Παρασκευή, Νοεμβρίου 19

Ο ΦΑΝΑΡΑΣ, Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ...


Τούτη την εποχή που όλα μολύνονται χρειάζεται να χτίσεις καινούργιες μνήμες για να γυρίσεις το πολιτικό παιχνίδι και να κερδίσεις τις εκλογές. Την απλή αυτή αλήθεια φαίνεται ότι αρχίζει να τη συνειδητοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας και γι' αυτό, όπως λέει σε συνομιλητές του, θα επιμείνει στην ανανέωση της Κουμουνδούρου με νέα πρόσωπα, ρεαλιστικές πολιτικές και ιδέες που δημιουργούν στους πολίτες την αίσθηση ότι αυτός και οι σύντροφοί του όντως έχουν αλλάξει και η εποχή των ιδεολογικών εμμονών και της λαϊκιστικής δημαγωγίας έχει οριστικά ενταφιαστεί. Η λίστα με τους τεχνοκράτες, πανεπιστημιακούς και επιστήμονες, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν είναι απλώς μια προσπάθεια να καταδειχθεί ότι οι συνεργάτες και οι συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίζονται στον Φλαμπουράρη, τον Τζανακόπουλο, τον Παππά, τα προβεβλημένα στελέχη της Κουμουνδούρου και τους υπουργούς των κυβερνήσεών του, όπως ο Σπίρτζης, ο Πολλάκης, ο Γαβρόγλου κ.α., αλλά έχει κι έναν δεύτερο κύκλο, αξιόλογων συμβούλων, οι οποίοι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα.

Πρόθεση και επιδίωξη του Αλέξη είναι αυτή η λίστα συνεχώς να διευρύνεται και με νέα ονόματα ώστε να δημιουργηθεί μια "ανθρώπινη κυψέλη ικανών και αξίων" και μια "κυβερνοπολιτική βιβλιοθήκη" με καινοτόμες ιδέες, δημιουργικές προτάσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες και οικονομικό πρόγραμμα, που θα χτίσουν τη "νέα εμπιστοσύνη" με τους πολίτες, η οποία είναι και η προϋπόθεση για να γίνει πλειοψηφία στην κοινωνία η πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή, πιθανώς στο συνέδριο, ο τέως πρωθυπουργός να απευθυνθεί στους συντρόφους του με τη ρήση του ποιητή: "Ήρθε ο καιρός να τους ζητήσουμε (σ.σ στους πολίτες) συγγνώμη αν τους φερθηκαμε ψυχρά στα περασμένα". Όχι μόνον ψυχρά, αλλά κι ανάποδα θα συμπληρώσει κάποιος αν αναλογιστεί την περίοδο του Βαρουφάκη και την τραγωδία με το δημοψήφισμα. Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη να υπάρξει γενναία αυτοκριτική για το παρελθόν είναι επιβεβλημένη διατείνονται αρκετοί στην Κουμουνδούρου, και πρωτίστως οι βουλευτές και τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Μάλιστα, τελευταία το επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Τσίπρα και ιστορικό στέλεχος, από την εποχή του "Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου", Γιάννης Δραγασάκης.

Εξάλλου μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει και η επανεκκίνηση στις σχέσεις κόμματος και κοινωνίας, στην οποίαν ομνύει και ο Αλέξης Τσίπρας. Η ιστορία στους νικημένους μπορεί να λέει ουαί, αλλά μήτε τους βοηθά μήτε τους σχωρνάει. Χρειάζεται να αποχαιρετήσουν τους εαυτό τους και να βρούν μια έξοδο από το πεσμένο τους εγώ. Τόσο απλό, μα και τόσο δύσκολο για ένα κόμμα που από το "μπαίνω δεν μπαίνω στη Βουλή", κυβέρνησε για σχεδόν πέντε χρόνια τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξη. Οι ηγέτες (οφείλουν να) συντονίζονται με το ρολόϊ της ιστορίας και όχι με τις αγωνίες των λεγεωνάριων τους. Κάτι που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον τό έχει συνειδητοποιήσει αφού, όπως μεταδίδουν συνομιλητές του, στις ερχόμενες εκλογές η διάθεσή του για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων -και πρωτίστως για το Επικρατείας- θα μπορούσε να αποτυπωθεί στη φράση: "Δεν χρωστάω σε κανέναν. Υπό την ηγεσία μου έγιναν βουλευτές, υπουργοί, πήραν αξιώματα. Ας τρέξουν τώρα οι ίδιοι. Για το κόμμα και τον εαυτό τους. Η δική μου υποχρέωση είναι απέναντι στον απλό κόσμο, που θέλει να φύγει ο Μητσοτάκης και να έλθει μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα ενδιαφέρεται να λύσει τα δικά του μεγάλα προβλήματα και όχι να εξυπηρετεί τις ελίτ του χρήματος και της εξουσίας". Αυτή την "υποχρέωση" έρχεται να υπηρετήσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα συνεργατών του, και η καταγγελία στη Βουλή για "4,9 δις ευρώ απευθειας αναθέσεις με κλειστές διαδικασίες και προσχηματικές δικαιολογίες σε ημετέρους, τη στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν και φοβούνται από την ακρίβεια και τον κορονοϊό". Πυρήνας και προέκταση αυτής της "υποχρέωσης" θα είναι και η εφεξής αντιμετώπιση του πρωθυπουργού από τον Αλέξη Τσίπρα με το τρίπτυχο: "δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν ενδιαφέρεται" να ελέγξει την πανδημία, να προστατεύσει τους αδύναμους, να χτυπήσει τα συμφέροντα. Και φυσικά η επωδός των τριών "δεν" θα είναι "ας φύγει, για να έλθουμε εμείς" που "και μπορούμε και θέλουμε και ενδιαφερόμαστε" για τους πολίτες και τη χώρα.

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι η πανδημία μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Οι εκτιμήσεις ότι ο χειμώνας θα είναι "κατακόκκινος" από κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει και την πολιτική αντιπαράθεση να είναι μονοθεματική. Μάλιστα, στις συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες προβλέπει ότι "τον Ιανουάριο, λόγω ακρίβειας, πληθωρισμού, κορονοϊού, μείωση τζίρου και λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορεί να έχουμε την τέλεια καταιγίδα", η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, μην αποκλείοντας ακόμη και αντιπολιτικές συμπεριφορές, που μπορεί να μετακινήσουν το πολιτικό εκκρεμές δεξιότερα και της κυβερνήσεως και να πυροδοτήσουν διχαστικές καταστάσεις, σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται συναινέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τσίπρας θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης έκανε λάθος που απέρριψε την πρότασή του να οριστεί μια ολιγομελής επιτροπή επιστημόνων υψηλού κύρους, η οποία θα εισηγείται τα μέτρα και η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση θα τα αποδέχονται. Όπως λέει σε συνομιλητές του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμμέσως έδινε την δυνατότητα στην κυβέρνηση ακόμη και να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό ή και λοκντάουν, χωρίς να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα να την κατηγορήσει, εάν ήταν αυτή η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Ο Αλέξης δεν χρεώνει απλώς λάθος στον Κυριάκο, αλλά είναι και έξαλλος μαζί του επειδή ο πρωθυπουργός τον απεκάλεσε "εθνικό σαμποτέρ". Κατόπιν τούτου η διαφαινόμενη διάθεση για συννενόηση και συναίνεση, στο θεμα της πανδημίας, φαίνεται ότι εξατμίστηκε. Ήδη φάνηκε και από την δήλωσή του ότι εφεξής "κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής, από covid-19, έχει ονοματεπώνυμο". Κάποιοι του εισηγούνται να γίνει ακόμη πιο σκληρός και η απάντησή του στον Μητσοτάκη, εφόσον ο πρωθυπουργός επιμείνει στους χαρακτηρισμούς, να είναι: "Αν εγώ είμαι σαμποτέρ, τότε τι θα πρέπει εγώ να πω για σάς, ότι είστε εγκληματίας εξ α(νε)μελείας. Εκεί θα φτάσουμε;". Ο Αλέξης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απορρίπτει αυτές τις εισηγήσεις επειδή θεωρεί πως μόνοι κερδισμένοι από την αντιπαράθεση χαρακτηρισμών, ήκιστα κολακευτικών για πρωθυπουργό και αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι όσοι επιθυμούν να μετατραπεί η πολιτική ζωή σε βούρκο προκειμένου να μπορούν οι ίδιοι να ψαρεύοουν σε θολά νερά. Κάτι που ο ίδιος δεν θέλει και για έναν επιπλέον λόγο: Το κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης και διχασμού ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν τον βοηθά στη συγκρότηση του αντικυβερνητικού μετώπου, που αυτή την περίοδο βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κουμουνδούρου, αφού οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων είναι λογικό να μην θελήσουν να γίνουν οι νεροκουβαλητές στο μύλο των δύο μονομάχων.

Επίσης, η αντιπαράθεση με οξείς χαρακτηρισμούς μεγαλώνει την απόσταση της κοινωνίας από τα κόμματα. Οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν και να δουν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι ποιός έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και η αλήθεια είναι, όπως άλλωστε παραδέχονται και αναλυτές και ...ακτινοδιαγνώστες των ερευνών συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, όσο Τσίπρας και Μητσοτάκης τσακώνονται για το ποιός έβλαψε ή βλάπτει περισσότερο τη χώρα, ωφελημένοι δεν θα είναι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα και πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μάλιστα δείχνει να ανακάμπτει. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κουμουνδούρου, αλλά και στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της κούρσας για τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη. Και οι δύο προτιμούν να εκλεγεί κάποιος που δεν θα τους δυσκολέψει στο σχεδιασμό τους για τις εκλογές και τη λεηλασία του λεγόμενου πολιτικού Κέντρου. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξεπλάγη άμα και ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Παπανδρέου χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ "συντηρητικό" κόμμα. Εξίσου αλήθεια είναι όμως και το γεγονός ότι ο Γιώργος δεν έκανε ούτε πρόκειται να κάνει προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τον Τσίπρα, όπως ο ίδιος ο Αλέξης ή άλλοι σύντροφοί του έκαναν στο παρελθόν, για τον Γιώργο.

Ο μεγαλύτερος φόβος όμως της Κουμουνδούρου δεν είναι οι χαρακτηρισμοί, αλλά οι διεργασίες που προκαλούνται στο εκλογικό σώμα από μια εκλογή που μπορεί να επαναπατρίσει στο ΚΙΝΑΛ απογοητευμένους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πιθανότητα η σχέση 1:4 που κατεγράφη στις εκλογές (32% ΣΥΡΙΖΑ και 8% ΚΙΝΑΛ) και επαναλαμβάνεται στις δημοσκοπήσεις (24% ΣΥΡΙΖΑ και 6% ΚΙΝΑΛ) να γίνει 1:2 οπωσδήποτε αποτελεί πρόβλημα για την Κουμουνδούρου. Ήδη υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφουν απώλειες και το ΚΙΝΑΛ να ενισχύεται. Το δημοσκοπικό αποτέλεσμα που παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς, της Merton Analysis, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (28% - 18% - 10%) για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αποτελεί μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Και οπωσδήποτε αποτελεί πρόσθετο κίνητρο για τους ψηφοφόρους του λεγόμενου ιστορικού ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας τους ηγεσία στις 5 Δεκεμβρίου. Αν μάλιστα η νέα ηγεσία, έστω και σε επίπεδο συμβολισμών, δώσει την εντύπωση ότι "η Κεντροαριστερά επιστρέφει" και μάλιστα με ποσοστό διψήφιο, που την καθιστά καθοριστικό παράγοντα στο κυβερνητικό παιχνίδι, όχι μόνο με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά και μετέπειτα, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία τότε τόσο ο Μητσοτάκης όσο, κυρίως, ο Τσίπρας πρέπει να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους για τις πολιτικές εξελίξεις, τις εκλογές και τη διακυβέρνηση. Και οι δύο διεκδικούν το Κέντρο. Εάν το Κέντρο ισχυροποιηθεί θα πρέπει και οι δύο να δουν ξανά τις δεξαμενές τους. Εκ δεξιών ο πρώτος και εξ ευωνύμων ο δεύτερος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σίγουρα το έχει, τουλάχιστον προσώρας, ο Αλέξης και όχι ο Κυριάκος. Οι διεργασίες που συντελούνται στον δεξιό χώρο δεν έχουν ακόμη έκφραση στο κόμμα της ΝΔ. Μελλοντικά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και ενδεχομένως να είναι υπολογίσιμη. Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει συγκροτημένη εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία τον πιέζει να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά. Πίεση, η οποία αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη στο δρόμο προς το συνέδριο, αν έχει εκλεγεί ο Παπανδρέου και τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων δείξουν ότι το κεντροαριστερό ακροατήριο διευρύνεται σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς αυτά έχει στο μυαλό της και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το επόμενο διάστημα, όσο το επιτρέπει ο κορονοϊός, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκέπτεται, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τη επαρχία και ιδιαίτερα μέρη που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

 http://www.matrix24.gr/2021/11/o-fanaras-o-papandreou-ke-i-skepsis-tou-tsipra-gia-mitsotaki-ke-siriza/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .