Πέμπτη, Νοεμβρίου 11

Και τώρα τι κάνουμε;

Του Μανόλη Καψή 

Και τώρα που τα κρούσματα έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ τι κάνουμε; Τώρα που το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Δεν κάνουμε πάντως lockdown απαντάει η κυβέρνηση. Δεν κάνουμε επίσης περισσότερους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Και τι κάνουμε; Προφανώς περιμένουμε.

Μάλλον η άποψη της κυβέρνησης- αλλά ενδεχομένως όχι όλων τουλάχιστον των λοιμωξιολόγων- είναι ότι και αυτό το κύμα της πανδημίας θα περάσει, θα ξεφουσκώσει, το ΕΣΥ θα ζοριστεί αλλά θα αντέξει και στο τέλος του χειμώνα θα έχουμε ίσως πλησιάσει το τείχος ανοσίας. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και αρκετοί από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί

θα νοσήσουν και θα αποκτήσουν αντισώματα. Όσοι μάλιστα έχουν κάνει το εμβόλιο και νοσήσουν, θα το περάσουν ελαφρά και θα αποκτήσουν την υβριδική ανοσία που σε προστατεύει αποτελεσματικά. Κάποιοι όμως θα αναγκαστούν να πάνε στο νοσοκομείο και κάποιοι, δυστυχώς -κυρίως οι ανεμβολίαστοι- θα καταλήξουν. Αλλά και τι να κάνουμε;

Να κάνουμε πάλι lockdown; Εχει τεράστιο κόστος για τα δημόσια οικονομικά και είναι και άδικο. Γιατί να κλειστούν μέσα οι εμβολιασμένοι, γιατί να χάσουν τις δουλειές τους ή την επιχείρησή τους, επειδή ορισμένοι αρνούνται το προφανές; Πάνω απ΄όλα η ανθρώπινη ζωή. Ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Να πείσουμε τους αρνητές να κάνουν το εμβόλιο, όπως ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας, αποδίδοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση; Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ένας σημαντικός αριθμός από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν θα κάνουν το εμβόλιο ο κόσμος να χαλάσει. Θα μπορούσε ίσως να τους πείσει ο πνευματικός τους, αλλά η Εκκλησία παρά τις εκκλήσεις, παρά τους θανάτους, δεν δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει πρωτοβουλία. Δεν θα είχε άλλωστε και επιτυχία. Απλώς θα δημιουργούσε ένα νέο κύμα αγανακτισμένων ιερέων και πιστών.

Να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί; Για παράδειγμα στα σώματα ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις; Εκτός από τα νομικά ζητήματα, θα δημιουργούσε ένα χάος μεταξύ των ενστόλων -ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων αρνείται το εμβόλιο- δυσαναπλήρωτα κενά και αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατικής Πολιτείας. Της δυνατότητας της πολιτείας να επιβάλει την πολιτική της.

Δείτε τι συνέβη με τους υγειονομικούς... Τις κινητοποιήσεις των οποίων με το σύνθημα "είμαστε ελεύθεροι από τα εμβόλια", στηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, που κατά τα λοιπά, ζητά από την κυβέρνηση να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις. Ποιες είναι αυτές;

Η έξαρση της πανδημίας χαρακτηρίζεται από τον πρωθυπουργό, πανδημία ανεμβολίαστων. Εχει βάση. Αν, όπως είπε ο Δημήτρης Τσιόδρας, μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους και 50 διασωληνωμένους.

Το ερώτημα που παραμένει είναι λοιπόν, γιατί δεν εμβολιάζονται, κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, (έστω και αν τις τελευταίες ημέρες, κάτι δείχνει να κινείται με την πρώτη δόση. Ορισμένοι τρόμαξαν, ευτυχώς).

Ανήκουμε στα Βαλκάνια, εξήγησε ο Ακης Σκέρτσος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι ακούν περισσότερο τους ιερείς και λιγότερο τους πολιτικούς υπεύθυνους; Είναι η θρησκοληψία των ορθοδόξων, που εξηγεί τα ποσοστά εμβολιασμών; Πληρώνουμε την αναξιοπιστία των θεσμών και των κρατικών υπηρεσιών;

Αυτό φαίνεται να δείχνει πάντως το παράδειγμα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, που μετρούν εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά και είναι τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης. Μετά από την κατάρρευση των κομουνιστικών καθεστώτων, η αξιοπιστία των πολιτικών που τους διαδέχθηκαν είναι στο ναδίρ, ενώ η εκκλησία δείχνει την ίδια ή και χειρότερη δυσπιστία με τους δικούς μας ιερείς, απέναντι στα εμβόλια και την επιστήμη. Αποτέλεσμα; Οι εμβολιασμοί έχουν πιάσει πάτο.

Αυτό φαίνεται να δείχνει και το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ εμβολιασμών. Ομως τη δική τους επιχείρηση Ελευθερία, ανέλαβε ένας ναύαρχος. Και όπως λέει και ο ίδιος, "ίσως βοήθησε ότι δεν είμαι πολιτικός".

Η δική μας δυσπιστία των θεσμών και της πολιτείας, η δυσπιστία και η δυσανεξία στις συμβουλές των ειδικών, βρήκε πρόσφορο έδαφος σε εκείνους τους πολίτες, τους "αντισυστημικούς”, που έκαναν καριέρα τα χρόνια της κρίσης, άνθισαν στις πλατείες των αγανακτισμένων, καταγγέλλοντας το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τους πουλημένους πολιτικούς. Αλλοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, άλλοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν αντιμετωπίζουν τα εμβόλια σαν μια συνωμοσία της Νέας Τάξης Πραγμάτων και του Γκέιτς, οι δε, σαν μια ακόμα επιχείρηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες, να αποκομίσουν υπερκέρδη. Και οι μεν και οι δε είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στις πλατείες για να καταγγείλουν τα περιοριστικά μέτρα, ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα και τις ελευθερίες των πολιτών..capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .