Δευτέρα, Οκτωβρίου 18

Wall Street Journal> 4,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ “εξαφανίστηκαν”. Αρνούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους!

Παγκόσμια κρίση

Ακόμα και 5άστερα ξενοδοχεία σταματούν τον καθημερινό καθαρισμό δωματίων λόγω έλλειψης προσωπικού

Είκοσι περίπου μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, που ουσιαστικά αναδιαμόρφωσε την παγκόσμια οικονομία, περίπου 4,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες απουσιάζουν από τις εργασίες τους. Πρόκειται για ένα τρομακτικό νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του μόλις το 61,6% των ανθρώπων που είναι ικανοί για εργασία. Αυτό το πολύ ανησυχητικό γεγονός έρχεται καθώς οι οι εργοδότες αγωνίζονται να καλύψουν περισσότερες από 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αλλά και την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση ενόψει και εορτών.

Επιπλέον, οι αιτήσεις για ανέργους στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε 293.000 την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που έπεσαν κάτω από τις 300.000, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αποχωρούν από τις θέσεις τους και κυρίως από τομείς όπως η μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η επιθυμία για εργασία μειώθηκε κατά κανόνα σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες και τομείς σταδιοδρομίας, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών, των εργαζομένων χωρίς πτυχίο κολεγίου και εκείνων σε επιχειρήσεις και τομείς με χαμηλές αμοιβές, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και παιδική φροντίδα.

Πολλοί οικονομολόγοι περίμεναν ότι με το άνοιγμα των σχολείων, τη λήξη των επιδομάτων ανεργίας και την πτώση των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta, θα υπήρχε αύξηση στην αναζήτηση εργασίας αυτό το φθινόπωρο. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού εντείνονται: Η ζήτηση εργασίας μειώθηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν με ρυθμούς ρεκόρ τις δουλειές τους τον Αύγουστο. Πλέον, οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η επιδείνωση της έλλειψης εργαζομένων αντικατοπτρίζει μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις, όπως την επιτάχυνση των συνταξιοδοτήσεων λόγω πανδημίας, που δεν πρόκειται να αντιστραφεί.

Πολλοί αναμένουν ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, και μερικοί λένε ότι είναι μόνιμη. Από 52 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από τη Wall Street Journal, οι 22 προέβλεψαν ότι η συμμετοχή στην εργασία δεν θα επανέλθει ποτέ στο προ-πανδημικό επίπεδο.

«Το πρόβλημά μας δεν είναι μια οικονομία που δεν θέλει να ξεκινήσει. Έχει ήδη επανεκκινήσει», δήλωσε ο Ron Hetrick, οικονομολόγος στην εταιρεία ανάλυσης Emsi Burning Glass. «Απλά, δεν υπάρχουν άνθρωποι για να ενεργοποιήσουν τον… κινητήρα. Δεν ξέρουμε πώς να ξαναζωντανέψουμε αυτή την κατάσταση τώρα».

Κανονικά, μετά από μία ύφεση, οι καταναλωτές θα έπρεπε να είναι απρόθυμοι να ξοδέψουν, οι επιχειρήσεις να προσλάβουν και οι απολυμένοι εργαζόμενοι πρόθυμοι να βρουν δουλειά. Αυτή τη φορά, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ισχυρές και οι εργοδότες ανυπομονούν να προσλάβουν, αλλά οι εργαζόμενοι δεν είναι πρόθυμοι ή ικανοί να επιστρέψουν. Οι εταιρείες προσαρμόζονται πλέον με τρόπους που δείχνουν να αποδέχονται την έλλειψη εργαζομένων ως την σημερινή κατάσταση, κάνοντας αλλαγές που υπόσχονται ότι θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο.

Η προοπτική ενός μικρότερου εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να δυσκολέψει ιδιαίτερα τις μεγάλες επιχειρήσεις να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους προσλήψεων για την περίοδο των εορτών. Η Amazon Inc. και η Walmart Inc. ανακοίνωσαν όστι σχεδιάζουν να προσλάβουν περισσότερους από 300.000 εργαζομένους, η κάθε μία, τους επόμενους μήνες, ενώ η UPS και η FedEx Corp. ελπίζουν να προσλάβουν σχεδόν 200.000 διακινητές πακέτων και άλλους υπαλλήλους.

Ήδη, οι νέοι εργαζόμενοι αποκομίζουν οφέλη από τις μεγάλες αυξήσεις μισθών. Ταυτόχρονα, πολλές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στο υψηλότερο μισθολογικό κόστος ενισχύοντας την παραγωγή των εργαζομένων που έχουν, με την παραγωγικότητα να αυξάνεται κατά 5% από το πρώτο τρίμηνο του 2020 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οι λόγοι για την έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι εκατοντάδες και συχνά αλληλένδετοι. Τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, που στερούνται εργαζομένων, απομακρύνουν ήδη οικογένειες. Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στη φροντίδα των παιδιών μειώθηκε κατά 108.700, ήτοι 10,4%, τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι μισθοί των εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκαν κατά 10% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020. Την ίδια στιγμή, επειδή ακριβώς οι παιδικοί σταθμοί έγιναν ακριβότεροι για τη μέση οικογένεια αυτό προσφέρει σε ορισμένους γονείς με μικρά παιδιά έναν πρόσθετο λόγο να μένουν στο σπίτι αντί να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Από την άλλη, τα πολύ αυστηρά μέτρα στα σύνορα των ΗΠΑ μείωσαν τη διαθεσιμότητα των μεταναστών εργαζομένων. Επίσης, πολλοί μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι, φοβούμενοι τον ιό και έχοντας ήδη κερδίσει αρκετά από την εργασία τους, αποσύρονται νωρίτερα ζητώντας συντάξεις. Άλλοι εργαζόμενοι έχουν ήδη αυτοαπασχοληθεί. Τρισεκατομμύρια ομοσπονδιακά δολάρια σε επιδόματα έχουν κάνει επίσης πολλούς λιγότερο πρόθυμους να επιστρέψουν σε επίπονες και κακά αμειβόμενες εργασίες.

«Η δουλειά, τουλάχιστον για μένα, δεν συνέβαλε σε τίποτα στα της οικογένειας μας», ανέφερε η Stephanie Schaefer, 36χρονη μητέρα δύο παιδιών από το Riverside της Καλιφόρνια στην wall Street Journal. Κατά την έναρξη της πανδημίας, η κυρία Schaefer εργάστηκε με μερική απασχόληση ως εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων στην εκκλησία της περιοχής της, κερδίζοντας περίπου 31.000 δολάρια το χρόνο. Αγαπούσε τη δουλειά και σχεδίαζε να μείνει ακόμα και μετά το δεύτερο παιδί της το 2020, με τη μητέρα της να είναι εκείνη που πρόσεχε τα παιδιά. Την παραμονή των Χριστουγέννων, η μητέρα της πέθανε από Covid.

Την ίδια εποχή, ο σύζυγός της πήρε αύξηση ως υπάλληλος για έναν κατασκευαστή δαπέδων. Το ζευγάρι διαπίστωσε γρήγορα το υψηλό κόστος της φροντίδας των παιδιών σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο η Stephanie να μείνει σπίτι με την 3χρονη κόρη και τον ενός έτους γιο τους, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν στο νηπιαγωγείο.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι πολλοί εργαζόμενοι σε τομείς με χαμηλές αμοιβές παρασύρονται από βιομηχανίες με υψηλότερες αμοιβές ή αναζητούν εργασίες με υψηλότερες απολαβές ή ψάχνουν πιο επιτακτικά τη δουλειά που θα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Τον Αύγουστο, σχεδόν 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, αριθμός ρεκόρ σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και κάτι που είχε να συμβεί από το 2000.

Πολλές μεγάλες εταιρείες αύξησαν τους μισθούς για τους εργαζόμενους τους τα τελευταία χρόνια καθώς η αγορά εργασίας «έσφιξε» επικίνδυνα, μια τάση που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Εάν η Amazon πληρώνει 15 δολάρια την ώρα για να εργάζεται κάποιος σε μια αποθήκη, αυτό θα ήταν μία πιο επικερδής εργασία από το να είσαι εργαζόμενος σε παιδικό σταθμό», ανέφερε η Betsey Stevenson, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία παλαιότερα ήταν σύμβουλος του Barrack Obama στον Λευκό Οίκο. «Οι εργαζόμενοι στην παιδική μέριμνα έχουν απλώς περισσότερες επιλογές αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

Η Goldman Sachs ανέφερε σε έκθεση της αυτόν το μήνα ότι τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας, τα οποία κάποια στιγμή προσέφεραν έως και 600 δολάρια την εβδομάδα σε ανέργους, εκτός από τα κανονικά επιδόματα, πιθανότατα συνέβαλαν κατά πολύ στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, άλλοι οικονομολόγοι το αμφισβητούν. Αυτά τα επιπλέον οφέλη έπαυσαν σε περίπου από τις μισές Πολιτείες νωρίτερα το καλοκαίρι και στις υπόλοιπες στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ανήλθαν συνολικά στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, αυξημένες κατά 21% από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020 που ήταν στα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της επενδυτικής τράπεζας Natixis.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, ο Jesse Stromwick ήταν ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής σε μια μικρή εταιρεία λογισμικού στο Portland του Oregon, επιβλέποντας μερικές δεκάδες υπαλλήλους. «Στην πανδημία υπήρχαν πολλές προκλήσεις για την επιχείρησή μας τις οποίες κλήθηκα να αντιμετωπίσω», ανέφερε ο 34χρονος Stromwick. Η γέννηση του γιου του τον περασμένο Νοέμβριο συνέβαλε στο μεπι σε σκέψεις για το αν η αμοιβή της εργασίας του αξίζει τις θυσίες. Αρχικά, αναζήτησε άλλες ευκαιρίες. Όταν ένας φίλος τού πρότεινε να πάρει όλη την άδεια του, ο Stromwick ενθουσιάστηκε. «Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί πραγματικά στον καπιταλισμό;» θυμάται να σκέφτεται, καθώς σπανίως είχε πάρει άδεια στο παρελθόν.

Η σύζυγός του, νοσοκόμα-μαία, υποστήριξε την επιθυμία του. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιτρέψει σε δανειολήπτες όπως η σύζυγός του να αναστείλουν τις πληρωμές φοιτητικών δανείων έως τον Ιανουάριο του 2022. Το ζευγάρι επίσης αναχρηματοδότησε την υποθήκη του με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτές οι προσαρμογές εξοικονόμησαν περίπου 2.000 δολάρια το μήνα στην οικογένεια. Την ίδια στιγμή, η σύζυγος του Stromwick δουλεύει κάποιες λίγες ώρες περισσότερο.

Ήδη ο 34χρονος περνάει περισσότερο χρόνο με τον 11 μηνών γιο του Άμος, μαγειρεύει και συνεργάζεται με έναν φίλο του προκειμένου να σχεδιάσουν μία νέα ψηφιακή εφαρμογή γυμναστικής, η οποία ελπίζει ότι τελικά θα βγάλει αρκετά χρήματα για να γίνει δουλειά πλήρους απασχόλησης. «Πριν από δύο χρόνια σκεφτόμουν ότι θέλω να ανέβω όσο πιο ψηλά μπορώ στην εταιρική κλίμακα», είπε. «Απλά, με ενδιαφέρει λιγότερο τώρα αν σκεφτεί κανείς το πόσα θυσίαζα σε σχέση με την ψυχική μου υγεία και την οικογένειά μου», συμπληρώνει.

Ωστόσο, η πανδημία παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στην αγορά εργασίας. Από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εργαστούν επειδή ήταν άρρωστοι με Covid ή φροντίζουν κάποιον που έχει τον ιό, αυξήθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του Υπουργείου Εμπορίου από την Moody’s. Ενώ τα αναφερόμενα κρούσματα Covid αυξήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπεδο, οι αριθμοί έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ήδη οι εργοδότες αναθεωρούν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα προκειμένου να προσαρμοστούν στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. Κάποιες επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια, κόβουν τις ώρες ή τις ημέρες που είναι ανοιχτές. Άλλοι κόβουν από τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Σε εθνικό επίπεδο, η απασχόληση σε εστιατόρια και μπαρ μειώθηκε κατά 930.500 θέσεις εργασίας, ή 7,6%, τον Σεπτέμβριο από τον Φεβρουάριο του 2020. Η ωριαία αμοιβή αυξήθηκε κατά 12,7% μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Αυγούστου 2021. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι ορισμένα από αυτά τα κόστη μεταφέρονται στους πελάτες: Τα γεύματα των εστιατορίων ήταν 7,3% ακριβότερα τον Σεπτέμβριο από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2020.

Η δυσκολία στην εύρεσε προσωπικού αλλάζει επίσης τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων. Η Host Hotels & Resorts Inc., μεγάλος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, μεταξύ των οποίων των Hyatt και Marriott, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξάλειψη του ζεστού μπουφέ πρωϊνού αλλά και άλλες αλλαγές στις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών, απαιτώντας επίσης από τους επισκέπτες να ζητούν καθημερινό καθαρισμό δωματίων αντί να το παρέχουν αυτομάτως.

Η Hilton Worldwide Holdings Inc. αναφέρει επίσης ότι θα καθαρίζει πλήρως τα δωμάτια πριν από το check in των επισκεπτών και στη συνέχεια κάθε πέμπτη ημέρα της διαμονής τους εκεί, με καθημερινή υπηρεσία καθαριότητας διαθέσιμη μόνο για τους επισκέπτες που το ζητούν.

«Ο κλάδος μας χρειάζεται περισσότερους εργαζόμενους καθαριότητας. Χρειαζόμαστε περισσότερους αντιπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέλη της γαστρονομικής ομάδας», δήλωσε ο Geoff Ballotti, διευθύνων σύμβουλος της Wyndham Hotels & Resorts Inc., στους αναλυτές τον Ιούλιο. Με το πέρας της καθημερινής καθαριότητας, είπε: «Νομίζω ότι εκεί κατευθύνεται η βιομηχανία». Τα ξενοδοχεία απασχόλησαν περίπου 290.000 λιγότερους ανθρώπους τον Αύγουστο σε σχέση με το μήνα πριν από την πανδημία, μία πτώση 17%, και πλήρωναν στους υπαλλήλους τους κατά μέσο όρο 20,83 δολάρια την ώρα τον Αύγουστο, ένα ποσό αυξημένο κατά 13,3% από πριν από την πανδημία.

Εν μέσω των ελλείψεων, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιζητούν εξοικονόμηση εργασίας μέσω της τεχνολογίας, όπως σταθμούς αυτοελέγχου σε λιανοπωλητές και δισκία για παραγγελία φαγητού σε εστιατόρια. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών αυξήθηκαν 16% σε ετήσια βάση έως τον Ιούνιο, αφού αυξήθηκαν κατά 4% ετησίως κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του Υπουργείου Εμπορίου της Moody’s Analytics.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία έχει και η 62χρονη Siomara Wilson, η οποία απολύθηκε από τη θέση διευθυντή στη Marriott International Inc., τον εργοδότη της για περίπου 25 χρόνια. Οι ευκαιρίες απασχόλησης που εμφανίστηκαν ήταν ελάχιστες και εκείνη και ο σύζυγός της είχαν δημιουργήσει ένα οικονομικό μαξιλάρι από χρόνια εξοικονόμησης χρημάτων, επενδύσεων στο χρηματιστήριο και σε ακίνητα. Αποφάσισε να αποσυρθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματίσει προηγουμένως.

Η κυρία Wilson ανέφερε στην Wall Street Journal ότι πλέον της αρέσει να πηγαίνει βόλτες με το σκύλο της, να εργάζεται εθελοντικά σε τράπεζα τροφίμων και να διαβάζει μυθιστορήματα του Τζον Γκρίσαμ. Όταν η Marriott επικοινώνησε πρόσφατα μαζί της για να δει το ενδιαφέρον της για μια νέα θέση εργασίας, εκείνη δεν το επιδίωξε. «Η ώρα δεν ήταν σωστή», είπε η κ. Wilson. «Απλά, δεν αντέχω να ξαναδώ τον εαυτό μου εκεί. Πλέον, όπου φύγει-φύγει…».

https://kourdistoportocali.com/news-desk/__trashed-27/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .