Τρίτη, Ιανουαρίου 18

Τριχόπτωση: Που οφείλεται, ποιος ο ρόλος της διατροφής και οι 5 βασικές βιταμίνες για καλύτερη πρόληψη

Τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε υγιή και πλούσια μαλλιά χωρίς τριχόπτωση.

Τριχόπτωση: Που οφείλεται, ποιος ο ρόλος της διατροφής και οι 5 βασικές βιταμίνες για καλύτερη πρόληψη

Καθημερινά, 50-100 τρίχες από το κεφάλι μας πέφτουν και αυτή η πτώση αποτελεί τη μία από τις τρεις φυσιολογικές φάσεις που περνούν οι τρίχες μας. Πτώση, αντικατάσταση και εκ νέου ανάπτυξη. Οι τρίχες μας ανακυκλώνονται!

Από τις 100.000-150.000 τρίχες που βρίσκονται στο κεφάλι μας, το να χάνουμε την ημέρα μέχρι 100 από αυτές, αποτελεί μία φυσιολογική κατάσταση. Όταν όμως χάνουμε περισσότερες από 100 και

μάλιστα, κάποιες από αυτές δεν επανεμφανίζονται τότε, μιλάμε για παθολογική τριχόπτωση. Με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργούνται σταδιακά, μικρές ή μεγάλες αραιώσεις στο κεφάλι μας, με ανάλογες μικρές ή μεγάλες επιπτώσεις στην ψυχολογική μας κατάσταση.

Γιατί όμως πέφτουν τα μαλλιά μας;

Η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η ατμοσφαιρική μόλυνση, η χρήση προϊόντων με χημικά, οι δερματικές παθήσεις, μολύνσεις και λοιμώξεις, αποτελούν αιτίες της τριχόπτωσης.

Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη επίσης, σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία ακόμη αιτία για την πτώση των μαλλιών καθώς επηρεάζει εκτός άλλων, και την ανάπτυξη της τριχοφυίας στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες.

Η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί επίσης να προκληθεί κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση αλλά και από τη συχνή χρήση βαφών των μαλλιών, περμανάντ και ακατάλληλα προϊόντα για λούσιμο και φροντίδα των μαλλιών.

Ένας όμως πολύ ισχυρός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των μαλλιών μας και προκαλεί την πτώση τους είναι και η διατροφή μας. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι σε περιόδους που έχετε κάνει κάποια σκληρή και στερητική δίαιτα, τα μαλλιά σας γίνονται αδύναμα και πέφτουν.

Αν για παράδειγμα, κάνετε μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες που είναι απαραίτητοι για την παραγωγή των ορμονών από τον οργανισμό μας ή λαμβάνετε λιγότερα λιπαρά από αυτά που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να λειτουργεί σωστά, τότε, μπορεί να δείτε τα μαλλιά σας να αδυνατίζουν και να πέφτουν.

Οι βασικές βιταμίνες επίσης και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε υγιή και πλούσια μαλλιά χωρίς τριχόπτωση;

1. Επιλέξτε και κάνετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

2. Φροντίστε ώστε να λαμβάνετε βιταμίνες όπως η βιοτίνη, βιταμίνες C και Ε, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο, που βοηθούν πολύ στην υγεία των μαλλιών.

3. Αποφεύγετε να εκθέτετε τα μαλλιά σας σε έντονες καιρικές συνθήκες όπως είναι η έκθεση σε περιβάλλον με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση ή σε έντονο ήλιο (οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν τα μαλλιά), εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξή τους ενώ παράλληλα τους προκαλούν και μεγάλη φθορά.

4. Κοιμηθείτε αρκετά και σωστά ώστε να μπορέσει ο οργανισμός σας να συντηρήσει και να θρέψει καλά τα μαλλιά σας.

5. Φροντίστε τα μαλλιά σας με επιλεγμένα προϊόντα, λούστε τα προσεκτικά και βουρτσίστε τα μαλακά έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται και οδηγηθούν σταδιακά σε πτώση.

6. Πληροφορηθείτε σχετικά με τις τροφές που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μαλλιά σας για να είναι υγιή και αν χρειαστεί, μιλήστε με τον γιατρό σας προκειμένου να σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα και μην ξεχνάτε ότι οι υπερβολές στη χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επιβλαβείς.

 https://enallaktikidrasi.com/2022/01/trixoptosi-ofeiletai-rolos-diatrofis-vasikes-vitamines-prolipsi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.