξημένες τιμές ήδη οδήγησαν τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι τιμές ανέβηκαν κατά 3,4% τον Αύγουστο, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Ευρωζώνη. Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη αν έχουμε έναν ακόμα κρύο χειμώνα, όπως αυτόν του 2018, με το ψύχος να κυριεύει όλη τη δυτική Ευρώπη».

«Εάν το λεγόμενο "κτήνος” της Ανατολής επιστρέψει, δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν δούμε τριψήφια νούμερα στο κόστος» προειδοποιεί ο κ. Hoarau.

Σύμφωνα τέλος με τη Citigroup, οι χονδρικές τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μία μεσοσταθμική αύξηση 20% των λογαριασμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα» ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Εταιρείες παροχής ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη αυξήσει και τις οικιακές χρεώσεις. «Καθώς το ύψος των χονδρικών τιμών θα μετακυλίεται γρήγορα στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, η προσοχή είναι πιθανόν να εστιαστεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» δήλωσε αναλυτής S&P Global Platts.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .