Επιβεβαίωση Antinews: Ούτε αντιπαγετικό αλάτι δεν είχαν φροντίσει να προμηθευτούν

Τους μάραναν οι «μεγάλοι περίπατοι», έγραφε το Antinews, και... ξέχασαν να πάρουν ακόμα και αλάτι. Τώρα, αποδεικνύεται ότι -και- ο διαγωνισμός για το αντιπαγετικό αλάτι ήταν στον αέρα

(Ανανεωμένο) Παντελώς απροετοίμαστοι αποδεικνύεται ότι ήταν αρμόδιοι κυβερνητικοί μηχανισμοί, Περιφέρειες και Δήμοι. Ειδικά, στο Λεκανοπέδιο, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής και βέβαια ο Δήμος Αθηναίων πήραν κάτω από τη βάση. Όπως συνολικότερα...

υπό το μηδέν ήταν το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και η κυβέρνηση γενικότερα.

Μετά από πάμπολλες καταγγελίες αναγνωστών, το Antinews έκανε προχτές μια μίνι «αυτοψία» στο κέντρο της Αθήνας και σε κεντρικές συνοικίες της πρωτεύουσας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να καταλάβει ότι ο «αρμόδιος» μηχανισμός ήταν παντελώς ασυντόνιστος και χωρίς μέσα.

Οι «μεγάλοι περίπατοι» τους μάραναν και... ξέχασαν να πάρουν αλάτι

Το Antinews, μάλιστα, έθετε ευθέως το ερώτημα, στο οποίο επιβάλλεται να απαντήσουν Περιφέρεια Αττικής και Δήμαρχοι: «Άραγε, Περιφέρεια και Δήμος είχαν στις αποθήκες τους αλάτι για τους δρόμους; Ή τα ξόδεψαν όλα σε έργα «βιτρίνας» και ξέμειναν; Όπως και να' χει, οι αρμόδιοι επιβάλλεται να απαντήσουν εάν, δεδομένου ότι γνώριζαν για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, είχαν προβεί στους απαραίτητους σχεδιασμούς και εάν είχαν κάνει τις προμήθειες που χρειάζονταν. Διότι, τουλάχιστον το αλάτι (και τα εκχιονιστικά βέβαια) ήταν άφαντο».

Η κατάσταση έβγαζε μάτι. Περνούσαν κάποια λίγα εκχιονιστικά και άνοιγαν τους πιο κεντρικούς δρόμους από το χιόνι, χωρίς να ρίχνουν αλάτι. Κάτι που μετέτρεπε τον δρόμο, βέβαια, σε πίστα πατινάζ.

Βέβαια, τα μέτρα και η κινητοποίηση θα έπρεπε να έχουν γίνει πριν ή κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινόμενων. Διότι, άμα ξεφύγει, είναι πλέον πολύ αργά, ακόμα κι' αν ο μηχανισμός διαθέτει τα μέσα. Που στην ελληνική περίπτωση, δεν τα διαθέτει ή τα έχει αλλά ήταν παροπλισμένα.

Είναι απίστευτο. Και όμως, μέσα σε αυτό το σκηνικό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός να υποστηρίξει ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει ότι το κύμα θα έλθει λίγες ώρες αργότερα, αλλά αυτό έφτασε νωρίτερα. Έλεος με την ανικανότητα.

Χωρίς αλάτι, μηχανήματα

Τώρα, αποκαλύπτεται, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα, «Καθημερινή», ότι η σύμβαση προμήθειας αντιπαγετικού αλατιού, στην οποία έπρεπε να έχει προβεί η Περιφέρεια, παραμένει ανενεργή, καθώς ο αρχικός διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Περιφέρεια δεν διαθέτει ενεργή εργολαβία αποχιονισμού, διότι ο διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει, λόγω δικαστικών προσφυγών.

Επιπλέον, τα καινούργια εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία η Περιφέρεια είχε σπεύσει προ μηνών να διαφημίσει, ουσιαστικά έμειναν παρκαρισμένα (!).

Εάν επιβεβαιωθούν όλα αυτά, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης και οι Δήμαρχοι φέρουν τεράστιες ευθύνες. Βέβαια, στην προκειμένη αποτελούν τον εύκολο στόχο. Διότι θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί κατά πόσον οι μηχανισμοί τους είναι έτοιμοι, γενικότερα για κάθε ακραίο φαινόμενο. Υποτίθεται, εξάλλου, ότι γι' αυτό το λόγο φτιάχτηκε ως εποπτικός και συντονιστικός οργανισμός - «ομπρέλα» το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Τι έκαναν, λοιπόν, ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, αλλά και ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος ως παλιός στρατιωτικός εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι, χωρίς οργάνωση και προετοιμασία, η «μάχη» είναι χαμένη προτού καν ξεκινήσει;

Και μετά απορούν κάποιοι που για πολλοστή φορά εκλήθησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Δεν είναι δουλειά των ΕΔ να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα. Είναι του αρμόδιου κρατικού μηχανισμού. Και μόνον όταν υπάρχει αδυναμία, να καλούνται να παρέμβουν. Εδώ, όμως, δεν μιλάμε για απλή αδυναμία, αλλά για πλήρη ανυπαρξία.

Μόνο για πρωτοχρονιάτικα σόου

Αναλυτικότερα, η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει τα εξής:

-«Δεν υπάρχει στην Περιφέρεια ενεργή εργολαβία αποχιονισμού, καθώς ο διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει. Ο λόγος ήταν δικαστικός, καθώς υπήρξε ακύρωση του μειοδότη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο που όμως σίγουρα δεν υπάρχει φόβος χιονοπτώσεων (!).

-«Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ενεργή σύμβαση προμήθειας αντιπαγετικού αλατιού, καθώς ο διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει και ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω σοβαρών πλημμελειών. Τελικά προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός στις 28 Δεκεμβρίου του 2021, ο οποίος θα ολοκληρωθεί περίπου τον Μάιο του 2022. Αυτός είναι, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, και ο λόγος που δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα αντιπαγετικού αλατιού για μια τέτοια χιονόπτωση.

Μάλιστα, όπως είθισται, από το αλάτι της Περιφέρειας που αποθηκεύεται στο Καπανδρίτι προμηθεύονται και πολλοί δήμοι, οι οποίοι ωστόσο μπορούν να προμηθευτούν αλάτι και με δικό τους διαγωνισμό, με αποτέλεσμα πολλοί δήμαρχοι στα βόρεια προάστια να ρίχνουν επιπλέον ευθύνες στην Περιφέρεια.

-Μεγάλο ερώτημα είναι τι συνέβη με τα καινούργια εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία είδαμε σε φωτογραφίες, αλλά δεν είδε κανείς στον δρόμο. Ένας λόγος για τη μη χρήση τους, ή έστω τη μικρή χρήση τους, αν δεχθούμε πως κάπου επιχείρησαν, μπορεί να είναι η έλλειψη άλατος. Αποτέλεσμα, ειδικά τα βόρεια προάστια που είχαν και τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού, να πνιγούν στο χιόνι».

Και όμως, ακόμα δεν έχουμε δει καμία παραίτηση, ούτε κυβερνητικού αρμοδίου, ούτε σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έστω για λόγους «ευθιξίας», βρε αδερφέ! Κατά τα λοιπά, μόνο για ακριβοπληρωμένα και κακόγουστα πρωτοχρονιάτικα σόου είναι ικανοί.

Επιβεβαίωση Antinews: Ούτε αντιπαγετικό αλάτι δεν είχαν φροντίσει να προμηθευτούν 426936 photohttps://www.antinews.gr/action.read/ellada/epibebaiosi-antinews-oute-antipagetiko-alati-den-eixan-frontisei-na-promitheutoun/4.156139