Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποχωρούν από την Κίνα


Η Yahoo ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την αγορά της Κίνας, αναστέλλοντας τις υπηρεσίες της εκεί, εν μέσω, όπως λέει, ενός «ολοένα και πιο δύσκολου» επιχειρηματικού και νομικού περιβάλλοντος.

Οι ξένες εταιρείες τεχνολογίας αποσύρουν ή μειώνουν τις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ισχύει ένας αυστηρός νόμος περί απορρήτου δεδομένων, που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες συλλέγουν και αποθηκεύουν δεδομένα.

Πολλές εταιρείες έχουν αποφασίσει ότι η ρυθμιστική αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι για την φήμη τους υπερισχύουν των πλεονεκτημάτων της παραμονής στην τεράστια κινεζική αγορά.

Οι εταιρείες που φεύγουν

Η Yahoo είναι η τελευταία χρονικά εταιρεία που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη (2/11) ότι οι υπηρεσίες της στην Κίνα σταμάτησαν από την 1η Νοεμβρίου. Οι χρήστες που επισκέπτονται τον ιστότοπο Engadget China, ο οποίος διευθύνεται από την Yahoo, βρίσκουν μια αναδυόμενη ειδοποίηση που λέει ότι ο ιστότοπος δεν θα δημοσιεύει νέο περιεχόμενο.

Τον περασμένο μήνα, η πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης της Microsoft, LinkedIn, δήλωσε ότι θα κλείσει την κινεζική έκδοση του ιστότοπού της φέτος και θα την αντικαταστήσει με έναν πίνακα εργασιών χωρίς λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Epic Games, η οποία διαχειρίζεται το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Fortnite, λέει επίσης ότι θα αποσύρει το παιχνίδι από την αγορά της Κίνας από τις 15 Νοεμβρίου. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στην Κίνα μέσω μιας συνεργασίας με τη μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών της Κίνας, την Tencent, η οποία κατέχει ένα μερίδιο 40% στην Epic.

Γιατί φεύγουν τώρα

Ο νόμος για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών που τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου περιορίζει τον αριθμό των πληροφοριών που επιτρέπεται να συγκεντρώνουν οι εταιρείες και θέτει αυστηρότερα πρότυπα για τον τρόπο αποθήκευσης τους. Οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των χρηστών για τη συλλογή, χρήση ή κοινοποίηση δεδομένων και να παρέχουν στους χρήστες δυνατότητα εξαίρεσης από την κοινή χρήση των δεδομένων τους.

Οι εταιρείες πρέπει, επίσης, να λάβουν άδεια για να στείλουν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών στο εξωτερικό.

Ο νέος νόμος αυξάνει το κόστος συμμόρφωσης και αυξάνει την αβεβαιότητα για τις δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Οι εταιρείες που εντοπίζονται να παραβιάζουν τους κανόνες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως 50 εκατομμύρια γιουάν (6,75 εκατ. ευρώ) ή το 5% των ετήσιων εσόδων τους.

Oι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για τις εταιρείες τεχνολογίας, επιδιώκοντας να περιορίσουν την επιρροή τους και να αντιμετωπίσουν τις καταγγελίες για κατάχρηση δεδομένων και εμπλοκή σε άλλες τακτικές που βλάπτουν τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Οι αποχωρήσεις έρχονται επίσης την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται για την τεχνολογία και το εμπόριο. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει περιορισμούς στον κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei και σε άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι έχουν δεσμούς με τον στρατό και την κυβέρνηση της Κίνας.

Οι τοπικές εταιρείες αισθάνονται επίσης την ένταση, με εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Alibaba να αντιμετωπίζουν πρόστιμα. Οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν ορισμένες εταιρείες και έχουν επιβάλει αυστηρούς κανόνες που επηρεάζουν εταιρείες τυχερών παιχνιδιών όπως η NetEase και η Tencent.

Επιπρόσθετα εμπόδια

Η Κίνα λειτουργεί ως ένα «Σινικό Τείχος προστασίας» (Great Firewall) που χρησιμοποιεί νόμους και τεχνολογίες για να επιβάλει λογοκρισία.

Το περιεχόμενο και οι λέξεις-κλειδιά που θεωρούνται πολιτικά ευαίσθητα ή ακατάλληλα πρέπει να διαγράφονται από το διαδίκτυο. Οι εταιρείες πρέπει να «αστυνομεύουν» τις δικές τους πλατφόρμες, διαγράφοντας αναρτήσεις και καθιστώντας ευαίσθητες λέξεις μη ανιχνεύσιμες.

Τα δυτικά δίκτυα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, έχουν αποκλειστεί εδώ και καιρό από το Great Firewall και γενικά δεν είναι προσβάσιμα για τους ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα.

«Η Κίνα έχει επιβάλει μια δρακόντεια πολιτική που διέπει τους παρόχους διαδικτύου, λέγοντάς τους τι να κάνουν και κυρίως τι να μην κάνουν», εξηγεί ο Φράνσις Λουν, διευθύνων σύμβουλος της GEO Securities Limited στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Μάικλ Νόρις, διευθυντής στρατηγικής έρευνας στην εταιρεία συμβούλων AgencyChina με έδρα τη Σαγκάη, λέει ότι το κόστος συμμόρφωσης θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Η έξοδος του Fortnite είναι ιδιαίτερα επιζήμια, καθώς δείχνει ότι δεν αρκεί ούτε μια στενή συνεργασία και επένδυση με την Tencent για να λειτουργήσει η επιχειρηματική υπόθεση», είπε.

Οι ξένες εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα αντιμετωπίζουν, επίσης, πιέσεις από τις εγχώριες αγορές τους. Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές επέκριναν τη λογοκρισία του LinkedIn στα προφίλ των Αμερικανών δημοσιογράφων στην Κίνα. Το 2007, η Yahoo επικρίθηκε επειδή παρέδωσε πληροφορίες για Κινέζους αντιφρονούντες στην κινεζική κυβέρνηση, κάτι που τελικά οδήγησε στη φυλάκισή τους.

Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα

Κινεζικές εναλλακτικές έχουν εμφανιστεί όλα αυτά τα χρόνια για να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι ξένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν σταματήσει να λειτουργούν υπό το «Σινικό Τείχος προστασίας».

Αντί για την Google, η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης της Κίνας είναι η Baidu. Ντόπιες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WeChat, χρησιμοποιούνται αντί για το WhatsApp ή το Messenger.

Το Weibo, μια πλατφόρμα microblogging, είναι το πλησιέστερο «υποκατάστατο» του Twitter, με περισσότερους από 560 εκατομμύρια Κινέζους χρήστες.

Οι Κινέζοι έχουν όλο και λιγότερες επιλογές για κοινωνική δικτύωση και πρόσβαση σε περιεχόμενο και αναγκάζονται να α στραφούν σε αυστηρά λογοκριμένες τοπικές εναλλακτικές λύσεις, εκτός εάν χρησιμοποιούν ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να κρύψουν την διαδικτυακή τους «τοποθεσία» και να παρακάμψουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο.

Πηγή:huffingtonpost.gr
http://sioualtec.blogspot.com


Η Σφήκα: Επιλογές