«Τρύπα» 180 δισ. ευρώ σε Περιφέρειες & δήμους της ΕΕ λόγω πανδημίας

Προειδοποίηση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, σχετικά με το πόσο πλήττει η πανδημία του κορωνοϊού τις τοπικές κοινωνίες.

Πιο αναλυτικά, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσίασε το Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ για το 2021 και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης, στη σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρουσία Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

Το φετινό Βαρόμετρο καταγράφει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, παρέχοντας σημαντικά ευρήματα, στοιχεία και δεδομένα για τις οικονομικές, κοινωνικές, υγειονομικές, ακόμη και ψηφιακές συνέπειες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ο κ. Τζιτζικώστας προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τις τοπικές οικονομίες και δημιουργεί κενό 180 δισεκατομμυρίων ευρώ στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Το Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ 2021 (https://cor.europa.eu/en/our-work/Pages/EURegionalBarometer-2021.aspx) είναι το δεύτερο που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες έρευνες της γνώμης των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ.

«Ένα από τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα του φετινού Βαρόμετρου είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων όχι μόνο μεταξύ Περιφερειών στην Ευρώπη, αλλά και μεταξύ Περιφερειών στην ίδια χώρα.

Όπως με μεγάλη προσοχή πρέπει να εξετάσουμε το ψηφιακό χάσμα που καταγράφεται ανάμεσα στις αστικές περιοχές και την ύπαιθρο, το οποίο υπονομεύει τις φιλοδοξίες και τους στόχους της ΕΕ για μια πράσινη και ψηφιακή οικονομική μετάβαση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša, ο οποίος συζήτησε κατ’ ιδίαν με τον κ. Τζιτζικώστα τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου.

Τα θέματα που απασχόλησαν τους δυο άνδρες ήταν η κατανομή περισσότερων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στις Περιφέρειες και τους Δήμους, η ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων στη διαμόρφωση της Ευρώπης του αύριο, με την ενεργό συμμετοχή τους στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και οι τρόποι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, σε συζήτηση για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο κ. Janša έκανε τον απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου της χώρας του στην προεδρία, καθώς η Σλοβενία προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2021.