Παρασκευή, Νοεμβρίου 5

Πρώτη παγκόσμια έγκριση θεραπείας έναντι της COVID-19 σε μορφή χαπιού

Πρώτη παγκόσμια έγκριση θεραπείας έναντι της COVID-19 σε μορφή χαπιού

Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχει παράλληλα έντονη ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά στη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με COVID-19. Ιατροί του ΕΚΠΑ συνοψίζουν παρακάτω τα νεότερα δεδομένα.

- Πριν από λίγες ώρες οι ρυθμιστικές Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν έγκριση στο ερευνητικό φάρμακο μολνοπιραβίρη (molnupiravir) για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με COVID-19. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα. Η μολνοπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800 mg δύο φορές την ημέρα, για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνοπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνοπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν.

Οι ασθενείς είχαν συμπαρομαρτούντα νοσήματα και, επομένως, υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. Η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA).

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης, που έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιον βαθμό η χρήση της μολνοπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .