Παρασκευή, Ιανουαρίου 28

Δεκάδες χιλιάδες δορυφόροι στο διάστημα, χωρίς κανέναν έλεγχο!

Δεκάδες χιλιάδες δορυφόροι στο διάστημα, χωρίς κανέναν έλεγχο!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης 

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι, ένα μεγάλο κομμάτι δορυφόρου της SpaceX, απειλεί να συγκρουσθεί με την Σελήνη, κάνει τραγικά επίκαιρη την ερώτηση που υπέβαλλαν στις 22 Ιανουαρίου 2022, τρείς ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, στην οποία αποκαλύπτεται ότι δεκάδες χιλιάδες δορυφόροι εκτοξεύονται στο διάστημα χωρίς κανένα έλεγχο.

Οι τρείς ευρωβουλευτές (Marco Zanni , Anna Bonfrisco , Susanna Ceccardi)τονίζουν ότι ο Josef Aschbacher, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), εξέφρασε πρόσφατα ανησυχία για την ανεπαρκή ρύθμιση του διαστημικού τομέα, επιτρέποντάς του να γίνει γόνιμο έδαφος για μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες όπως η Amazon ή η SpaceX.

Υπογραμμίζουν ότι, περισσότερα από 100.000 διαστημόπλοια θα έχουν εκτοξευθεί σε χαμηλή τροχιά στη Γη (LEO) έως το 2029, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Satellite Industry Association, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε παγκόσμιο συστήμα διαχείρισης δορυφόρων για αυτή τη διαστημική ζώνη.

Πίσω από την SpaceX, που τώρα ηγείται του πεδίου, η κινεζική κυβέρνηση και το Project Kuiper της Amazon σχεδιάζουν επίσης να εκτοξεύσουν τους δικούς τους αστερισμούς LEO στο εγγύς μέλλον.

Ενώ η Γερμανία έχει ζητήσει πρόσφατα από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών να εγκρίνει την εκτόξευση περίπου 40.000 δορυφόρων Starlink, ενώ η Amazon σχεδιάζει να εκτοξεύσει 42.000 δορυφόρους τις επόμενες δεκαετίες, εκ των οποίων οι 7.700 ειναι έτοιμοι και περιμένουν το πράσινο φως.

Ρωτούν, λοιπόν, την Κομισιόν, αν μπορεί να ανακοινώσει εάν υφίσταται κάποια ad hoc νομοθεσία με σκοπό τη ρύθμιση και την παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα αυτό.

Πώς σκέφτεται να επιτραπεί σε ιδιωτικούς φορείς να εισέλθουν σε έναν τόσο στρατηγικά σημαντικό τομέα και τέλος, αν η τρέχουσα κατανομή της αγοράς έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή νομοθεσία περί μονοπωλίου και ελεύθερου ανταγωνισμού.

 https://www.zougla.gr/kosmos/article/dekades-xiliades-dorifori-sto-diastima-xoris-kanenan-elegxo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .