Δευτέρα, Νοεμβρίου 8

Ιερουσαλήμ, η ιερή πόλη τριών θρησκειών!

Ιερουσαλήμ, η ιερή πόλη τριών θρησκειών!

Τρεις σύγχρονες θρησκείες, πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί, διαφορετικοί λαοί, διχόνοιες, πόνος, αλλά και αγάπη, πρόοδος και ελπίδα! Η πόλη στην οποία περπάτησε, δίδαξε και μαρτύρησε ο Χριστός. 

Είναι μια πόλη μοναδική, με πολύπλοκη ιστορία και συγκρουόμενους πολιτισμούς, που συμπυκνώνει όλη τη γοητεία της Ανατολής και της σύγχρονης κουλτούρας του Ισραήλ.

Η Ιερουσαλήμ, γνωστή και ως Ιεροσόλυμα, είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ από το 1949 και παράλληλα η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με 933.200 κατοίκους. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στα όρη της Ιουδαίας, ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα, ενώ αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Μάλιστα, το ανατολικό τμήμα της πόλης θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν από την Ιορδανία. Η πόλη αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας και προσελκύει πιστούς από όλον τον κόσμο. Η Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβάλλεται από ένα οχυρωμένο τείχος και διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες: την αρμενική, τη χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή. 

Αξιοθέατα

Περιδιαβαίνοντας τα πετρόκτιστα σοκάκια της Παλαιάς Πόλης και σε συνδυασμό με τα επιβλητικά καμπαναριά, τα παραδοσιακά μοναστήρια, τους μιναρέδες των τζαμιών και το Τείχος των Δακρύων, ο επισκέπτης βιώνει το πλέγμα των θρησκειών και πολιτισμών που συνυπάρχουν ειρηνικά μέσα στην Αγία Γη, ερχόμενος σε επαφή με την Ανατολή και τους λαούς της.

Από τα παλαιότερα αστικά κέντρα του κόσμου, η Ιερουσαλήμ φημίζεται για τα οθωμανικά τείχη με τις εννέα πύλες -όπως είναι η Πύλη των Λεόντων και η Πύλη της Δαμασκού- δίπλα στην αραβική αγορά, τις τέσσερις συνοικίες της Παλαιάς Πόλης, τα στενά δρομάκια με τα ενθουσιώδη πλήθη των πιστών, τα ροδόχρωμα ή κιτρινωπά ηλιοβασιλέματα και, δυστυχώς, την πολιτική αντιπαράθεση Παλαιστίνης - Ισραήλ.

Ναός Πανάγιου Τάφου: Το σημαντικότερο προσκύνημα της Χριστιανοσύνης, στην περιοχή του λόφου του Γολγοθά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα, αφού αποτελεί στην ουσία σύμπλεγμα επιμέρους ναών και παρεκκλησίων που έχουν χτιστεί στο πέρασμα του χρόνου.

Via Dolorosa: Η Οδός του Μαρτυρίου του Ιησού από τη δίκη μέχρι την ταφή του χαρακτηρίζεται από 14 στάσεις-προσκυνήματα, το καθένα με την αντίστοιχη πλακέτα-βιβλική αναφορά.

Όρος του Ναού: Τέσσερις θρησκείες έχουν αφήσει τα ίχνη τους σε αυτόν τον χώρο: Ο ρωμαϊκός παγανισμός, ο Χριστιανισμός, η ιουδαϊκή θρησκεία και το Ισλάμ. Θεωρείται ιερός τόπος για όλους και είναι η πέτρα του σκανδάλου σε άπειρες πολιτικές διενέξεις. Το πιο εντυπωσιακό, ίσως, προσκύνημα είναι ο Θόλος του Βράχου, του οκταγωνικού ισλαμικού τεμένους χτισμένου με την τεχνοτροπία της ροτόντας, άγνωστη έως τότε για το Ισλάμ. Ο Θόλος το 1967 καλύφθηκε από το χρυσό περίβλημα που αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν. Στο Όρος του Ναού υπάρχει και το τζαμί Al Aqsa, το τρίτο πιο ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Τείχος των Δακρύων: Πρόκειται για ένα απομεινάρι του αρχαίου τείχους που περιέβαλλε τον προαύλιο χώρο του πρώτου και δεύτερου μεγάλου ιουδαϊκού ναού. Θεωρείται ένας από πιο ιερούς τόπους του Ιουδαϊσμού και σε ετήσιο επίπεδο αποτελεί τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες Εβραίους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως έτος κατασκευής του αρχικού τμήματος υπολογίζεται το 19 π.Χ., όταν στην εξουσία βρισκόταν ο Ηρώδης ο Μεγάλος, ενώ τα υπόλοιπα στρώματα προστέθηκαν μετά το 700 π.Χ. Βρίσκεται στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και, εκτός από το ορατό κομμάτι, που είναι προσεγγίσιμο από τους προσκυνητές, υπάρχει και αυτό που διατρέχει τους πρόποδες του Όρους του Ναού και βρίσκεται στη μουσουλμανική συνοικία. Το γεγονός αυτό προκαλούσε συνεχιζόμενα κρούσματα βίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Γι’ αυτό το 1930 συγκλήθηκε μια διεθνής επιτροπή που συνυπολόγισε τις αξιώσεις και καθόρισε τα δικαιώματα για την καθεμία πλευρά. Σήμερα είναι ένας μεγάλος υπαίθριος τόπος προσευχής και προσκυνήματος και οι πρώτες αναφορές που πιστοποιούν αυτήν τη λειτουργία του ανάγονται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Israel Museum: Παγκόσμιας κλάσης μουσείο, όπου φυλάσσονται και τα περιβόητα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, 900 περγαμηνές και πάπυροι γραμμένοι στην εβραϊκή, την Αραμαϊκή και την ελληνική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .