Πώς η άσκηση με βάρη διεγείρει τον σχηματισμό οστών

Πώς η άσκηση με βάρη διεγείρει τον σχηματισμό οστών
Image by Steve Buissinne from Pixabay Πώς η άσκηση με βάρη διεγείρει τον σχηματισμό οστών

Πώς η άσκηση με βάρη διεγείρει τον σχηματισμό οστών

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Εθνικού Εγκεφαλικού και Καρδιαγγειακού Κέντρου, στην Ιαπωνία, βρήκαν ότι η έκφραση ενός πεπτιδίου που ονομάζεται οστεοκρίνη επηρεάζεται από το φορτίο -αυξάνεται όταν προστίθεται βάρος στα οστά μας.

Τα οστά και οι σκελετικοί μύες ενισχύονται από το φορτίο που σχετίζεται με την άσκηση, αποτρέποντας την ατροφία των οστών και των μυών. Η διατήρηση της δύναμης των οστών και των μυών είναι σημαντική για τη διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας.

Η ανάπτυξη μακρών οστών, όπως το μηριαίο οστό και η κνήμη, είναι μια περίπλοκη διαδικασία που ελέγχεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η άσκηση και η βαρύτητα.

“Δεν είναι γνωστά πολλά για το πώς η μηχανική δύναμη ξεκινά τα βιοχημικά σήματα για τον έλεγχο της ανάπτυξης των οστών”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Haruko Watanabe-Takano.

Το οστό διατηρείται από τις ισορροπημένες δραστηριότητες δύο τύπων κυττάρων

  • τους οστεοβλάστες οι οποίοι δημιουργούν τα οστά και
  • τους οστεοκλάστες οι οποίοι διασπούν τα οστά.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε σε ποντίκια την έκφραση της οστεοκρίνης, ενός πεπτιδίου που παράγεται από τους οστεοβλάστες. Η οστεοκρίνη είναι κρίσιμη για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των οστών, καθώς και για τη φυσική αντοχή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οστεοκρίνη εκφράστηκε πολύ έντονα σε οστά όπως της κνήμης, της ακτίνας και της ωλένης, καθώς και στην περιοχή όπου εφαρμόστηκε το φορτίο.

Επιπρόσθετα, έδειξαν ότι η οστεοκρίνη εκκρίνεται από τους περιοστεϊκούς οστεοβλάστες σε αυτά τα οστά. Το περιόστεο είναι μια μεμβράνη που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των οστών, πλην των αρθρώσεων των μακρών οστών.

“Βρήκαμε επίσης ότι η έκφραση της οστεοκρίνης μειώθηκε όταν μειώθηκε το φορτίο και αυξήθηκε από τη διέγερση του φορτίου”, είπε ο Watanabe-Takano.

“Επιπλέον, όταν δημιουργήσαμε γενετικά ποντίκια που δεν είχαν οστεοκρίνη, διαπιστώσαμε ότι είχαν μειωμένη οστική μάζα σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς ποντικούς και δεν είχαν επαγόμενη από το φορτίο ανάκτηση της οστικής μάζας, μετά από παρατεταμένη μείωση του φορτίου.

Έτσι, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η οστεοκρίνη δημιουργεί οστό ως απόκριση σε ερέθισμα φορτίου, προωθώντας το σχηματισμό οστών”.

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

Άσκηση: Ένα δυνατό «όπλο» κατά της οστεοπόρωσης 

Πηγή: www.zougla.gr 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Για την ενδυνάμωση και διατήρηση της καλής υγιείας των οστών και των αρθρώσεων, αλλά και την φυσική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, σας διαθέτω:

Τον πολύ ωφέλιμο συνδυασμό υαλουρονικού–MSM–γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης

ή ένα πραγματικά δραστικό ΒΙΟΕΝΕΡΓΌ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟσε συνδυασμό με χονδροϊτίνη, τα οποία ωφελούν ιδιαίτερα περιπτώσεις αρθρίτιδας και όλων τον προβλημάτων στις αρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα Χτίζει και επαναδομεί την μεσοκυττάρια ουσία των οστών. 

ΚΑΙ τα δύο έχουν προκύψει από αντίστοιχες μελέτες του πανεπιστημίου Αθηνών

– τα φύκια AFA, Που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σας για θρεπτικές ουσίες και ταυτόχρονα, θα φροντίσει να παραμείνει σε αλκαλικό ph το εσωτερικό περιβάλλον μας, ώστε να μην χρειάζεται να «τραβήξει» ασβέστιο από τα οστά για να διατηρήσει την οξεοβασική ισορροπία.

– το Πρωτόγαλα ή Colostrum: Που Βοηθά στην ανάπτυξη και τον σωστό σχηματισμό των οστών, αλλά ΚΑΙ στην ανάλπασή τους

– τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Που συντελούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά και κατά συνέπεια συντελούν στην προφύλαξη της πυκνότητας των οστών και την μείωση του κινδύνου παρουσίας οστεοπόρωσης.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Δείτε ακόμη:12 συμβουλές για την ενίσχυση των οστών

Πώς να διατηρήσετε την καλή υγεία οστών και αρθρώσεων 

MSM, αντιμετωπίζει πόνους σε πλάτη-αρθρώσεις, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες, αλλεργίες, άσθμα, παράσιτα

και Άσκηση: 10 μηχανισμοί που βελτιώνει την νόηση και συμβάλλει στην μακροζωία 

Άσκηση & διατροφή το «δίπολο» του ευ ζην 

Η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική με πολλά φάρμακα