Τρίτη, Νοεμβρίου 23

Στομαχικές διαταραχές, Δυσπεψία και Βότανα

dispepsia-ke-votana

Στομαχικές διαταραχές, Δυσπεψία και Βότανα

Το στομάχι μας είναι το όργανο που επιβαρύνεται περισσότερο από κάθε άλλο στις καταχρήσεις που κάνουμε σε φαγητό και ποτά. Ένα από τα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη λειτουργία του στομάχου είναι η δυσπεψία.

Με τον όρο δυσπεψία, εννοούμε ένα μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων που οφείλονται σε κάποιο λειτουργικό πρόβλημα του στομάχου που προκαλείται από κακές διατροφικές συνήθειες και όχι μόνο.

Η δυσπεψία συνήθως συνοδεύεται με βάρος, φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, ναυτία, άσχημη γεύση, ξινίλες, ρεψίματα, κάποιες φορές διάρροια, πονοκέφαλο, πόνο στα κάτω άκρα (από τα γόνατα και κάτω), τοξιναιμία, αδυναμία, ατονία και καούρες.

Οι αιτίες αυτών των συμπτωμάτων μπορούν να οφείλονται στις ακανόνιστες ώρες φαγητού, στη πολυφαγία και γρήγορη λήψη τροφής, στις ακατάλληλες τροφές και σε νευρική ένταση. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τους παράγοντες αυτούς και αλλάξουμε ανάλογα τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να θεραπεύσουμε τη δυσπεψία.

Αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας στην πρόληψη ή την θεραπεία αυτού του προβλήματος με λίγα λόγια είναι τα εξής:

1) Να μην τρώμε μεγάλες ποσότητες και ιδιαίτερα να μην τρώμε μόνο μία φορά την ημέρα. Να προτιμούμε μικρότερα και συχνότερα γεύματα με χρονική απόσταση μεταξύ τους τεσσάρων ωρών.

2) Να τρώμε αργά και να φροντίζουμε να μασάμε καλά τις τροφές. Να μην τρώμε όταν κινούμεθα, διαβάζουμε ή βλέπουμε τηλεόραση. Να μην τρώμε σε περιβάλλον με θόρυβο.

3) Να αποφεύγουμε τροφές και ποτά που ερεθίζουν το στομάχι μας. Καφές, αλκοόλ, αναψυκτικά, γλυκά, τηγανητά και λιπαρά φαγητά προκαλούν δυσπεψία.

4) Να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα, στεροειδή κλπ.

5) Να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ετοίμων φαγητών όπως φαστ-φούντ ή μαγειρεμένων σε φούρνο μικροκυμάτων ή κονσέρβες.

6) Να μειώσουμε και αν είναι δυνατόν να αποφεύγουμε το κάπνισμα.

7) Να διατηρούμε κανονικό σωματικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στην κοιλιά και σπρώχνει το περιεχόμενο του στομαχιού προς τον οισοφάγο προκαλώντας καούρα οπισθοστερνικά και στο στομάχι.

8) Να ασκούμαστε τακτικά. Η τακτική ήπια σωματική άσκηση διευκολύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

9) Να μάθουμε να χειριζόμαστε το καθημερινό στρες. Δυστυχώς το στρες έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Δύσκολα μπορούμε να το αποφύγουμε. Αν όμως μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε σωστά, τότε δεν του επιτρέπουμε να προκαλέσει διαταραχές στην υγεία μας, όπως μεταξύ των άλλων και δυσπεψία.

Υπάρχουν αρκετά βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε τη θεραπευτική διαδικασία αλλά επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση.

Ένα από τα σημαντικά βότανα για το στομάχι μας είναι η Σπειραία η οποία καταπραΰνει το στομάχι και μειώνει την υπερβολική οξύτητα.

Τα μαλακτικά βότανα όπως η ρίζα Σύμφυτου, ο λυκίσκος, η ρίζα Αλθαίας και η Βρώμη είναι επίσης χρήσιμα.

Αν το πρόβλημα εστιάζεται σε νωθρή πέψη, τα πικρά βότανα όπως η Γεντιανή και Υδραστίδα και η Αρτεμισία το Αψίνθιον βοηθούν σημαντικά.

Αν υπάρχει τυμπανισμός η χρήση άφυσων βοτάνων ανακουφίζει άμεσα. Βότανα όπως το Γλυκάνισο, η Μέλισσα, το Κάρδαμο, το Μάραθο και η Μέντα, βοηθούν στο να μειωθεί η ένταση του τυμπανισμού και μας ανακουφίζουν.

Τέλος αν η δυσπεψία μας οφείλεται σε νευρική ένταση, τα χαλαρωτικά νευροτονωτικά όπως το Χαμομήλι, ο Λυκίσκος, η Λεβάντα, το Δενδρολίβανο και η Βαλεριάνα θα μας βοηθήσουν σημαντικά.

“Τροφή”: Ο καλλίτερος τρόπος για να αποκαταστήσετε την υγιεία, του στομάχου, του εντέρου και ολόκληρου του γαστρεντερικού σας συστήματος, αλλά και να την διατηρήσετε είναι η μοναδική μαστίχα Χίου: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού! 
Ο ρόλος της μαστίχας Χίου στην υγιεία

Έτσι έχω φροντίσει και έχω εξασφαλίσει για όσους την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μαστίχα Χίου, σε σκόνη, κλεισμένη σε κάψουλα, κάτι που σας διευκολύνει στην χρήση.

Ενημερώνω δε, πως μαστίχα Χίου σε σκόνη ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ, καθώς όταν η σκόνη της μείνει στο αέρα στερεοποιείται. Άρα όσοι έχετε πάρει μαστίχα σε σκόνη, πρέπει να ξέρετε, ότι έχει αναμιχθεί με «κάτι» και εύχομαι αυτό το κάτι να είναι καλό για την υγιεία σας!

Για να αποκτήσετε το συγκεκριμένο προϊόν που προτείνω και γνωρίζω εκ πείρας την ασφάλεια, καθαρότητα και αποτελεσματικότητα, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Θεραπευτικά ροφήματα για διάφορες στομαχικές διαταραχές!

Νεράντζια για τον στομαχόπονο και τη χώνεψη!!

13 σπιτικές θεραπείες για το στομάχι!

Βάμμα Καγιέν για τόνωση, καρδιοπάθειες, δυσπεψίες και εγκεφαλικά!

Απαλλαγείτε από τις καούρες

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται φυσικά; 

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .