Τράκαρες παρκαρισμένο όχημα; Ολέθριο λάθος να την κοπανήσεις

Τράκαρες παρκαρισμένο όχημα; Ολέθριο λάθος να την κοπανήσεις

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Από τα χειρότερα συναισθήματα αδικίας και απογοήτευσης είναι να βρεις το αυτοκίνητο σου στραπατσαρισμένο και κανένα σημείωμα με στοιχεία στο παρμπρίζ. Ζημιές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και χιλιάρικα και σε περίπτωση που δεν διαθέτεις μεικτή ασφάλεια είσαι αναγκασμένος να βάλεις το χέρι βαθειά στην τσέπη.

Γιατί όμως να την «κοπανήσει» κάποιος;


Ζούμε σε πόλεις με τεράστιο πληθυσμό και εκατομμύρια αυτοκίνητα. Στενά, πολυσύχναστες περιοχές και ο ανθρώπινος παράγοντας, είναι ένας συνδυασμός που ευνοεί μικροτρακαρίσματα. Αυτός ακριβός είναι και ο λόγος όπου είμαστε όλοι αναγκασμένοι από το νόμο να οδηγούμε μόνο ασφαλισμένα οχήματα, ώστε να είμαστε καλυμμένοι για παν ενδεχόμενο. 

Εφόσον από μία απροσεξία κάνεις ζημιά σε ένα παρκαρισμένο όχημα, δεν έχεις κανέναν λόγο να φύγεις. Αφήνεις τα στοιχεία σου και η ασφαλιστική είναι υποχρεωμένη να σε καλύψει, ενώ όσον αφορά τη γνωστή δικαιολογία «θα ανεβούν τα ασφάλιστρα», αυτό σε περίπτωση που γίνει θα είναι ένα αμελητέο ποσό. Παράλληλα, όπως εσύ δεν θα ήθελες να σου χτυπήσουν το αυτοκίνητο και να εξαφανιστούν, μην πράξεις το ίδιο. Ποιος ο λόγος να πληρώνουμε ασφάλεια εάν δεν την χρησιμοποιούμε όταν έρθει η στιγμή;

Στην περίπτωση που ο θύτης ήταν ανασφάλιστος, τότε παίζει κορώνα γράμματα την κίνηση του να εξαφανιστεί. Αυτό καθώς εάν κάποιος αυτόπτης μάρτυρας καταγράψει τον αριθμό πινακίδας και ενημερώσει, τότε και θα δεχθεί πρόστιμο (500 ευρώ λόγω ανασφάλιστου οχήματος) αλλά και θα πρέπει με νομική εντολή να καλύψει τις ζημιές. (εφόσον φυσικά κινηθεί ο ιδιοκτήτης νομικά).

Τι συμβαίνει εάν το όχημα που χτυπήθηκε ήταν παράνομα παρκαρισμένο;
Ακόμα και στην περίπτωση που έχεις παρκάρει παράνομα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον οδηγό του κινούμενου οχήματος. Ο ιδιοκτήτης του παράνομα σταθμευμένου οχήματος απλά θα λάβει την κλήση που του αναλογεί. (αυτό δεν ισχύει σε περιπτώσεις όπου απαγορεύεται το παρκάρισμα που εμποδίζει την είσοδο – έξοδο από νοσοκομειακή μονάδα).

TIP: Εάν είσαι μάρτυρας σε μία τέτοια περίπτωση hit and run, το γεγονός πως ο οδηγός κατεβαίνει και αφήνει ένα χαρτάκι στο παρμπρίζ, δεν σημαίνει αυτόματα πως έχει σημειώσει τα πραγματικά του στοιχεία. Μπορείς να σώσεις την κατάσταση εξακριβώνοντας τα ο ίδιος.

 https://www.zougla.gr/automoto/reportaz/article/trakares-parkarismeno-oxima-giati-na-tin-kopanisis