Πέμπτη, Νοεμβρίου 18

Χωρίς ουσιαστικό όφελος από χάπι με ωμέγα-3 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19

Χωρίς ουσιαστικό όφελος από χάπι με ωμέγα-3 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19

Ζήσης Ψάλλας

Μια υψηλή δόση ενός καθαρού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, που διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή (EPA: εικοσαπεντανοϊκό οξύ) ήταν καλά ανεκτό αλλά δεν φάνηκε να έχει "χειροπιαστό" όφελος μεταξύ των ατόμων με COVID-19, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες 2021 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Υπήρξε όμως κάποια θετική τάση οφέλους, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν μια υψηλή δόση καθαρού αιθυλεστέρα εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA), που ονομάζεται icosapent ethyl (IPE), θα μείωνε το ποσοστό νοσηλειών και θανάτων μεταξύ των ατόμων με COVID-19.

Η Δοκιμή Πρόληψης και Θεραπείας του COVID-19 με EPA σε άτομα σε κίνδυνο - Παρέμβαση (PREPARE-IT 2) περιελάμβανε περίπου 2.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 ετών και άνω, που βρέθηκαν θετικοί στην νόσο COVID-19 και παρουσίασαν συμπτώματα λοίμωξης (πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια ή μυϊκό πόνο) για επτά ημέρες ή λιγότερο πριν από την εγγραφή στη μελέτη, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε χάπια IPE είτε εικονικό φάρμακο. Αυτοί που ήταν στο σκέλος της θεραπείας έλαβαν 8 γραμμάρια IPE, τέσσερις κάψουλες κάθε 12 ώρες με φαγητό για τρεις ημέρες, και ακολούθως 4 γραμμάρια IPE ως δύο κάψουλες κάθε 12 ώρες με το φαγητό από την τέταρτη ημέρα έως την 28η. Ούτε οι ασθενείς ούτε ο επαγγελματίας υγείας γνώριζαν αν έλαβαν το IPE ή το εικονικό φάρμακο.

Ζητήθηκε από μια υποομάδα ασθενών να αναφέρουν μόνοι τους τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο ημερολόγιο συμπτωμάτων, στην αρχή της μελέτης και στις 28 ημέρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με IPE ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή, αν και υπήρχε ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό συμμετεχόντων που σταμάτησαν να παίρνουν τα χάπια στην ομάδα IPE. Υπήρχε μια θετική, αν και όχι στατιστικά σημαντική, τάση για όφελος από τη θεραπεία.

Το συνταγογραφούμενο IPE έχει εγκριθεί από τον FDA ως συμπληρωματική θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ορισμένους ασθενείς. 

«Με βάση τα παρατηρήσιμα αποτελέσματα, οι δόσεις φόρτωσης IPE ήταν ασφαλείς και καλά ανεκτές», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Rafael Díaz, διευθυντής της Estudios Clínicos Latinoamérica στο Rosario της Αργεντινής. «Δεν είναι σαφές εάν μια μεγαλύτερη δοκιμή θα μπορούσε να υποστηρίξει ή να αντικρούσει τις θετικές τάσεις που καταγράφηκαν εδώ με τη θεραπεία υψηλής δόσης IPE».

.zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .