Σάββατο, Οκτωβρίου 2

Είναι ο χυμός πορτοκάλι τόσο ωφέλιμος όσο πιστεύεις;

Αλλά ακόμη και ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού περιέχει υψηλές ποσότητες σακχάρων και η τακτική κατανάλωση του έχει συνδεθεί με αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.


Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι έχει σχεδόν όση βιταμίνη C χρειάζεσαι ημερησίως για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου. Αλλά αυτό λίγο πολύ το γνωρίζεις. Είναι όμως μόνο ωφέλιμος ο χυμός πορτοκαλιού; Η απάντηση βρίσκεται τελικά κάπου στη μέση.
 Όλα εξαρτώνται, σύμφωνα με τους διατροφολόγους από την ποσότητα και την ποιότητα του χυμού. Ο χυμός πορτοκάλι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή αραίωση είναι συχνά η πιο υγιεινή επιλογή και μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα. Κοινώς μιλάμε για το χυμό που θα στύψεις μόνη σου στο σπίτι με τα χεράκια σου.

Αλλά ακόμη και ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού περιέχει υψηλές ποσότητες σακχάρων και η τακτική κατανάλωση του έχει συνδεθεί με αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Το ερώτημα είναι πως και σε ποιες ποσότητες πρέπει να καταναλώνεται ο χυμός πορτοκαλιού για να είναι πραγματικά και μόνο ωφέλιμος;
Η καλύτερη ώρα μέσα στην ημέρα για να καταναλώσεις ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι είναι λίγο μετά τη στιγμή που θα ξυπνήσεις και πρέπει φυσικά να είναι φρεσκοστυμμένος κι όχι συσκευασμένος.

Τα ολόκληρα πορτοκάλια έχουν παρόμοια θρεπτικά οφέλη με αυτά του χυμού πορτοκαλιών. Και οι δύο είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και μια καλή πηγή φολικού οξέος. Ωστόσο ο χυμός, θα είχε ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αν δεν είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και  αποθήκευσης τους.

Οι λιγότερο υγιεινές επιλογές που μπορείς να κάνεις είναι τα ροφήματα με άρωμα πορτοκαλιού, καθώς περιέχουν νερό και υποκατάστατα ζάχαρης.

Πόσος χυμός πορτοκαλιού είναι ωφέλιμος;
Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες  που έχει ένας χυμός πορτοκάλι τον καθιστούν ένα από τα πιο ωφέλιμα ροφήματα, αλλά δεν είναι πάντα η πιο υγιεινή πηγή αυτών των βιταμινών λόγω των θερμίδων και της ζάχαρης. Πιες λοιπόν με μέτρο.

Όταν επιλέγεις συσκευασμένο χυμό πορτοκάλι, δες προσεκτικά τις ετικέτες και επίλεξε το χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αυτό είναι κανόνας γενικότερα όταν επιλέγεις χυμούς φρούτων και οι ετικέτες θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τυχόν κρυφές θερμίδες και πρόσθετα σάκχαρα ανά μερίδα.

Υπολόγισε πως είναι καλύτερο να καταναλώνεις περίπου 240 ml χυμού την ημέρα και -ακόμα καλύτερα- όποτε μπορείς να προτιμάς ολόκληρα πορτοκάλια, καθώς ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματός  περισσότερο από ολόκληρα τα πορτοκάλια.

Διαβάστε Ακόμη

Εύκολα μπισκότα βουτύρου αρωματισμένα με λεβάντα

Πώς θα αλλάξει τις σχέσεις μας το να είμαστε περισσότερο παρών στις στιγμές

Πηγή: SAVOIRVILLE

Πηγή: https://www.skai.gr/news/gastronomy/einai-o-xymos-portokali-toso-ofelimos-oso-pisteyeis
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .