Παρασκευή, Δεκεμβρίου 3

Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης


Γράφει ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Η έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» (ΚΕΠΕ) συμμερίζεται μεν την εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ περίπου 5% το 2022, αλλά καταδεικνύει και πόσο εύθραυστη είναι λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ● Κρίσιμες παρατηρήσεις για την υστέρηση παραγωγικότητας στην υγεία και την ενέργεια

Σημαντικές ευκαιρίες μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 6-7% του ΑΕΠ δίνει το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), αλλά με αρκετές πηγές αβεβαιότητας, σύμφωνα με την έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το «Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας» δεν είναι άλλο από το ΚΕΠΕ, που έχει αναλάβει τον ρόλο αυτό από το 2019, σε συνεργασία με τα άλλα εθνικά συμβούλια παραγωγικότητας της Ε.Ε., και οι εκθέσεις παραγωγικότητας που συντάσσει αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάσσονται στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά έκθεση παραγωγικότητας με δυο επιπλέον «καινοτομίες» άκρως επίκαιρες: την ανάλυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών υγείας και του ενεργειακού τομέα. Δυο παρατηρήσεις της έκθεσης για τους δυο τομείς είναι πολύ εύγλωττες:

● Πρώτον, η Ελλάδα έχει μεν μειώσει την αναποτελεσματική χρήση των πόρων στο σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια, αλλά κατατάσσεται χαμηλά στον δείκτη ανταγωνιστικότητας στην υγεία, καθώς παρουσιάζει υστέρηση στις δημόσιες δαπάνες Υγείας και την καθολική περίθαλψη, λόγω του υψηλού ποσοστού δαπανών που καταβάλλουν τα νοικοκυριά, που αντιστοιχούν στο 35,2% του συνόλου των υγειονομικών δαπανών.

● Δεύτερον, παρά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., το ποσοστό ενεργειακής φτώχειας είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και η ελληνική οικονομία συνολικά παρουσιάζει πολύ χαμηλότερη ενεργειακή παραγωγικότητα από τον μέσο όρο των 27.

Πέραν αυτών των παρατηρήσεων, το «Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας» συμμερίζεται την αισιοδοξία και τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού σχεδίου προϋπολογισμού για την ανάπτυξη στο βασικό και στο αισιόδοξο σενάριό του. Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη 6,1% έως 7,1% φέτος και 4,8% έως 5,4% το 2022. Ωστόσο, υπάρχουν δυο βασικές παρατηρήσεις που δείχνουν ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη πατάει σε πήλινα πόδια: η πρώτη αφορά την προσδοκία συμβολής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αύξηση του ΑΕΠ και η δεύτερη τη βάσιμη αισιοδοξία ότι, μετά τη σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού φέτος και της ανάκτησης του 60% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019, το 2022 θα επιτευχθεί πλήρης επάνοδος του τουρισμού στο προ πανδημίας επίπεδα.

Αν όμως, σύμφωνα με την έκθεση, μια επιδείνωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας επεκταθεί και το 2022- όπως ανησυχητικά προειδοποιεί από χθες ο «πανικός» της νέας μετάλλαξης- οι προοπτικές ανάπτυξης συρρικνώνονται δραματικά.

Σύμφωνα με τα δυο απαισιόδοξα σενάρια της έκθεσης, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2022 στο μισό του αισιόδοξου σεναρίου, περιορίζει την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,7%-3%, προερχόμενη σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προβλέπεται να εισρεύσουν. Χωρίς αυτά ουσιαστικά η μεταβολή του ΑΕΠ φλερτάρει με το 0 ή ακόμη και την ύφεση.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .