Σε νέα πρωτοβουλία για την προσέλκυση των -ανά τον κόσμο- Ορθοδόξων, προβαίνει η Ρωσία. Στόχοι, η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες παγκοσμίως.

Πρόκειται για την παγκόσμια πλατφόρμα, Global Orthodox, η οποία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, έχει σχεδιαστεί με «γνώμονα» την «έξυπνη χρήση δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο, προκειμένου να ενώσει τους κοσμικούς Ορθοδόξους σε όλο τον κόσμο».

Να σημειωθεί πως η Ρωσία συστηματικά, εδώ και χρόνια, οργανώνει τις παρεμβάσεις της σε διεθνές επίπεδο και στον τομέα της θρησκείας. Η τελευταία πρωτοβουλία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της πλατφόρμας, βασίζεται στο δεδομένο της «παγκοσμιότητας της ενιαίας κοινότητας των Χριστιανών, στη λογική της συνέχειας της Ορθοδοξίας που στηρίζεται στο Ευαγγέλιο, στην ειρήνη και στην πίστη στον Θεό».

Ανταλλαγή ιδεών

Την ίδια στιγμή, προσθέτουν, «οι νέες τεχνολογίες, οι σύγχρονες επικοινωνίες και ένας ενιαίος χώρος διακίνησης της πληροφορίας, κάνουν τους ανθρώπους στον 21ο αιώνα να αναζητούν νέες ευκαιρίες για να ενωθούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες. Με απλά λόγια, παντού, όπου και να βρεθούν οι άνθρωποι, σε παρέες ή δημόσιους χώρους, αναζητούν «τον δικό τους» άνθρωπο. Με τους «δικούς μου» θέλω να μοιράζομαι, να επικοινωνώ, να ταξιδεύω, ακόμα και να διαφωνώ και να μαλώνω. Πρόκειται για τη νέα κυρίαρχη, σύγχρονη τάση που θα διαμορφώσει τον πολιτισμό, την οικονομία και τις πεποιθήσεις στο εγγύς μέλλον».

Ωστόσο, παρατηρούν, «δεν πρόκειται για μια πλατφόρμα, με την κλασική έννοια της παροχής πληροφοριών στον χρήστη της. Δεν αποτελεί, επίσης, απλώς ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στον φορέα της πληροφορίας και τον χρήστη της πλατφόρμας. Οι δημιουργοί της έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα πολυμέσων, η οποία θα μπορούσε να είναι ένας αξιόπιστος φορέας πληροφόρησης για τα παγκόσμια Μέσα Ενημέρωσης όσον αφορά τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Επιπλέον, ένας τόπος ανταλλαγής απόψεων και συζήτησης για τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους χρήστες του Διαδικτύου και μια αξιόπιστη πηγή πληροφορίας για Ορθόδοξους διανοούμενους».

Υπέρβαση του σχίσματος

Ταυτόχρονα, το Global Orthodox «θα είναι ένα κοσμικό -μη πολιτικό- κανάλι ενημέρωσης για το ευρύ κοινό. Κοσμικό με την έννοια του «μη εκκλησιαστικού». Εκεί θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες των διαφόρων Εκκλησιών με στόχο την αναζήτηση κοινών σημείων κατανόησης και υπέρβασης του σχίσματος των πιστών στις διάφορες χώρες. Επιπλέον αντικείμενα θα είναι κοινωνικά γεγονότα και καταστάσεις της δημόσιας σφαίρας και ζωής. Βασική αρχή της πλατφόρμας είναι ο σεβασμός στις απόψεις των άλλων και ο ανοικτός διάλογος».

Τέλος, «εκτός από την προώθηση ενημερωτικού υλικού, η Global Orthodox σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνάξεις και περιηγήσεις για δημοσιογράφους και εκπροσώπους της μπλογκόσφαιρας, οι οποίες θα συμβάλλουν στο να τονιστεί η ενότητα αλλά και η διαφορετικότητα των λαών και εθνοτήτων των χωρών στις οποίες υπάρχουν Ορθόδοξες Εκκλησίες

 https://www.antinews.gr/action.read/kosmos/pagkosmia-ilektroniki-platforma-tis-orthodoksias-dimiourgei-i-mosxa/5.154393