Εμμηνόπαυση και αλλαγές στο σώμα: Πως να μην πάρετε βάρος

Εμμηνόπαυση και αλλαγές στο σώμα: Πως να μην πάρετε βάρος
Image by silviarita from Pixabay Εμμηνόπαυση και αλλαγές στο σώμα: Πως να μην πάρετε βάρος

Εμμηνόπαυση και αλλαγές στο σώμα: Πως να μην πάρετε βάρος

Μία από τις κύριες ανησυχίες των γυναικών μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση είναι η αύξηση βάρους. Πόσο αληθεύει όμως αυτό; Μπορείτε να την αποφύγετε; Θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν θα πάρουν βάρος στην εμμηνόπαυση. Αρχικά, εμμηνόπαυση γνωρίζουμε ότι είναι η φάση όπου μια γυναίκα σταματά να έχει περιόδους. Συμβαίνει συνήθως μετά τα 45 χρόνια και έχει ορμονικές επιπτώσεις.

Σε αυτό το στάδιο, οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Μία γυναίκα θεωρείται πως έχει μπει στην εμμηνόπαυση εφόσον δεν έχει καμία περίοδο για έναν χρόνο.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά την εμμηνόπαυση 

Όμως, η εμμηνόπαυση έρχεται και με άλλες σωματικές αλλαγές που κάνουν τις γυναίκες ανήσυχες. Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι πως οι γυναίκες παίρνουν βάρος. Στη συνέχεια, θα αποκαλύψουμε την αλήθεια, τις διαδικασίες που εμπλέκονται σε αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτήν την αύξηση.

Ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν αυξάνεται το βάρος στην εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο γίνονται μια σειρά ορμονικών αλλαγών. Παρότι αυτές μπορεί να σχετίζονται με την αύξηση βάρους, η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί τη συνδέουν περισσότερο με τη γήρανση.

Όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η μυϊκή μάζα, ειδικά αν δε γυμναζόμαστε τακτικά. Αυτή η απώλεια μυϊκού ιστού οδηγεί σε σημαντική μείωση της θερμιδικής δαπάνης και, κατά συνέπεια, σε μια ελαφριά αύξηση βάρους χωρίς να έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες.

Αύξηση μυικής μάζας: Τροφές που βοηθούν στην δόμηση μυών 

Οι ορμονικές αλλαγές ίσως σχετίζονται με την αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Αυτή η μελέτη από το περιοδικό Climacteric δηλώνει ότι “οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να συνδέονται με την αύξηση βάρους στην περιοχή της κοιλιάς”. Επίσης, προτείνουν τη θεραπεία με οιστρογόνα ως λύση. Ωστόσο, καταλήγουν πως δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η θεραπεία στη σύνθεση του σώματος.

Διατροφή πλούσια σε οιστρογόνα για ισορροπημένες ορμόνες 

Αποθήκευση-Χάσιμο λίπους: Πως βάζουμε λίπος ενώ χάνουμε μυικό ιστό; 

Πώς να αποτρέψετε τις αλλαγές στο σώμα σας

Οι ορμονικές αλλαγές και η απώλεια μυϊκής μάζας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποφύγετε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα πλάνο γυμναστικής υψηλής έντασης ώστε να αποτραπεί η απώλεια ενεργού ιστού.

Επιπλέον, οι επιστημονική βιβλιογραφία προτείνει στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να γυμνάζονται τακτικά προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα όπως είναι η οστεοπόρωση.

Άσκηση: Ένα δυνατό «όπλο» κατά της οστεοπόρωσης 

Από διατροφικής πλευράς, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα που θα βοηθήσουν το σώμα σας να πάρει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται, αλλά χωρίς προκαλούνται ανισορροπίες στην ενέργεια.

1. Διαλείπουσα νηστεία

Αυτός είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να εξουδετερώσετε μια μεγάλη ποσότητα θερμίδων με ελάχιστη προσπάθεια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρακάμψετε το πρωινό επειδή οι ορμονικοί κύκλοι μειώνουν την όρεξη το πρωί.

Μελέτες αναφέρουν επίσης πως αυτές οι διατροφικές ανάγκες είναι θετικές επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή ασθενειών όπως του διαβήτη τύπου 2.

Διαλειμματική ή διαλείπουσα διατροφή-νηστεία: Τι είναι και οφέλη 

2. Να τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες

Η κύρια λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παραγωγή ενέργειας. Στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, εκτός αν γυμνάζονται πολύ, δεν είναι απαραίτητη τόσο πολύ αυτή η θρεπτική ουσία.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι καλή η μείωση των υδατανθράκων και η μικρή αύξηση των πρωτεϊνών. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την απώλεια μυϊκής μάζας.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι καλύτερο να μειώσετε τους υδατάνθρακες και να αυξήσετε τις πρωτεΐνες. Αυτές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί να γίνουν λίγο δύσκολες. Επιπλέον, η ανεπάρκειά τους σε ίνες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία του εντέρου. Ωστόσο, αν επιλέξετε μια σωστή διατροφή με λίγους υδατάνθρακες θα μπορέσετε να αποφύγετε αυτά τα ζητήματα.

Κετογονική δίαιτα: Τι είναι, οφέλη και παρενέργειες 

Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ακατέργαστων τροφών θα σας βοηθήσει να υποστηρίξετε την ποσότητα ινών που ζητά το σώμα σας. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η κατανάλωση ινών συνδέεται και με την αποτροπή κινδύνων για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες~Ποιοι είναι και ποιοι μας ωφελούν 

3. Επιλέγετε φρέσκα και εποχικά τρόφιμα

Σε αυτό το ευαίσθητο στάδιο της ζωής σας, και από ορμονικής πλευράς, θα πρέπει να εξασφαλίσετε τη λήψη σωστής ποσότητας βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα φρέσκα τρόφιμα για να το καταφέρετε.

Αποφύγετε τα εμπορικά προϊόντα για να μπορέσετε να βελτιώσετε την προμήθεια μικροθρεπτικών ουσιών και να μειώσετε την κατανάλωση τρανς λιπαρών και χημικών προϊόντων.

Επιπροσθέτως, αν συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας θα λάβετε περισσότερα αντιοξειδωτικά τα οποία θα σας βοηθήσουν ενάντια στη γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες.

Η επιστημονική βιβλιογραφία συμβουλεύει να τρώτε περισσότερα μύρτιλλα και φρούτα του δάσους αν θέλετε να βάλετε περισσότερες θρεπτικές ουσίες στη διατροφή σας.

Γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι απολύτως απαραίτητα 

Μπορεί να πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση;

Μπορείτε να επηρεάσετε τον τρόπο που αλλάζει το σώμα σας κατά την εμμηνόπαυση. Παρά τις ορμονικές αλλαγές και τη γήρανση που προκαλούν μια αύξηση βάρους, υπάρχουν τρόποι για να εξισορροπήσετε το φαινόμενο.

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρέσκα προϊόντα και η τακτική άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους μετά τα 45. 

meygeia.gr 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Ένα φυσικό προϊόν που μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή διέλευση του σώματος κατά την εμμηνόπαυση είναι η ρίζα MACA (ΜΑΚΑ)

Το μάκα είναι εξαιρετικά προσαρμογόνο, που σημαίνει πως όταν το καταναλώνουμε το σώμα μας ξέρει και το διαθέτει εκεί ακριβώς που έχει τις ανάγκες του.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του MACA-ΜΆΚΑ είναι η ικανότητα να υποστηρίζει το ενδοκρινικό σύστημα.

Από μόνο του δεν περιέχει ορμόνες ούτε αλλάζει τα επίπεδα ορμονών στο αίμα όταν το πάρετε. Αντιθέτως συμβάλλει στην αποκατάσταση του ενδοκρινικού συστήματος μέσω του υποθαλάμου / υπόφυσης άξονα βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου, της υπόφυσης και των επινεφριδίων.

Αυτό εξασφαλίζει τη σωστή ισορροπία των ορμονών και την ομαλή έκκρισή τους στο σώμα. Με απλά λόγια εξασφαλίζει τη σωστή «ενδοεπικοινωνία» μεταξύ των ενδοκρινικών οργάνων.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα, καθώς είναι ασφαλέστατο για γυναίκες και άντρες!

Αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού, συμβάλλει στη βελτίωση του αδενικού συστήματος, αυξάνει τη ζωτικότητα, βελτιώνει τον ύπνο, εξισορροπεί συναισθηματικά τον άνθρωπο, ενώ ως προσαρμογόνο βότανο συμβάλλει στην ομοιόσταση του οργανισμού, επαναφέροντας τις λειτουργίες του στα φυσιολογικά επίπεδα!

Κάτι ακόμη που είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο κατά την εμμηνόπαυση, είναι τα ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ:

Γιατί τα Ω 3 είναι απαραίτητα στην εμμηνόπαυση

Και τα δύο συμβάλλουν θετικά στις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, εκτός των άλλων.

Μάθετε περισσότερα και πως μπορείτε να τα παραλάβετε και να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας ως συμπληρώματα διατροφής, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ  

Διότι, Η έξυπνη γυναίκα αντιμετωπίζει την εμμηνόπαυση φυσικά

Δείτε ακόμη: Βότανα και Συμπληρώματα Διατροφής για τις Εξάψεις της Εμμηνόπαυσης

Εμμηνόπαυση: Τρόποι μείωσης των ενοχλήσεων στις αρθρώσεις και ενδυνάμωσης των οστών 

Ποιες τροφές επιταχύνουν και ποιές επιβραδύνουν την εμμηνόπαυση

Χτίστε γερά οστά που θα διατηρηθούν και μετά την εμμηνόπαυση 

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: Η 2η άνθιση της γυναίκας! 

Προεμμηνόπαυση: Οι απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία 

Βιβλιογραφία:

  • The NAMS 2017 Hormone Therapy Position Statement Advisory Panel., The 2017 hormone therapy position statement of the north american menopause society. Menopause, 2017. 24 (7): 728-753.
  • Proietto J., Obesity and weight management at menopause. Aust Fam Physician, 2017. 46 (6): 368-370.
  • Skouby SO., Menopause weight gain: the influence of TSEC intervention. Menopause, 2016. 23 (4): 357-8.
  • Chopra S., Sharma KA., Ranjan P., Malhotra A., Vikram NK., Kumari A., Weight management module for perimenopausal women: a practical guide for gynecologists. J Mildlife Health, 2019. 10 (4): 165-172.