Κυριακή, Δεκεμβρίου 5

Δεν θα αντέξει! Μαζί με την πανδημία έρχεται και η ακρίβεια-Σε υψηλό 10ετίας τα τρόφιμα-Πρώτα κρέας, ζάχαρη, γαλακτοκομικά

 Στις Συμπληγάδες η κυβέρνηση! Χριστούγεννα...ρεφενέ!

Έντονη ανησυχία για το υψηλό κόστος των τροφίμων εγείρεται το τελευταίο διάστημα, με ολοένα και περισσότερους καταναλωτές και στην χώρα μας αλλά και ανά τον κόσμο να «βλέπουν» τις πρώτες επιπτώσεις στο πορτοφόλι τους.

Οι τιμές στα ράφια έχουν πάρει την ανιούσα και το κύμα αυξήσεων δεν συγκρατείται...

Ενόψει εορτών το πρόβλημα μοιάζει άλυτο... Κι αν πέρυσι το πρόβλημα ήταν πόσους θα ΄χουμε στο γιορτινό τραπέζι λόγω κορονοϊού, φέτος σε αυτό θα προστεθεί και το πως θα τους τα΅ισουμε. 


Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο για να παραμείνουν στα υψηλά των τελευταίων 10 ετών, λόγω της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων τροφίμων με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 134,4 μονάδες τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το αναθεωρημένο 132,8 για τον Οκτώβριο.


Ο αριθμός του Οκτωβρίου είχε δοθεί προηγουμένως ως 133,2.


Η μέτρηση του Νοεμβρίου ήταν η υψηλότερη για τον δείκτη από τον Ιούνιο του 2011. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 27,3% τον περασμένο μήνα.

Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατακόρυφα το περασμένο έτος, λόγω της οπισθοδρόμησης της συγκομιδής και της ισχυρής ζήτησης.


Ο δείκτης τιμών των δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 23,2% υψηλότερος από το επίπεδό του πέρυσι, με τις τιμές του σιταριού να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.


Ο FAO ανέφερε ότι οι τιμές του σιταριού υποστηρίχθηκαν από τις ανησυχίες για ακατάλληλες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία και την αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές αλλαγές στα εξαγωγικά μέτρα στη Ρωσία.


Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. «Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών παρέμεινε για βούτυρο και γάλα σε σκόνη, καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες ενόψει της σύσφιξης των αγορών», δήλωσε ο FAO.

Οι παγκόσμιες τιμές ζάχαρης αυξήθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% σε ετήσια βάση. «Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης», δήλωσε ο FAO.


Ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε την τέταρτη συνεχή μηνιαία πτώση του, σημειώνοντας πτώση 0,9% τον μήνα, ενώ οι παγκόσμιες τιμές φυτικών ελαίων μειώθηκαν 0,3% στα επίπεδα του Οκτωβρίου, αλλά οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές, ανέφερε ο FAO.


Ο FAO με έδρα τη Ρώμη μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021 σε 2,791 δισεκατομμύρια τόνους από 2,793 δισεκατομμύρια που υπολογιζόταν πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με τις προοπτικές προσφοράς και ζήτησης δημητριακών 


Ωστόσο, η αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ, δήλωσε ο FAO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .