Φυτεύουν ανεμογεννήτριες, ξεριζώνουν την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης

 Η υπουργός Πολιτισμού «αψηφά» τις αποφάσεις του ΣτΕ για τη γη της ελιάς.  Αρχικά, δόθηκε το πράσινο φως από το ΣτΕ για τα δύο από τα τέσσερα υποψήφια «αιολικά πάρκα» με τον περιοριστικό όρο οι ανεμογεννήτριες να μην είναι ορατές από τους παραδοσιακούς οικισμούς Ειδικής Κρατικής Προστασίας. Μετά τις αντιδράσεις των εταιρειών, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

κατάργησε την έσχατη γραμμή άμυνας για την προστασία της Μάνης

Ενα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στα βουνά της Μάνης, ήδη με την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών στο όρος Σαγγιάς, στον νότιο Ταΰγετο. Αυτό το έγκλημα αναμένεται να συνεχιστεί και να περάσει σε δεύτερη φάση με την εγκατάσταση των επόμενων ανεμογεννητριών και να ολοκληρωθεί με την πλήρη εξάπλωσή τους στην περιοχή, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Η περίπτωση της Μάνης δείχνει για ακόμη μια φορά ότι κυβέρνηση και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν ως όργανα εξυπηρέτησης του αιολικού λόμπι.

Σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο αριθμός των ανεμογεννητριών στον Δήμο Ανατολικής Μάνης μπορεί να φτάσει τις 219, ύψους 120 μέτρων η κάθε μία, σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης από την Αρεόπολη έως και τη Βάθεια. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εκδώσει άδεια παραγωγής για 96 ανεμογεννήτριες, ενώ για 46 έχει ήδη εκδοθεί και η αναγκαία υπουργική απόφαση για την εγκατάστασή τους.

Σημειώνεται πως η Λακωνική Μάνη, μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, έχει 300 οικισμούς, με 96 απ’ αυτούς χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς σε σύνολο 118 ολόκληρης της Πελοποννήσου, 1.000 πύργους και πυργόσπιτα, 12 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, 8 κάστρα βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, 1.000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, 271 κηρυγμένα μνημεία ευρύτατου χρονικού φάσματος (από το έτος 10000 π.Χ. έως σήμερα), μεγαλιθικά μνημεία, 110 σπήλαια, μεταξύ αυτών τα παγκοσμίου φήμης Λιμναία Σπήλαια της Βλυχάδας στον Διρό, πέτρινους φάρους, πυκνό δίκτυο μονοπατιών αρχαϊκών και νεότερων χρόνων, αλώνια, καλντερίμια και πλήθος νεότερων μνημείων. Εξάλλου, πρόκειται για έναν τόπο με τεράστιο ανεξερεύνητο πολιτισμικό απόθεμα.

Επίσης, η Μάνη -και ειδικότερα το τμήμα εντός των ορίων του Δήμου Ανατολικής Μάνης- είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και διαθέτει ένα από τα δύο στην ελληνική επικράτεια μεταναστευτικά περάσματα πτηνών με εθνική και ευρωπαϊκή σημασία. Εχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΖΠΠ).

Καταστρατήγηση απόφασης του ΣτΕ

Η απόβαση των ανεμογεννητριών στη Μάνη ξεκίνησε με την εγκατάσταση των 15 πρώτων ανεμογεννητριών στο όρος Σαγγιάς σε μια απάτητη και παρθένα περιοχή. Εντός του Ιουλίου ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάσταση επιπλέον 9 ανεμογεννητριών. Πρόκειται γι’ αυτές που συμπεριλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση των δύο εκ των τεσσάρων αιολικών σταθμών που έλαβαν άδεια για την τοποθέτηση 24 ανεμογεννητριών.

Οι εταιρείες είχαν αναγκαστεί να καταργήσουν τις 9 ανεμογεννήτριες εξαιτίας ενός περιοριστικού όρου που είχε τεθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) το 2016 και είχε υπογραφεί το 2017 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Με βάση αυτόν, οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούσαν να είναι ορατές από τους παραδοσιακούς οικισμούς Ειδικής Κρατικής Προστασίας, τους χαρακτηρισμένους ως νεότερα μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή την Αρεόπολη, την Κοίτα, τη Μίνα και τη Βάθεια.

Στη βάση αυτού του περιορισμού εγκρίθηκε η εγκατάσταση των αιολικών σταθμών στη Μάνη από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2018, το οποίο εξέτασε την προσφυγή 28 συλλόγων, 1.150 Μανιατών και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που ζητούσουν την ακύρωση των αδειοδοτημένων αιολικών.

Ετσι, δόθηκε το πράσινο φως από το ΣτΕ για τα δύο από τα τέσσερα υποψήφια «αιολικά πάρκα» που έλαβαν άδεια για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών, 9 λιγότερων από τον αρχικό σχεδιασμό, εξαιτίας αυτού του περιοριστικού όρου. Αντιδρώντας οι εταιρείες υπέβαλαν «Αίτηση Θεραπείας» στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αξιώνοντας την αφαίρεση αυτού του όρου, προσπαθώντας να σπάσουν την έσχατη γραμμή άμυνας για την προστασία της Μάνης.

Διαβάστε την συνέχεια στο iskra

 ://teleytaiaexodos.