Παρασκευή, Νοεμβρίου 19

"ΧΑΡΑΤΣΙ" 1,4 ΔΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ+ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ !!!


Σχεδόν κατά 50% έχει «φουσκώσει» φέτος ο... εθνικός λογαριασμός για το ρεύμα,
επιβαρύνοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά με μια πρόσθετη δαπάνη της τάξεως των 1,4 δισ. ευρώ. Η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα εκτινάσσεται για σήμερα στο επίπεδο ρεκόρ και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, δημιουργώντας σοβαρές υπόνοιες για στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ όλα δείχνουν ότι ακολουθούν μεγαλύτερες δυσκολίες, αφού χθες η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 18%, ενώ η τιμή των δικαιωμάτων Co2 στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σχεδόν 16% τον Νοέμβριο και βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα πληρώνουν βαρύτατο τίμημα για την φετινή ενεργειακή κρίση. Όπως φαίνεται από επεξεργασία των στοιχείων του ΑΔΜΗΕ για τις τιμές χονδρικής και την κατανάλωση ρεύματος στη χώρα, η οικονομία υφίσταται ένα σοβαρό ενεργειακό σοκ, καθώς:
  1. Στο 10μηνο του 2021 η μέση τιμή στη χονδρική έχει εκτιναχθεί από τα 72,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 στα 106,8 ευρώ, δηλαδή 47,7% υψηλότερα (η σύγκριση με το 2019 γίνεται επειδή ήταν το τελευταίο «κανονικό» έτος στην ενέργεια πριν τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία).
  2. Έτσι, παρότι η κατανάλωση ρεύματος ήταν φέτος ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2019 (στα 42,48 εκατ. μεγαβατώρες, από 42,9 το 2019), το κόστος του ρεύματος εκτινάχθηκε από τα 3,1 στα 4,53 δισ. ευρώ, μια αύξηση κατά 1,43 δισ. ευρώ ή κατά 46,1%. Σημειώνεται ότι αυτή η αύξηση πέρασε σχεδόν στο σύνολό της στους λογαριασμούς χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αφού ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές, μέσω των οποίων η αυξήσεις στην τιμή χονδρικής μεταφέρθηκαν στους καταναλωτές.
  3. Δεν συνέβη, βεβαίως, το ίδιο το 2020, όταν οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία συμπίεσαν τη μέση τιμή χονδρικής στα 58 ευρώ/μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές δεν είδαν σοβαρές μειώσεις λογαριασμών, αντίθετα οι προμηθευτές αξιοποίησαν τη μειωμένη τιμή χονδρικής για να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους στη λιανική. Ιδιαίτερα για τη ΔΕΗ αυτό είχε ευεργετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα και κατάφερε να περάσει από μεγάλες ζημιές σε μικρά κέρδη προ φόρων (67 εκατ. ευρώ) το 2020. Με βάση τις τιμές χονδρικής και την κατανάλωση ρεύματος του 2020, ο «εθνικός λογαριασμός» για το ρεύμα έπεσε το 2020 στα 2,84 δισ. ευρώ από τα 3,66 δισ. του 2019.

Για τους Έλληνες καταναλωτές η κατάσταση φαίνεται ότι χειροτερεύει σοβαρά, καθώς όχι μόνο δεν εμφανίζονται σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών χονδρικής, αλλά αυτές ανεβαίνουν διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό και στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης η χονδρική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας για τη σημερινή ημέρα, φθάνοντας στα 254,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ημερήσια αύξηση που έφθασε το 6,8%. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 233,53 ευρώ στις 18 Οκτωβρίου.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, όλη η Ευρώπη συνεχίζει να επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλές τιμές, με τη Ρουμανία και την Βουλγαρία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ημερήσια βάση. Σε ορισμένες αγορές σημειώθηκε πτώση, από 7,5% έως και κατά 25,9% (σε Τσεχία και Σλοβακία).

Ο χάρτης των τιμών χονδρικής στην Ευρώπη

πηγη
https://www.kinima-ypervasi.gr/2021/11/14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .